Over Esther

Levenswerk met hoofd en hart

Esther, specialist in trauma en hechting, vertaalt essentiële wetenschappelijke kennis over hechtingsproblematiek naar praktische methoden. De kern: trauma-sensitief opvoeden. Honderden ouders en professionals hebben inmiddels haar trainingen en opleidingen gevolgd.  

Het is een nachtmerrie voor elke ouder: een kind dat jouw liefde steeds afwijst 

Daar weet Esther alles van. 

In haar lange zoektocht naar hulp voor haar dochter ontdekt ze dat de de Canadese- en Amerikaanse wetenschap vooroploopt in hechtingsproblematiek.
Ze reist af naar Amerika, om alles te leren over de relatie tussen trauma, hechting en trauma-sensitief opvoeden. 

Als Hechten Niet Van Zelf Gaat

Hechting als levenswerk 

Esther volgt tientallen internationale trainingen en opleidingen op het gebied van trauma, neurobiologie, Brain Based Interventions en neuroplasticiteit, zoals:

 • Trauma and the brain [Dr. Bessel van der Kolk; Regent’s University London]
 • Early childhood trauma [Dr. Bruce Perry]
 • After trauma [Dr. Gabor Mate; Regent’s University London]
 • Hechting en ontwikkeling [Neufeld Institute Nederland]
 • Gehechtheid, interactieve diagnostiek en behandeling [Prof. L. Eurlings-Bontekoe & Martin Appelo]
 • Functionele neurobiologie [Cell Care Academy]
 • Oxytocine en hechting [Kerstin Uvnäs Moberg]
 • Families by design [Therapeutic Attachment Training Orlando, Florida]
 • Non Violent Physical Crisis Intervention [Crisis Prevention Institute]
 • Practical Tools for Traumatized Clients [Janine Fisher]
 • Polyvagaal Theory [Deb Dana]
 • en verschillende opleidingen op het gebied van complementaire geneeswijzen, orthomoleculaire voedingsleer en persoonlijke ontwikkeling


Daarnaast is ze Europese lid van The Attach Advisory Board: een internationaal samenwerkingsverband, met vooraanstaande trauma-experts vanuit de hele wereld die de nieuwste ontwikkelingen monitoren op het gebied van hechting, trauma, neurobiologie en gedrag.

A real change

Esther’s work is very important. She educates the public and her peers with the right trauma informed care they need to make a real change in the lives of traumatized children.


dr. Bruce D. Perry

kinder- en jeugdpsychiater en oprichter van de ChildTrauma Academy in Houston

Gebeten, geslagen, bespuugd en aangevallen

Esthers succes zit ‘m in het samenbrengen van wetenschappelijke inzichten, haar onvermoeibare pionieren en haar werkervaring in de keiharde praktijk. 

Jaarlijks duikt ze meerdere malen diep in de modder zoals ze het noemt, als begeleider van internationale Therapeutic Attachment retreats: Dit zijn intensieve therapeutische programma’s, voor gezinnen met zwaar getraumatiseerde kinderen. Ze is gebeten, geslagen, bespuugd en aangevallen. “Maar”, zegt ze, “ondanks alle rottigheid ben ik verknocht aan deze kinderen. En juist omdát ik feeling houd met de realiteit, kan ik ouders en professionals helpen.”

Naast hechtingsexpert en trauma-begeleider is Esther ook een inspirerende docent, spreker en auteur 

 • Ze traint ouders en leidt professionals op (inclusief SKJ-geaccrediteerde leergang)
 • Ze verzorgt keynotes en gastcolleges
 • Ze werkt incompany bij zorginstellingen, gemeenten, vluchtelingenorganisaties, politie en ziekenhuizen
 • Ze schreef de boeken Hechtingsmonster in de klas en Als hechten niet vanzelf gaat 
 • Ze interviewt ervaringsdeskundigen, collega-specialisten en experts in haar podcast Baas over eigen Brein

Daarnaast organiseert ze meerdaagse programma’s, zoals Hopeful Horizons Nederland (het therapeutisch programma voor gezinnen) en Healing Hearts Portugal (de welzijnsweek voor moeders). 

Geen goedbedoelde adviezen

Het is bijna niet uit te leggen hoe het voelt als je voor een kind zorgt met hechtingsproblemen. Alleen ervaringsdeskundigen zoals Esther kunnen écht weten hoeveel energie dit van je vraagt als ouder. In haar trainingen zul je geen goedbedoelde, maar totaal niet aansluitende, adviezen vinden die ouders en professionals van deze kinderen al zo vaak hebben gehoord of gekregen. Zij deelt alleen 'evidence based practice' tools en methodiek, en vooral een hart onder de riem.

Ilse Prins, traumatherapeut
Missie en passie

Esther reist jaarlijks naar de VS om zichzelf te verdiepen in de nieuwe ontwikkelingen en om antwoorden te vinden om kinderen in Nederlandstalige landen te helpen. Daarnaast is zij elk jaar team member op de Camp Attach kampen voor gezinnen met getraumatiseerde kinderen. Ze heeft letterlijk de hoogste bergen geklommen en over zeeën gereisd voor deze gezinnen en hun kinderen.


Nancy Thomas, Therapeutic Parenting Specialist

In de media

Als pionier valt Esther op. Journalisten weten haar te vinden. Ze werd geïnterviewd voor diverse media zoals RTL Nieuws, 1Vandaag en AvroTros, ze verscheen in populair wetenschappelijke tijdschriften zoals Psychologie Magazine en het periodieke magazine voor pleegouders Pleegnieuws, en ze deelde haar verhaal in bladen zoals Linda, Margriet en J/M Ouders. 

null

Als Hechten Niet Vanzelf Gaat is dé plek voor ouders en professionals die worstelen met trauma-verstoord gedrag

Je kunt hier terecht voor scholing, training, voorlichting en advies. Het aanbod is laagdrempelig en evidence based, en gebaseerd op meer dan 20 jaar doorlopende studie, verdieping en praktijkervaring.

De hartwarme aandacht van Esther is altijd inclusief. En soms krijg je een stevig duwtje in de rug.  

Strijd veranderd in harmonie

Onze continue strijd met onze zoon is inmiddels veranderd in harmonie, dialoog en gezelligheid. Zelden een training gevolgd die mij zoveel over mijzelf leerde. Jammer dat het niet eerder op ons pad is gekomen.


Edward, adoptie-ouder
Beter omgaan met lastig gedrag

Esther is ervaringsdeskundige én expert. Ze heeft zowel kennis over het hechtingsproces vanuit eigen ervaring als de professionele expertise. Door de aangereikte tools kan ik nu beter omgaan met het soms lastige gedrag van getraumatiseerde kinderen.

Alissa, leerkracht Speciaal onderwijs