9 tips om de feestdagen door te komen
Esther Groenewegen
12/24/2019
4 min
0

9 tips om de feestdagen relaxt door te komen

12/24/2019
4 min
0

Kijk jij op tegen alle verplichte afspraken van de aankomende dagen omdat je zeker weet dat je weer allerlei kritiek naar je hoofd krijgt over jouw opvoeding en het gedrag van je kinderen? De feestdagen zijn voor iedereen super stressvolle dagen in het bijzonder voor ouders en hun kinderen met hechtingsproblemen. 

Daarom op de valreep nog een paar tips om de feestdagen rustig door te komen:

1. Weet dat iedereen de beste intenties heeft en zijn best doet. Ook de familieleden waarvan je ieder jaar weer weet dat er nare opmerkingen van komen. Weet dat als zij weer beginnen dat zij niet beter weten, als zij beter hadden geweten hadden zij beter gedaan. En wie weet hebben zij zelf ook wel problemen met het reguleren zijn hún brein zodat zij zélf de stress van het familiediner niet aankunnen. Probeer het gedrag van hen niet persoonlijk te nemen. Zie hun gedrag als het Kerst-Monster in plaats van het Hechtings-Monster, de metafoor die ik altijd voor het hechtingsgedrag van onze kinderen gebruik. 

2. Als je voelt dat je zelf in je Nee-brein gaat schieten, ga dan uit de situatie weg in plaats van te ontploffen. Het liefst even naar buiten en als dat niet lukt even naar het toilet. Adem even een aantal malen diep adem. Of kijk of je kunt gaan bouncen. Met je lichaam even zachtjes op en neer bewegen, of je lichaam met je handen lichtjes bekloppen. Weer even tot je zelf komen zodat er geen dingen gezegd en gedaan worden die je niet meer ongedaan kunt krijgen en waar je spijt van krijgt. 

3. Houd je kinderen goed in de gaten. Kijk of je jouw kind kunt helpen met het voorkomen van een meltdown. Vaak kun je de meltdown van je kind zien aankomen. Help je kind dan met het voorkomen van deze situatie door het een boucing activiteit te laten doen. Ga een spelletje doen waarbij de kinderen iets moeten zingen of bewegen. Kijk of je met de kinderen even kort naar buiten kunt om daar te bewegen. Het handigste is om elke 20 tot 30 minuten iets te doen waarbij je het brein van je kind reguleert. 

4. Als er dan toch onaangepast gedrag ontstaat. Neem je kind dan zo snel mogelijk uit de situatie. Gebruik geen woorden om de situatie te bespreken. Zeg alleen: ik zie dat jij hulp nodig hebt, kom we gaan een stukje wandelen of even op een trampoline als die in de tuin staat, of even naar boven en help je kind daar om te reguleren en weer tot rust te komen. Heel belangrijk is daarbij om niet te veel woorden te gebruiken en het niet over de situatie zelf te hebben. Dat komt op dat moment toch niet bij je kind binnen. Maar houd de focus alleen op het weer online komen van je kind. 

5. Weet je van tevoren dat je kind het lastig heeft op deze dagen. Houd de afspraken kort, arriveer later en ga eerder naar huis. Bedenk desnoods een smoes als ‘ik ben moe’, ‘voel mij niet zo lekker’ zodat de focus niet op je kind is. Vooral als familieleden niet snappen wat hechtingsproblemen inhouden. 

6. Ga niet te veel drinken, daar komen zoveel problemen van. Heb je echt stress van de familiebijeenkomsten, en dan vooral van de schoonfamiliebijeenkomsten? En kan je dan wel heel goed een borrel gebruiken? Ga dan voor de 1 of 2 glazen bij binnenkomst, alcohol is nou eenmaal een hele goede relaxer, maar laat het daarbij, ga tijdens het diner over op water of een sapje. Je zult jezelf zo dankbaar zijn de volgende dag. 

7. Vermijd sommige onderwerpen tijdens de familie discussies. Als jij zo’n familie hebt waar er na een paar glazen alcohol felle discussies ontstaan over politiek, sport en religie, neem dan een stap terug en ga observeren in plaats van discussiëren, er komt vaak niets goed van. Er wordt veel te vaak een discussie gevoerd, niet om de ander zijn mening te horen, maar om eigen meningen neer te zetten. Dit in combinatie met alcohol is vaak geen goede mix. 

8. Focus op wat jij graag zou willen zien deze dagen. Wil jij deze dagen doorkomen met compassie, liefde, gezelligheid en plezier? Laat dan de pinnige opmerkingen van je stiefdochter langs je heen glijden en zie dat zij wel heel lief is voor jouw kinderen of haar moeder of vader. Word je helemaal gek van het passieve agressieve gedrag van je schoonmoeder, denk dan aan de tijd dat jullie haar echt nodig hadden en zij er toen wel voor je was. Kijk of je in de complexiteit van alle emoties iets kunt vinden naar de ander toe wat je liefdevol en zacht kan houden. Het is soms echt even zoeken maar er is altijd ook iets positiefs in iemand te vinden. 

9. En dan voor de hele uitdagende familieleden die direct commentaar hebben of je kind benaderen: Dank je wel dat jij je zo inzet voor mijn kind, ik begrijp je opmerking of handeling, ik weet dat jij het beste met mijn kind voorhebt. Maar je maar geen zorgen, ik neem het hier van je over. 

Als laatste wil ik je als volger van Als Hechten Niet Vanzelf Gaat ontzettend bedanken. Zonder community geen AHNVG. Zoals ik al schreef het afgelopen jaar was voor mij een rollar coaster. Zowel privé, financieel, gezondheid en persoonlijk. Eigenlijk stond alles op losse schroeven. Daarom was het zo hartverwarmend om te mogen bouwen aan Als Hechten Niet Vanzelf Gaat. Dat was op sommige dagen mijn enige lichtpuntje. 

Ik hoop voor jou en gezin dat 2020 gaat brengen waar je op hoopt en waar je zo naar verlangt. En ik hoop dat AHNVG daar een steentje in bij kan dragen. 

Ik wens je heel veel liefde, warmte, compassie, plezier en rust deze aankomende dagen. 
Ik wil je van 'the bottom of my heart' bedanken dat je onderdeel bent van de Als Hechten Niet Vanzelf Gaat community. Weet dat je voor mij en voor anderen super waardevol bent omdat je een warm hart hebt voor onze kwetsbare kinderen. Daar kunnen we niet genoeg van hebben in deze harde wereld. Laten we samen de wereld een klein beetje mooier en zachter maken, one step at a time.... 

Namaste
Amen
Dank je wel
God Bless

Hechte groet, Esther


Reacties
Categorieën