Bessel van der Kolk v.s. Rico Verhoeven
Afgelopen weekend naar kickboksgala Glory59 geweest. Voor de leken onder ons, dit is hèt kickboks-event world wide. Glory is een klant van een vriend van mij en omdat hij wist dat ik ook kickboks had hij een kaartje voor mij geregeld. Daar zat ik dan zaterdagavond voor de eerste keer in ‘the golden circle’ van de Arena met de grootste kickboks fans van Nederland. Wat een wereld avond! Aan de ene kant geweldig om dit ‘kickboks-wereldje’ nu eens van dichtbij te zien. Aan de andere kant om nu eens de gevechten live te mogen ervaren. Daar ben ik als ‘mama-een-keer-in-de-week-kickbokser’ natuurlijk helemaal niets bij. Op een gegeven moment was er een klein filmpje van Rico en deze video raakte mij, daarin zei hij namelijk: Als je een droom hebt, kun je die bereiken. Dit kun je doen door ultieme focus te houden op deze droom en daar dagelijks mee bezig te zijn. Dit deed mij denken aan onze kinderen. Wij hebben ook dromen voor onze kinderen. En veel te vaak horen wij van professionals dat wij deze dromen soms misschien een beetje moeten bijstellen. Althans, dit kreeg ik heel vaak te horen in de moeilijke jaren met onze dochter. Dan werd er bijvoorbeeld gezegd: dit meisje zal niet op een gewone school terecht komen of het is te hoog gegrepen om met je dochter van die verre reizen te maken. Dit kan ze gewoon niet goed aan. Gelukkig was ik zo eigen-wijs dat ik deze ‘adviezen’ altijd beleefd in ontvangst nam en gelijk naast mij neer legde. Ik heb mij nooit neer gelegd bij de ‘beperkingen’ van mijn dochter. Ik heb altijd naar de mogelijkheden gekeken. Wij wilde wèl graag met ons gezin verre reizen maken, dit was lastig met Yasmine. Dus bedachten wij een oplossing: we namen versterking mee in de vorm van een oppas of opa. Opgelost. Een ‘gewone’ school, wat is dat eigenlijk? Nadat mijn dochter twee jaar in dagbehandeling had gezeten heeft ze 5 jaar op ene gewone basisschool gezeten. En dit ging prima totdat ze een juf kreeg die geen zin had om het behandelplan uit te voeren. Ja, dan gaat het mis natuurlijk. Oplossing van deze school: je kind moet van school. Huh? Maar de juf heeft het behandelplan niet eens uitgevoerd? Deze ervaring heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik mijn e-boek heb geschreven. Dit zou ik aan je willen meegeven na mijn avondje in de Arena; geef de dromen die je van je kind hebt niet op. Ga ervoor en kijk naar de oplossingen die je daarvoor kunt vinden. Vertrouw op je eigen gevoel en niet op de adviezen van de professionals, je onderbuikgevoel is een veel wijzere raadgever dan je hoofd of anderen. Op dit moment ben ik bezig met mijn eerste pilot Monster in Huis Online. Ook daar geef ik in een van de modules aan dat het heel belangrijk is om samen met je kind te kijken wat jou of zijn of haar dromen zijn. Bij ons thuis doe ik dit door elk jaar een doelenbord te maken samen met de kinderen. Maar wat hebben Bessel en Rico nu gemeen? Voor wie niet weten wie Bessel van der Kolk is. Bessel is een van de meest succesvolle traumaexperts van de wereld. Ik heb het voorrecht gehad om nu al tweemaal bij hem in de collegezaal te zitten. Wat een fantastische man is dit! Hij onderzoekt wat nu echt helpt bij het helen van trauma. En waar Bessel regelmatig over spreekt is dat boxen of kickboksen een geweldige sport is om trauma te helen. Dit klinkt natuurlijk heel erg dubbel. Je hebt een kind wat bij het minste geringste uit zijn raam schiet en vervolgens lees je nu dat boxen dit kan verbeteren. Maar er is veel onderzoek gedaan naar deze sport en dit is dus wel het geval. Dit is ook de reden dat veel gevangenissen de mogelijkheid bieden om te boxen. Dit is ook waarom er in sommige wijken van steden boksscholen zijn waar kinderen na school kunnen komen om te leren boxen. Boxen is een veel omvattende sport. Het heeft te maken met respect voor je leraar, je school, jezelf, je lichaam, discipline, focus, doorzetten, volhouden, tegenslag en overwinnen. Het gevecht zelf gaat over waar sta ik, waar staat de ander, hoe reageer ik, hoe reageert de ander. Omdat ik alles wat ik met je deel ook graag eerst zelf wil ervaren ben ik vorig jaar met een aantal vriendinnen gaan kickboksen bij ons in het bos. En moet eerlijk zeggen dat het heerlijk is om te doen. Je mag een uur lang op een gestructureerde manier heerlijk rammen op je leraar. En ik was echt vroeger iemand die een hekel had een boxen of alles wat maar met vechten te maken had. Maar sinds ik zelf ook kickboks zie ik hier enorm de voordelen van in bij trauma en stress. Ben jij nou ouder van een kind met vroegkinderlijk en heeft jouw kind ook moeite om zijn woede op de juiste manier te reguleren? Dan zou ik zeker kijken of er bij jullie in de buurt een plek is waar boxen wordt gegeven. Er bestaan natuurlijk de èchte boksscholen maar vaak wordt er nu ook al boks lesgegeven op gewone sportscholen. Dus misschien voor jou ook de kans om een keer in de week even heerlijk los te gaan om alles stress ellende eruit te slaan. Welke manier heb jij voor je kind gevonden om zijn of haar stress te ontladen? Ik lees het graag in onderstaande reactiebox!
Over de schrijver
Kerstin
Door

Kerstin

op 02 Oct 2018

Wat een geweldige Blog. Blijf zo bezig. Esther jij en je site en ook de fb groep zijn voor mij persoonlijk herkenning, acceptatie voor mezelf en ook anderen, om zodoende ook weer open te kunnen staan voor wat om mij heen gebeurt. Zie hellaas ook in ons oudste zoon de strubbelingen, maar hij is 21 en er zijn vaak heel veel verwijten wat we niet goed hebben gedaan... Maar het is goed zo ook doet het zeer, het is zijn eigen onmacht, laat hem maar vuur spugen dat hij het kwijt is. Gelukkig heeft hij op dit ogenblik een super lief meisje, 7 jaar ouder sociale psychologie gestudeerd... hij heeft zich nog nooit zo begrepen gevoelt... Wij zien wel wat het leven verder brengt... Dit blijft zo'n uitdaging die ik voortaan aan durf te gaan. Opr(H) echte groet Kerstin

Esther
Door

Esther

op 03 Oct 2018

Beste Kerstin, Dank je wel voor je lieve woorden over mijn blog en site. Wat een geweldig nieuws dat hij verkering heeft met een meisje die hem begrijpt. Dat is nog wel een van mijn zorgen, gaat mijn dochter ooit iemand vinden die haar de moeite waard vindt en van haar kan houden zoals ze is. Haar 'perfect imperfections' met liefde kan omarmen. Inderdaad we blijven van uitdaging naar uitdaging gaan en wat fijn om te lezen dat jij dit zo fantastisch doet en kan! Hechte groet, Esther

Richard van Halen
Door

Richard van Halen

op 02 Oct 2018

Mijn dochter zit op karate...Goed voor haar zelfvertrouwen en discipline en ook het leren omgaan met winnen en verliezen

Esther
Door

Esther

op 03 Oct 2018

Dank je wel voor je reactie. Karate is ook een hele goeie sport voor kinderen met een getraumatiseerd brein. Hoe cool zou het zijn als we deze sporten zouden geven op school? Ik ben voor!!! Inderdaad deze sporten gaan veel meer over zelfvertrouwen, leren omgaan met de ander en jezelf. Zo jammer dat scholen hier niet op in spingen.

Esther
Door

Esther

op 03 Oct 2018

Beste Jeanet, Dank je wel voor je reactie. Wat goed dat jullie een trampoline in de tuin hebben staan. Trampoline springen is een van de meest geweldige dingen die jij je kind kunt laten doen als het lastig gedrag laat zien. Het zorgt ervoor dat je kind weer vanuit zijn overlevingsmodus in zijn neocortex kan komen. En inderdaad de trampoline is niet alleen voor onze bijzondere kinderen fijn om op te springen. Ik heb een quote gemaakt voor de tramoline die ik soms op Fb deel: Heeft je kind een lastig brein? Springen om de trampoline is het beste medicijn! De tactiek die jij hebt toegepast op voetbal is geweldig, net zolang met je kind voetballen totdat hij het leuk begint te vinden. Team sport is natuurlijk ook heel goed om te ervaren. Alleen weet ik uit ervaring dat je kind hier ook nog niet klaar voor kan zijn. Mijn dochter heeft nooit echt goed in team sporten kunnen overleven. Dit was voor haar te veel prikkels, te onoverzichtelijk en te veel. Dit zorgde voor veel negatieve ervaringen. Paardrijden was voor haar een veel beter optie. Hechte groet, Esther

Reactie plaatsen