10 dingen die als ouder nooit moet doen
De meeste ouders concentreren zich meestal op wat ze móeten doen om hun kinderen op een gezonde en fijne manier op te voeden. Maar wat er vaak over het hoofd wordt gezien wat ze NIET moeten doen. Ben jij ouder en wil jij je kinderen op de juiste manier helpen opgroeien tot stabiele, empathische, productieve, veilig gehecht en liefhebbende volwassenen? Dan zijn hier 10 dingen die je zoveel mogelijk moet vermijden.
1. Geen aandacht besteden aan het brein van je kind
Weet dat het brein van je kind de eerste 6 levensjaren de grootste groei doormaakt en dat het brein alles van je kind aanstuurt qua gedrag, denken, voelen en zich tot anderen verhouden. Als het brein op de juiste manier functioneert, is het makkelijk voor je kind om zich op de juiste manier te gedragen. Maar als het brein van je kind, door wat voor oorzaak dan ook, niet goed werkt, krijgen zij problemen op allerlei facetten van hun leven. En weet als kinderen problemen hebben dan heb jij en je gezin daar ook last van.
Als een kind een been breekt of een andere lichamelijke uitdaging heeft hebben wij daar manieren voor gevonden om deze te onderzoeken. Als het brein van kinderen niet goed werkt doen we daar geen onderzoek naar, maar hebben wij vragenlijsten die ingevuld moeten worden en voeren wij een aantal gesprekken over het gedrag, op basis daarvan wordt er vervolgens een diagnose gesteld. Iets waar ik mij al jarenlang over verbaas. Een SPECT scan, een onderzoekscan die in Amerika wél wordt gemaakt bij bijzonder gedrag, kan heel goed laten zien wat er met een [kinder]brein aan de hand kan zijn als het bijzonder gedrag laat zien. Ik vind het nog steeds ‘mind blowing’ dat we dit niet inzetten om kinderen met bijzonder gedrag op de juiste manier te helpen.
Onderstaande beeld laat verschillende breinen zien. Een gezond brein en een getraumatiseerd brein.
Als jij wilt dat je kind optimaal gaat functioneren leer het dan om goed voor zijn brein/hersenen te zorgen. Met onderstaande punten kun je als ouder je kind helpen om het brein zo sterk mogelijk te laten ontwikkelen.
2. Geen goede ‘quality time’ en aandacht hebben voor je kind
De beste manier om als kind een sterk en gezond brein te ontwikkelen is zoveel mogelijk tijd doorbrengen met, en aandacht krijgen van, liefdevolle volwassenen [ouders] om je heen. Dit betekent niet dat je dagen- en urenlang met je kind moet doorbrengen. Als je elke dag minstens 30 minuten echte quality time met je kind doorbrengt ben je al heel eind op de juiste weg. Dit betekent 30 minuten, het liefst langer natuurlijk, geen telefoon, krant, laptop, tv, social media of andere afleidingen. Dus ook geen gesprekken met anderen tussendoor voeren. Echt die paar minuten per dag 100% aandacht geven aan je kind. De activiteit is nog niet eens zo belangrijk, of het nu een wandeling maken is, een verhaal voorlezen, stoeien met elkaar of gewoon even niets doen. Krijgen kinderen deze dagelijkse quality time niet, dan zullen zij deze aandacht toch proberen te krijgen, maar dan meestal op een onaangename of negatieve manier.
3. Slecht luisteren naar je kind
Als je kind praat, laat het dan uitpraten, onderbreek het niet steeds. Probeer het ook niet steeds te verbeteren of met oplossingen te komen. Als je leert om een goede actieve luisteraar te worden zul je zien dat tijdens het praten je kind zelf vaak al tot een oplossing komt omdat het zich op dat moment enorm gezien, gehoord en begrepen voelt. Laat je kind helemaal uitpraten en herhaal dan wat je hebt gehoord. Als het je echt niet kunt laten om met een oplossingen te komen vraag dan toestemming om deze te geven: vind het goed als ik je iets ga vertellen wat je misschien kan helpen in deze situatie? Als je kind nee zegt, voel je dan niet afgewezen en bedenk dat je het zelf ook niet fijn vindt als anderen met oplossingen komen terwijl jij eigenlijk alleen maar even je ‘ei kwijt wilt’.
4. Ondoordachte of gemene dingen zeggen
Leer jezelf aan om op lastige momenten geen dingen te zeggen waar je later spijt van krijgt. Weet dat sommige uitspraken nog jarenlang, en soms een mensenleven lang, door de hoofden van onze kinderen blijven doorspoken als negatieve innerlijke overtuigingen. Deze overtuigingen voelen voor onze kinderen soms zo sterk dat zij zich op een gegeven moment gaan identificeren met deze uitspraken wat hun gevoel voor eigenwaarde negatief gaat beïnvloeden.
5. Wees geen Disneyland ouder
Als je kinderen altijd geeft waar ze om vragen om te vrede te bewaren zullen zij op de korte termijn ‘gelukkig’ zijn en niet te veel problemen geven. Maar op lange termijn hebben kinderen veel meer baat bij een ouder die met liefdevol leiderschap opvoedt. Kinderen met de meeste psychische problemen hebben vaak ouders die het lastig vinden om dit liefdevol leiderschap goed en langdurig in te zetten. Het grootste geschenk wat je kinderen kunt geven is een liefdevolle omgeving met heldere grenzen waarin zij veiligheid, vertrouwen en liefde krijgen aangeboden.
6. Geen oogje in het zeil houden
Weet dat breinen van kinderen pas rond hun 25ste levensjaar optimaal werken. Dus voor die tijd kunnen kinderen en hun breinen nog uitdagingen hebben met: plannen, probleem-oplossend vermogen, ‘oorzaak & gevolg’ gevoel, empathisch- en metalliserend vermogen en impulscontrole. Houd daarom tot die leeftijd toezicht op het handelen van je kind en weet dus dat als er situaties ontstaan dit komt omdat je kind nog niet op een volwassen manier kan inschatten en naar kan handelen. Dit betekent dat het handig is dat jij je kind nog op bepaalde punten controleert, gesprekken voert over situaties of hen helpt zonder boos te worden als er toch problemen zijn ontstaan. Waak er wel voor dat je geen ‘helikopter of culling ouder’ wordt maar een ouder die laat zien wat de uitdagingen naar volwassenheid en daar op een liefdevolle manier mee omgaat.
7. Zelf geen goed voorbeeld zijn
Maak je geen zorgen dat kinderen niet naar je luisteren, maak je zorgen dat kinderen altijd naar je kijken. Je kunt kinderen niet op de juiste manier opvoeden als je zelf een slecht voorbeeld bent. Als je zelf niet het juiste voorbeeld geeft kun je opvoeden wat je wilt maar je kind zal zien hoe jij in het leven staat en op basis daarvan zijn eigen normen en waarden ontwikkelen. Soms kan het zijn dat kinderen inzien dat ouders geen juiste keuzes maken en gaan op basis daarvan eigen meer succesvolle keuzes maken. Maar het overgrote deel van kinderen gaan hun ouders spiegelen in gewoonten, overtuigingen, handelen, emoties en manier van leven. Besef dat jij het meest belangrijke rolmodel bent van je kind!
8. Gefocust zijn op de dingen die fout gaan
Op een of andere manier hebben de meeste ouders zichzelf aangeleerd dat zij alles wat zij van kinderen aan negatieve dingen zien moeten benadrukken of corrigeren. Maar als dat de oplossing zou zijn, dan zou je dit maar 1 of 2 keer moeten herhalen. Ervaring leert dat je soms jarenlang dezelfde dingen loopt te roepen zonder dat het gedrag verdwijnt. Hoe zou het voor je zijn als je leert om juist de pósitieve dingen van je kind te benoemen of aandacht aan te geven? Ik weet het, dit is even oefenen maar geloof mij, er zal een wereld voor je open gaan als je minder aandacht gaat besteden aan alles wat je kind ‘verkeerd’ doet.
Maak er gewoon eens een oefening van op een dag, focus je een hele dag op alles wat er wel goed gaat en je zult zien dat de sfeer in huis en omgang met je kind een stuk makkelijker is. We zouden het zelf ook niet fijn vinden als we elke dag alleen maar gezien worden voor de dingen die niet goed gaan toch? Weet dat steeds maar negatieve opmerkingen of uitspraken de negatieve kernovertuigingen van kinderen enorm beïnvloeden zelfs zo erg dat zij op een gevenmoment zich gaan identificeren met deze uitspraken.
9. Geen besef hebben dat lastig gedrag iets anders kan betekenen
Weet dat de meeste ouders er al een lange weg op hebben zitten voordat er duidelijk wordt wat er met hun kind aan de hand is. Gemiddeld zo’n 11 jaar, dat is een hele lange tijd waarin ouders en omgeving van het kind langzamerhand steeds radelozer worden. Als je vermoedens of een onderbuikgevoel hebt over het gedrag van je kind, ga dan direct opzoek naar hulp bij en deel je zorgen. Hoe sneller je met de juiste tools je kind kunt helpen hoe beter!
10. Je eigen mentale gezondheid negeren
Je kunt je kind alleen helpen als je zelf in balans bent. De meest helderde metafoor is het advies van de stewardess vlak voor vertrek: In geval dat de zuurstof toevoer wegvalt, komt er een zuurstofmaster naar beneden. Doe eerst het zuurstof masker op bij jezelf en vervolgens bij je kind. Je kunt je kind pas goed helpen, reguleren, in balans brengen als je zelf goed in balans en gereguleerd bent.
Ervaar jij bijzonder gedrag bij je kind en weet jij je geen raad? Weet dat het niet vanzelf overgaat, hoe sneller je tot actie overgaat, hoe sneller je de situatie kunt oplossen en je kind kunt helpen met de juiste benadering. Ik kan je daarbij helpen, wij bij Als hechten niet vanzelf gaat bieden verschillende mogelijkheden. Neem gerust een kijkje op onze website of neem contact met ons op.
Website: www.alshechtennietvanzelfgaat.nl
Email: info@alhechtennietvanzelfgaat.nl
Telefoon: 06-21 88 15 33