Hechting en Huiswerk
Esther Groenewegen
04/10/2015
4 min
19

Hechting en Huiswerk

04/10/2015
4 min
19

De meeste kinderen vinden huiswerk maken niet leuk of gewoon stom. Toch moet het gebeuren. Een feit is dat kinderen die geholpen worden door hun ouders bij het maken of plannen van huiswerk het beter doen op school. Kinderen die het goed doen op school doen het vaak beter in het leven als zij groot zijn. Huiswerk maken hoort bij de opvoeding of we nu willen of niet. Maak huiswerk maken een prioriteit in de opvoeding van je kind. Hier zijn 8 tips om je kind te helpen bij het maken van zijn/haar huiswerk: 

1. Leg je kind uit waar huiswerk maken goed voor is 

Ten eerste is huiswerk maken goed voor het leren van nieuwe vaardigheden. Op school heb je simpelweg niet genoeg tijd om een nieuwe vaardigheid te leren. Daar is thuis extra oefening voor nodig. Ten tweede en misschien nog wel de belangrijkste reden: Aan het maken van huiswerk komen verschillende vaardigheden te pas: - Het maken van een planning - Zorgen dat je juiste boeken en andere benodigdheden aanwezig zijn. - Tijd vrij maken om het huiswerk te maken - De benodigdheden weer terugbrengen naar school als het huiswerk op het project af is. Dit klinkt voor ons misschien simpel, maar voor de leerling zijn dit vaardigheden die nog geleerd moeten worden. Bovendien zijn de hersenen van een kind pas helemaal volgroeid als zij in de 20 zijn. Dus hun hele schoolperiode moeten zij leren plannen, huiswerk maken terwijl zij hersenen hebben die daar zelf de logica nog niet van inzien. Veel kinderen hebben daarom veel hulp nodig bij het maken en plannen van hun huiswerk. Verwacht niet van ze dat zij dit al zelf kunnen. 

2. Check je eigen houding ten aanzien van je kind en zijn huiswerk 

Als je een effectieve hulp wilt zijn voor je kind bij het maken van zijn huiswerk is het belangrijk dat je zelf de juiste houding hebt ten aanzien van je kind. Als je zelf wel een goede leerling was ten aanzien van huiswerk maken probeer dan dat enthousiasme op je kind over te brengen. Hoe deed je dat? Wat hielp jou daarbij? Welke gedachten had je daar bij? Allemaal inzichten die je met je kind zou kunnen delen. Als je zelf vroeger ook een hekel had aan huiswerk probeer deze gedachten dan aan de kant te zetten en ze vooral niet op je kind over te brengen. Natuurlijk kun je zeggen dat je het zelf vroeger ook niet leuk vond, maar concentreer je tijdens het gesprek vooral op de voordelen van het huiswerk maken. Wat brengt huiswerk maken jou? Vind je het fijn om goede cijfers te halen? Vind je het fijn om je hand te kunnen opsteken in de klas omdat je het antwoord weet? Met de inzichten van jou als ouder zou je kind een hele andere schoolperiode kunnen hebeen doordat het de juiste inzichten heeft gekregen. 

3. Maak van huiswerk een routineklus

Als huiswerk maken een routineklus wordt op een vast tijdstip van de dag weet iedereen waar hij aan toe is. Dit kan echter per gezin en kind verschillen. Het ene kind vind het fijn om gelijk na school het huiswerk maken. Dat is hij er meteen vanaf. Het andere kind heeft eerst een lange break nodig om zich te kunnen concentreren op het huiswerk. Kijk wat het beste past in jouw gezin. Als je een vaste tijd hebt voor huiswerk weet iedereen bijvoorbeeld na het eten tussen 19.00 en 20.00 is het stil en wordt er dus niet gebeld, ge-sms’t of TV gekeken. 

4. Besef dat je zelf een rolmodel bent voor je kind 

Kinderen leren door te spiegelen. Als het huiswerktijd is voor je kind ga dan zelf ook activiteiten doen die op huiswerk lijken. Neem de post door, doe betalingen, lees een boek of andere informatie die doorgenomen moet worden. Laat je kind zien dat je het belangrijk vindt dat je kind huiswerk maakt door de stilte in huis te respecteren. Ga niet zelf boven TV kijken of bellen. 

5. Wees beschikbaar voor je kinderen tijdens huiswerktijd 

Kinderen vinden het fijn als je in de buurt bent tijdens het huiswerk. Vooral de jongere kinderen vinden het fijn om bemoedigd te worden tijdens het maken van huiswerk. Omdat ze zelf nog niet zo inzien waarom dat huiswerk nou zo belangrijk is, is het fijn als jij je kind aanmoedigt of complimenten geeft. Dit geeft de moeilijk lerende leerling weer moed om door te gaan. Maar dit geldt ook voor de makkelijk lerende leerling, die vindt het namelijk ook fijn om te horen dat ouders het waarderen dat het huiswerk gemaakt wordt. Vaak als het makkelijk af gaat vergeten ouders de waardering, maar ook de goed lerende leerling vindt complimenten fijn. 

6. Help je kind bij het organiseren van het huiswerk 

Voordat je kind begint met huiswerk maken, organiseer dan samen het huiswerk. Kijk wat er aanwezig moet zijn voor het maken van het huiswerk en maak samen een planning. Bijvoorbeeld: Je hebt een maand om dit boek te lezen dus je moet elke dag 15 pagina’s lezen om het op tijd uit te hebben. 

7. Ga het huiswerk niet zelf maken!!! 

Het is niet handig om het huiswerk van je kind zelf te gaan maken. Op deze manier weet de leerkracht niet wat de leerling zelf kan. En op deze manier ontneem je het kind een leermoment. Je kind zit op school om te leren en bij leren horen fouten maken. Laat je kinderen daarom ook weten dat fouten maken niet erg is en zelfs goed is om te doen. Van je fouten kun je namelijk leren. Zou je dit je kind willen ontnemen door de makkelijkste weg te kiezen en het huiswerk zelf te gaan doen? Nee toch?  

Wees nieuwsgierig, niet kritisch!

Er is niets erger voor een kind dan de kritiek van een ouder. Dit geldt ook voor het maken van huiswerk. Kinderen willen hun ouders graag blij maken. Kinderen zien zelf het belang van huiswerk maken nog niet in. Als ouder kun je dus met jouw oprechte nieuwsgierigheid het kind stimuleren om het huiswerk te maken. Door te laten zien dat jij interesse hebt in het huiswerk van je kind voelt het kind zich gezien en heeft het gevoel dat hij zijn ouders blij kan maken met het maken van huiswerk. Als je kind vervolgens een goed cijfer op school haalt, snijdt het mes aan twee kanten en is iedereen blij! 

Reacties
Categorieën