Juiste schoolkeuze
Esther Groenewegen
04/08/2014
3 min
5

Hechting en juiste schoolkeuze

04/08/2014
3 min
5

Door mijn tranen heen rijd ik naar huis.

Maar dit keer tranen van geluk Eindelijk heb ik een school voor Yasmine gevonden die haar een kans wil geven. En wat voor kans? Het is namelijk een groene school met drie paarden op het terrein! Gelukkiger kan ik mijn kind niet maken. Eindelijk een school die naar de mogelijkheden van mijn kind kijkt en niet naar haar beperkingen. We hebben er wel voor moeten vechten. De school waar zij nu op zit is het niet met deze beslissing eens. En dat is best lastig. Maar als ik één ding heb geleerd, is dat ik naar mijn gevoel moet luisteren en niet alleen naar de uitslagen van testen moet kijken. Dat ik moedig genoeg moet zijn om onze eigen weg te gaan ondanks dat iedereen op de huidige school van Yasmine het hier niet mee eens is. Ergens diep van binnen voel ik: als het wel mis gaat dan is het mijn beslissing geweest en moet zij voor de zoveelste keer naar een andere school. Maar toch overheerst het dat ik er goed aan doe om deze weg in te gaan. Met het risico dat het toch te hoog gegrepen is voor haar. Maar dit risico willen wij graag nemen. Wat een enorme opluchting nadat we al die maanden in onzekerheid hebben geleefd. Vreemd eigenlijk dat wij al zoveel jaren van deze heftige beslissingen hebben moeten nemen. Ik verbaas mij daar iedere keer weer over.

Ben ik nou de enige die steeds voor deze dilemma’s komt te staan? Vast niet!

7 tips voor het maken van moeilijke beslissingen:

  1. Probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen. Bij de zoektocht naar deze nieuwe school voor Yasmine zijn we eerst op een scholenmarkt geweest waar heel veel scholen bij elkaar stonden. Vandaar uit zijn we bij wel meer dan 5 scholen wezen kijken. Ook bij scholen waarvan we dachten dat het toch niets voor haar zou zijn. Maar toch is het fijn om een totaalplaatje te krijgen van het scholenaanbod.
  2. Probeer vooral op je gevoel af te gaan. Vaak is het zo dat als je een gebouw binnengaat je gelijk al een bepaald gevoel hebt bij het gebouw. Onderzoek dat gevoel, zet het niet aan de kant. Wij hebben namelijk ook een school bezocht die qua onderwijsklimaat op zich veel beter zou aansluiten bij het dossier van Yasmine maar het gevoel dat we bij de school kregen en het gesprek met de persoon die de rondleiding verzorgde paste totaal niet bij ons.
  3. Ga in gesprek tijdens de opendagen van de scholen. Tijdens het bezoeken van de opendagen van de scholen hebben wij met zoveel mogelijk leerkrachten gesproken. Op deze manier krijg je een goed beeld bij en gevoel van de school.
  4. Wees eerlijk over het dossier van je kind, alhoewel je misschien de neiging hebt om bepaalde dingen weg te laten zodat het verhaal gunstiger wordt voor je kind. Doe dit toch niet. Dan krijgt de school geen helder beeld en misschien een beeld dat je kind niet waar kan maken.
  5. Als je in eerste instantie geen ja krijgt en het is wel een school waar je voorkeur naar uitgaat, ga dan nogmaals in gesprek. Dit is namelijk ook bij ons gebeurd. Toen wij Yasmine voor de eerste keer wilden aanmelden was er veel weerstand. Logisch, meestal als scholen de diagnose hechtingsproblemen horen zijn ze alert. Vaak zijn dit namelijk kinderen die veel invloed op een klas hebben. Nu is dit in ons geval niet zo, maar dat weet zo’n school dan natuurlijk niet. Daarom heb ik toen een gesprek aangevraagd zodat ik het dossier van Yasmine mondeling kon toelichten. Toen er een genuanceerder beeld van Yasmine was ontstaan, werd Yasmine een aantal weken later uitgenodigd voor een proefles. Deze les heeft zij met vlag en wimpel doorstaan: ‘we zien niet iets qua gedrag wat voor ons een probleem zou zijn’. Wat een geweldig nieuws was dat! Nu vormden alleen haar drempel onderzoek scores nog een obstakel. Maar na het gesprek van vandaag heeft de school gezegd: ‘Wij willen deze meid een kans geven!‘
  6. Vergeet niet aan je kind te vragen waar hij of zij zich het prettigst voelt. Dit was voor ons niet zo moeilijk. Vanaf het moment dat Yasmine de dieren op deze school had gezien, was zij helemaal verkocht. Bovendien wilde Yasmine heel graag naar een school waar ook meisjes op zitten. Nu zit zij namelijk in een klas met alleen maar jongens. Niet leuk! Op de nieuwe school van Yasmine zitten veel meisjes en veel meisjes zijn echte paardenmeisjes. Yasmine kent er zelfs al een aantal via de manege waar zij paardrijdt.
  7. Is het je gelukt om een passende school voor je kind te vinden, ga de uitslag dan met je gezin vieren! Wij weten als geen ander hoe belangrijk het voor je is als je uiteindelijk een school vindt, die bij jou en je gezin past. En voor bijzondere kinderen is dit niet altijd vanzelfsprekend. Wij hebben dit gevierd met onze super, geweldige vaste oppas van Yasmine, Maggy. Zij heeft als verassing een taart voor Yasmine gebakken met de naam van haar nieuwe school erop. Hoera!!!


Reacties
Categorieën