10 tips om voor jezelf te zorgen
Esther Groenewegen
10/04/2014
3 min
3

10 tips om goed voor jezelf te zorgen

10/04/2014
3 min
3

Allereerst mijn excuses dat het zo lang heeft geduurd voordat ik mijn eerste blog van het nieuwe schooljaar heb geschreven. Noem het ‘writer’s block, uitstelgedrag, luiheid. Zelf weet ik niet wat er aan de hand was. Misschien kwam het wel om dat ik gewoon zo graag wil dat mijn dochter ‘gewoon’ is nu ze op een gewone voortgezet onderwijs school zit. Of omdat ik ook ergens diep van binnen dacht: wie zit er nu op mijn blogs te wachten. Maar omdat ik zo vaak te horen kreeg: Hé, ben ik soms van de mailinglist gegooid, ik ontvang je blogs niet meer, hoe komt dat? Heb ik vandaag toch een blog voor jou geschreven. Het blog gaat deze keer niet over onze kinderen, maar over onszelf. Over jij en ik. Als moeders van kinderen met hechtingsproblemen hebben wij de neiging om onszelf weg te cijferen. Om onze gevoelens aan de kant te schuiven. We zitten in een situatie die soms zo uitzichtloos is en met gevoelens die zo heftig zijn dat ze overweldigend zijn. We zijn zo bezig met overleven dat we bijna vergeten om ook nog voor onszelf te zorgen. Bij mij heeft dit geresulteerd in een burn-out. Het sluimerde al jaren, maar het afgelopen half jaar kreeg ik het goed voor de kiezen. Ik kon niet meer slapen. Was constant misselijk, erg neerslachting. Geen trek in eten. Vond contact met anderen ontzettend zwaar. Na 6 maanden wist ik, er moest iets rigoureus veranderen. Ik wist nog niet waar ik het moest zoeken, maar via een paar artsen en adviezen ben ik nu weer op de juiste weg gekomen. De belangrijkste les die ik uit deze periode heb geleerd is:

ZORG ALS EERSTE GOED VOOR JEZELF!!

Pas als je zelf goed of beter in je vel zit, kun je weer goed voor je zorgintensieve kind zorgen!

Hier 10 tips die jou daar goed bij kunnen helpen:

1. Zoek hulp bij de opvoeding van je kind. Je hoeft je er niet voor te schamen dat je het niet alleen kunt. Het is geen falen, het is juist een teken van kracht. Ik heb zelf een fijn team mensen om mij heen die mij helpen, adviseren en informeren bij de opvoeding van Yasmine.

2. Eet gezond. Ik weet het maar al te goed, als je oververmoeid bent heb je helemaal geen zin om gezond en ingewikkeld te koken. Maar je kunt ook met simpele gerechten gezond eten.

3. Drink geen alcohol. Het lijkt zo heerlijk te ontspannen aan het einde van de dag. Even een wijntje om jezelf te belonen na een zware dag. Maar ik kwam erachter dat ik veel beter slaap als ik geen alcohol drink. Door de alcohol val je misschien beter in slaap maar je slaapt minder diep.

4. Drink niet te veel koffie. Beter is om het helemaal te laten staan. Maar dat lukt mij ook nog niet. Ik drink alleen koffie in de ochtend. Ik weet het, het is zo verleidelijk om zo rond een uur of 4 weer een kop koffie te drinken. Maar je put je bijnieren alleen nog maar meer uit door koffie te drinken en die hebben het al zo zwaar met alle stress van de dag.

5. Pak weer een sport of andere lichamelijke activiteit op. Ikzelf heb een hele tijd niets aan sport gedaan. Ik was ‘s ochtends zo uitgeput dat ik er niet aan moest denken om dan ook nog te gaan sporten, maar het helpt echt enorm.

6. Zoek een manier voor jezelf om te ontspannen. Dit is voor iedereen anders. Ik ben weer gaan mediteren. Mijn meditatie duurt 20 minuten en geeft mij het gevoel dat veel van mijn stressgevoelens verdwijnen.

7. Drink genoeg water. Dat is ongelofelijk belangrijk voor de balans in je lijf. Met een gezond lijf is er een betere balans in je mind. Zelf vind ik water drinken vreselijk. Behalve in de zomer als het echt heet is. Nu drink ik toch 2 liter water per dag. Ik doe in elke liter een halve citroen dan zit er toch een beetje smaak aan en drink ik het veel makkelijker weg. Ik maak in de ochtend twee kannen water klaar. Die moeten aan het einde van de dag leeg zijn.

8. Maak tijd vrij voor dingen die je leuk vindt om te doen. Ik heb afgelopen weekend drie dagen voor mijzelf gekozen en heb een geweldig Ultimate Health Weekend meegemaakt waarover ik jullie in een volgend blog heel graag meer over wil vertellen.

9. Ga wandelen in de natuur. Het helpt. Ik heb een hele periode niet aan sport gedaan en kwam ook bijna niet buiten. Ik pakte voor elke boodschap de auto en voelde mij uitgeput en futloos. Nu ik weer meer buiten kom en vaker de fiets pak voel ik soms gewoon letterlijk mijn humeur beter worden.

10. Word je bewust van je ademhaling. Ik merk bij mijzelf dat ik niet goed dooradem of juist heel kort adem. Als ik dan een paar keer bewust goed dooradem voel ik de boel weer gaan stromen en komt er iets meer ruimte in mijn lijf. Met als gevolg een gevoel van ontspanning.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. Probeer niet alle tips tegelijk toe te passen. Wees lief voor jezelf en zet kleine stapjes. Als het een dag niet lukt straf jezelf dan ook niet. Er is altijd weer een nieuwe dag met nieuwe mogelijkheden. Verwacht ook geen grote veranderingen. Het herstel komt in kleine stapjes. Maar probeer iets, ik gun het jou zo!

Reacties
Categorieën