Als praten niet helpt...
Dr. B. Perry

De 6 R's van dr. Bruce Perry

Wist je dat je met ritme het brein van je kind kunt helpen en helen aan de hand van de 6R's van Dr Bruce Perry?

Dr. Bruce Perry is een bekend traumaexpert uit Amerika en heeft onderzoek gedaan naar het helen van de hersenstam na trauma. Hij heeft ontdekt dat als we de neurologische netwerken van het brein van onze kinderen willen helen wij de 6R’s kunnen inzetten. Door het inzetten van deze 6R’s gaan de zwak ontwikkelde neurologische netwerken op een positieve veranderen. Of: de neuroplasticiteit van het brein wordt op een positieve manier gestimuleerd. Of: nog simpeler gezegd, de modder wegen met diepe plassen erin waardoor het brein van onze kinderen steeds vast komt te zitten worden onverharde wegen zonder plassen zodat het brein minder snel vast komt.

'Children don’t need more things. The best toy a child can have is a parent who gets down on the floor and plays with them'

Onaangepast gedrag op de juiste manier aanpakken is een van de meest lastige struggels thuis en op school.

Want wat we als ouders vroeger hebben aangeleerd is met praten, weerstand of straf voor elkaar krijgen dat je kind weer gepast gedrag gaat laten zien. Dit heeft op de lange termijn het minste effect en zorgt voor verwijdering en afstand in relaties. Daarnaast helpt het ook gewoon niet, de kinderen blijven het gedrag laten zien. 

Toch blijven we van generatie op generatie elkaar aanleren dat als je kind 'stout is' jij het kind moet corrigeren door middel van straffen of door met hem of haar te praten over het gedrag. Bij veilig gehechte kinderen kan dit meestal werken, je kind wil zo snel mogelijk weer dat hechtingsband wordt hersteld. Maar bij onveilig gehechte kinderen werkt dit niet, daarom kun je onveilig gehechte kinderen niet corrigeren met praten of straf.
Ze vragen om samen met jou een wandeling te maken of een potje te gaan voetballen daarintegen wel. Dr. Bruce Perry heeft de 6 R’s ontwikkeld om samen met je kind te werken aan het helen van hun getraumatiseerde brein. 

‘We must regulate children before we can possible persuade them with a cognitive argument or compel them with an emotional effect’   

Het is essentieel om kinderen eerst te reguleren voordat we hen kunnen overtuigen met een cognitieve afspraak of verzoek zonder dat we daar emotionele dwang bij gebruiken. Kortom: 'Connect before you Connect'

Getraumatiseerde kinderen die niet gereguleerd zijn, zijn ontzettend lastig te corrigeren, want er mist een stapje. Het kind moet eerst gereguleerd worden en pas dan kan er gecorrigeerd worden. Het doel van de 6R’s is om je kind van een van hoge stress status naar lagere stress status te krijgen op een fijne en veilige manier.

'De beste manier om van hoge stress naar een lager stressniveau te komen is ritme'

Ritmische, herhalende patronen zoals: wandelen, hardlopen, dansen, zingen, meditatie, ritmisch ademhalen gaan je daarbij helpen. Met deze activiteiten gebruikt de hersenstam gerelateerde somatische netwerken in het brein waardoor je limbisch systeem en cognitieve brein optimaal gaan werken. Hoe fantastisch zou zijn als jij dit als 'opvoed-tool' in je opvoeding zou integreren?

Wat de meeste van ons hebben geleerd is om kinderen te corrigeren met straffen, time-out of erover praten. Een veel beter idee is dus: laten we een wandeling gaan maken. Of een ander voorstel waar de 6R’s in voorkomen. Na een activiteit met de 6R’s zul je merken dat het weer mogelijk is om cognitief contact te maken met je kind. Als je het vroegkinderlijk trauma van je kind wilt helen kun je deze 6R’s ook toepassen. Het liefst zo vaak mogelijk.

Wil jij weten hoe jij op de juiste manier deze methode kunt gaan toepassen en welke activiteiten daar passend bij zijn? Kom dan naar onze volgende INSPIRATIEDAG op 16 november in Rijswijk. Dan gaan we samen een start maken met het toepassen van de juiste methodes bij trauma gedrag van je kind met hechtingsproblemen.

Wil jij meer weten over deze dag? Klik dan op de volgende link: INSPIRATIEDAG voor meer informatie of om gelijk te ticket te bestellen.

Over de schrijver
Mark ten Seldam
Door

Mark ten Seldam

op 30 Oct 2019

Ha Esther, Leuke blog. Ik heb afgelopen week een cursus gevolgd in Spanje (Beweeg op muziek) waarin de zes R's eigenlijk centraal staan,: ritme, plezier (rewarding), interactie (relational) en relevant bewegen op een nieuwe (non-repetitive) manier. Ik ga komende maand een paar proefsessies geven. Als je interesse hebt ben je van harte welkom. Ik ga hierover komende week nog een pagina maken met meer info op mijn site. Hartelijke groet, Mark.

Esther
Door

Esther

op 31 Oct 2019

Hey Mark, Wat leuk dat je bezig bent geweest met de 6R's van Bruce Perry. Ik ben zeker benieuwd naar je proefsessies, laat mij maar weten wanneer deze zijn.

Reactie plaatsen