Hechting en Zomervakantie
Esther Groenewegen
06/26/2014
5 min
5

Hechting en Zomervakantie

06/26/2014
5 min
5

Nog een paar weekjes en dan is het zo ver: zomervakantie!! Jippie zou je zeggen toch? Nou nee, niet voor moeders van kinderen met hechtingsproblemen! Mijn dochter vindt vakanties vreselijk. Dan moet ze weer mee met die reislustige ouders van haar. Als het aan haar ligt blijft ze lekker altijd thuis. Of gaat ze logeren bij opa en oma maar verder niets. Tsja, wat moet je daar nu mee? Nu hebben wij in de loop van de jaren deze oplossingen verzameld die ik graag met jou wil delen.

14 tips voor vakanties met kinderen en hun hechtingsproblemen:1. Laat je reizen organiseren door professionele mensen die oog hebben voor de ‘special needs’ van je kind

Sinds een paar jaar laten wij onze reizen altijd organiseren door Dynamic Travel. Een onafhankelijke reisorganisatie van twee geweldige dames. Toen zij voor de eerste keer een reis voor ons gingen samenstellen zijn zij eerst een avond bij ons thuis geweest. Tijdens deze avond hebben wij uitgebreid verteld waar wij tegenaan lopen met Yasmine, maar ook kenbaar gemaakt waar Yasmine erg blij van wordt. Paardrijden bijvoorbeeld. Met al deze informatie zijn de dames toen aan de slag gegaan en hebben sindsdien de meest fantastische reizen in elkaar gezet zodat iedereen in ons gezin een fijne vakantie heeft, inclusief Yasmine.

2. Neem een oppas mee op vakantie Voordat wij de dames van Dynamic Travel hadden ontmoet zaten wij onze eerste vakanties aardig met onze handen in het haar. Het was simpelweg niet te doen om met Yasmine op vakantie te gaan. Toen kregen wij het idee om onze oppas mee te nemen. Dit was een schot in de roos. Door onze oppas mee te nemen konden wij de zorg over meerdere mensen verdelen zodat iedereen ook momenten van rust kon ervaren. Echt een aanrader!

3. Neem opa en oma mee op vakantie Opa en oma mee nemen op vakantie is natuurlijk ook een optie en wordt dan ook zeer gewaardeerd door Yasmine! En door ons natuurlijk ook!

4. Maak een persoonlijk vakantieboek voor je kind Ik maak al een aantal jaren een persoonlijk vakantieboek voor Yasmine als wij op reis gaan. Tijdens onze reizen is dit boek echt een houvast voor haar. Ik maak de boeken bij Albelli, maar elk ander programma is natuurlijk ook goed. Ik neem de softcover L met de maten 21x28 cm. Dit formaat is praktisch om mee te nemen in de koffer en minder zwaar dan de hardcover. In het boek probeer ik Yasmine zo goed mogelijk per dag voor te bereiden. Ik maak voor elke dag op twee pagina’s een dagindeling voorzien van plaatjes van de activiteiten. De plaatjes haal ik van internet dus dat is makkelijk. Als ik tijd genoeg heb verzin ik ook spelletjes of vragen over de plek waar we zijn. Yasmine vindt het geweldig. Voor elke dag is er ook plek voor haar om iets te schrijven. Een soort interactief persoonlijk dagboek dus. Erg veel werk. Maar ook erg leuk om te doen als je tijd hebt. En wetende dat Yasmine er veel aan heeft op vakantie maakt het elk jaar weer een mooi geschenk.

5. Bereid je reis goed voor Dit klinkt misschien erg saai en is ook zeker niet hoe ik vroeger zelf reisde. Maar ik heb gemerkt dat hoe duidelijker de dag voor Yasmine is, hoe rustiger zij eronder kan blijven. En daar hebben wij allemaal dan weer profijt van. Dus bekijk ik per bestemming thuis al wat er allemaal aan mogelijke activiteiten te doen is. Soms maak ik zelfs al reserveringen voor de activiteiten zodat we niet voor verassingen komen te staan.

6. Neem persoonlijk belangrijke items mee voor je kind Kinderen met hechtingsproblemen hebben het moeilijk op vakantie. Alles is anders en dit is lastig voor ze. Neem daarom items mee zodat zij zich thuis voelen. Bijvoorbeeld een knuffel, een eigen kussen of favoriete deken. Vergeet de items niet te voorzien van een telefoonnummer met watervaste stift. Op deze manier kan het item weer bij je terug komen als het ergens per ongeluk wordt achter gelaten.

7. Breng een extra set kleding mee waar je direct bij kunt Uit eigen ervaring weet ik dat deze tip erg handig is. Te vaak heb ik een kind gehad dat door de spanning dingen over zich heen morste. Of nog erger: van het reizen moest overgeven. Wat een toestanden zijn dat dan. Maar met een extra set kleding binnen handbereik is de situatie al weer snel onder controle.

8. Bereid je voor op moeilijke momenten Ga er vanuit dat er op verschillende momenten moeilijke situaties zullen zijn. Probeer deze moeilijke momenten ruimte te geven. Ik weet gewoon dat er verschillende momenten zijn op vakantie dat Yasmine in de knoop zit en dat ons schema voor die dag aangepast moet worden. Even een dagje helemaal niets bijvoorbeeld. Even een dagje op de hotelkamer filmpjes kijken. Of een dagje zwembad bij het hotel.

9. Zorg dat je altijd gezonde snacks binnen handbereik hebt Ik neem altijd doosjes Ziplock zakjes mee op reis. Zo kan ik een aantal zakjes samenstellen met gezonde snacks voor onderweg. Snacks zijn goed voor de afleiding, maar zorgen er ook voor dat de bloedsuikerspiegel van je kind niet te veel daalt.

10. Ziplock zakjes De ziplock zakjes wil ik ook nog even apart vermelden zo ideaal vind ik ze voor op reis. • Ik neem ze mee naar de ontbijtzaal van het hotel en stop er snacks in voor onderweg. • Ik heb altijd een grote ziplockzak binnen handbereid tijdens het reizen voor als er iemand moet overgeven. In deze zak heb ik dan al een natte doek of andere doekjes gestopt. Dit samen met een klein flesje water maakt dat je de boel snel weer onder controle hebt. • De zakjes zijn ook ideaal voor het verzamelen van allerlei kunstschatten zoals schelpen, takjes en ander natuurschoon • Ik gebruik de zakjes ook voor in mijn toilettas. Ik vind niets vervelender als aankomen op mijn bestemming om erachter te komen dat alle crèmes of shampoo flesjes zijn opengegaan en door de hele toilettas zijn heen gelopen. Nu stop ik al mijn flesjes in ziplockzakjes. Als de flesjes zijn opengegaan is de schade beperkt tot het ziplockzakje. Ideaal! • Als je de zakjes uit het doosje haalt, nemen ze bijna geen ruimte in de koffer in, dus je kunt gerust een aantal doosjes meenemen. • Ik heb zelfs een klein zakje in mijn handtas met daarin mijn nagelknippertje, oordopjes voor in het vliegtuig, aspirines, damesartikelen enz, enz. • Ik heb ook een aparte grote ziplockzak voor alle snoeren en batterijen van onze apparaten. Op deze manier houd ik alles goed bij elkaar. Omdat je door de zak heen kunt kijken is een snoer of batterij snel gevonden.

11. Stel een ‘travelkit’ samen In mijn survival kit zitten de volgende items: • natte doekjes voor de grote boodschap • desinfecterende doekjes voor je weer maar nooit • een pinset • pleisters • flesje water • een formulier met alle belangrijke telefoonnummers • een kleine oude handdoek of washandje • elastiekjes • ziplockzakjes

12. iPpod/iPad/iPhone/laptop Op vakantie gelden andere regels voor de apparaten. Thuis hebben wij strikte regels maar op vakantie ben ik maar wat blij met deze uitvindingen. Wat scheelt dat een hoop geruzie en stress. Tijdens het reizen kijken de kinderen heerlijk naar filmpjes op de iPad of laptop. Zorg dus wel dat je alle apparaten elke avond goed oplaadt. Check als je naar het buitenland op reis gaat of er misschien andere stekkers nodig zijn.

13. Ander entertainment De ‘ouderwetse’ luister CD’s zijn ook nog steeds een handige afleiding voor onderweg. Onze favorieten zijn: Meester Paardepoep en Sjakie en de Chocolade fabriek. De CD’s van Kidz-DJ en Kinderkoor Prettig weekend zijn ook al overal met ons mee op reis geweest.

14. Kaartspel en reisspelletjes en galgje Nu onze kinderen wat ouder zijn vinden zij het ouderwetse kaartspel leuk. Dat komt goed uit want onze kinderen mogen in een restaurant niet met een apparaat aan tafel zitten. Dit vinden wij zo ongezellig. Maar wachten op het eten kan een uitdaging zijn voor kinderen met hechtingsproblemen. Vooral als het net iets te lang duurt. Kaartspelletjes en reisspelletjes kunnen dan een mooie oplossing bieden. Maar ook ons favoriete spelletje galgje is een fijn tijdverdrijf en bovendien nog leerzaam ook! Ik hoop dat ik jou met deze tips kan helpen om de vakantieperiode goed door te komen. Ik wens jou een heerlijke, ontspannen, stress-vrije vakantie toe!

Reacties
Categorieën