Als hechten niet vanzelf gaat 

Wanneer liefde alleen niet genoeg is... 


Welkom bij Als Hechten Niet Vanzelf Gaat, hét online platform, community en academie waar ouders en professionals samenkomen om meer te weten te komen over vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblematiek. Ik ben Esther Groenewegen, founder van AHNVG. Ik help ouders, leerkrachten en [zorg]professionals om kinderen met trauma of onveilige hechting op een trauma sensitieve manier op te voeden, lesgeven of te begeleiden.

Over mij 

Mijn hechtingsreis begon als verlegen muurbloempje, geboren in Alkmaar en opgegroeid in een kleine dorpje in Noord Holland. Op 17-jarige leeftijd veranderd mijn leven compleet als ik besluit om mee te doen aan een modellen wedstrijd op tv van de talkshow van Linda de Mol. Plotseling begaf ik mij in een glamourwereld van fotografen, veel reizen, bijzondere mensen ontmoeten en over de wereld gevraagd worden om te komen werken. Achter deze glimmende façade schuilt een moeilijke thuissituatie waarin mijn vader, broertje en ik gevangen zaten in de mentale uitdagingen van mijn moeder. Als mijn vader op reis gaat voor zijn werk krijg ik te horen van mijn moeder dat ik thuis niet meer welkom ben, ze kon het niet meer verkroppen dat zij geen grip meer op mij had doordat ik persoonlijke- en financiële vrijheid had gecreëerd met mijn modellenwerk. Ik word liefdevol opgevangen door de moeder van mijn toenmalig vriendje DJ Dimitri, toen heel succesvol in de housescene.

Amerika 

Als ik 19 jaar oud ben vertrek ik voor mijn werk naar Amerika om te gaan werken voor het prestigieuze modellen bureau Wilhelmina. Wat de meeste mensen dan niet weten is dat ik vlak voor mijn vertrek op een vreselijke wijze ben verkracht door de chauffeur van mijn vriendje. Na deze gebeurtenis weinig steun van mijn vrienden, die het moeilijk vonden om een standpunt in te nemen vanwege de VIP-status die zij hadden door bevriend te zijn met een bekende DJ. Ik ga eerst een jaar in Miami wonen, ontmoet daar mijn eerste vriendje; Glen E Friendman, fotograaf van bekende rap en rockband ’s als: de Beasty Boys, RUN DMC, ICE T. Voor hem verhuis ik naar New York. Als deze relatie voorbij gaat ontmoet in mijn grote liefde Dominic Chianese junior, zoon van Dominic senior bekend acteur van onder andere de Sopranos, een serie over de New Yorkse maffia, nu nog te zien op HBO.

Na 10 jaar Amerika besluit ik om weer terug naar Nederland te gaan waar ik een HBO opleiding alternatieve en complementaire geneeswijze start. Ik heb dan al vele cursussen en trainingen gedaan in de US op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, Chinese medicine, neurobiologie, kruidentherapie, homeopathie, voeding, suppletie enz. ik wil naast mijn werk als fotomodel gaan werken als natuurgeneeskundigtherapeut. 

Nachtmerrie 

Mijn leven krijgt weer een hele andere wending als ik de vader van mijn dochter ontmoet en kort daarna een auto ongeluk krijg vanwaaruit ik een whiplash oploop. Voor deze man de perfecte combinatie om zijn narcistische gedragingen krachtig in te zetten. We trouwen en krijgen een dochter. Na de geboorte van mijn dochter wordt het huiselijk geweld en de situatie te gevaarlijk om te blijven en besluit ik te ontsnappen, ik duik onder bij mijn vader. Daar kom ik er langzamerhand achter met wie ik eigenlijk getrouwd ben, een man met een dubbelleven vol drank, drugs, geweld en criminele activiteiten. Ik leef in doodsangst omdat hij mij 'belooft' dat ik mijn dochter binnen een jaar zal verliezen, hij zal haar ontvoeren naar India, en daar onderbrengen bij familie, hij is van Indiase afkomst wonend in London, zodat ik haar nooit meer zou zien. Uiteindelijk verdwijnt hij opeens naar het buitenland, waarschijnlijk werd het hem in Nederland te heet onder de voeten, hebben wij nooit meer iets van hem vernomen.

Nieuw begin 

Na zijn verdwijning denken wij aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Echter begint dit hoofdstuk met het opruimen van alle chaos en schulden die hij heeft achtergelaten. Maar dat konden we nog wel hebben, mijn familie en ik werden in ieder geval niet meer gestalkt, er was rust. Dat hij ons achterlaat in een leeggehaald huis maakte voor ons niet uit, bezittingen betekenen namelijk helemaal niets als je geen veilige basis hebt en dat hadden wij met het verdwijnen van hem weer een beetje terug.

Mijn missie 

Dit turbulente levenspad en ervaringen hebben mijn levensmissie en passie voor trauma en hechting gevormd. Het voelt als stukjes in mijzelf helen wanneer ik anderen mag helpen met alles wat mijn gezin heeft geholpen bij het helen van ónze traumatische ervaringen. Mijn dochter heeft zich vanuit de meest heftige vorm van onveilige gehechtheid weten te helen naar een prachtige jonge dame die haar eigen levenspad bewandeld en resultaten behaalt waar alle professionals van beweerde dat zij dit nooit zou bereiken. Dat is de boodschap die ik aan andere ouders deel, er hoop is, altijd! Maar daarvoor zijn wel de juiste methoden, strategieën en benadering van cruciaal belang. Deze heftige hechtingsreis was ook opgevallen door het programma 'Het mooiste meisje van de klas' in 2017 vlak na het overlijden van mijn vader had ik de eer om mijn levensverhaal in dit prachtige programma te delen. 

Gezegend 

In de afgelopen jaren heb ik de mogelijkheid gehad om trainingen te volgen van vooraanstaande trauma-experts als Dr. Bessel van der Kolk, Dr. Bruce Perry Dr. Gabor Mate, Dirk Zoutewelle, Martin Appelo. Jaarlijks werk ik in Amerika en Canada met een internationaal trauma/hechting advisoriy board waardoor ik altijd op de hoogte ben van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hechting, trauma, neurobiologie en gedrag. Luister naar de podcast die ik met deze heren heb opgenomen: Baas over eigen BreinHieronder een greep uit mijn educatie die ik genoten heb: 

- New York Open Center, Neuropsychologie, Chinese Traditional Medicine, Complementaire Geneeswijzen

- Hogeschool Hippocrates, Psychologie en Complementaire Geneeswijzen

- Solgar Academy, Orthomoleculaire therapie

- Solgar Vitamins, regiomanager Noord-Holland

- Life Skills University, persoonlijke ontwikkeling, coaching, communicatie

- Families by design, Therapeutic Attachment Training by Nancy Thomas

- NonViolent Physical Crisis Intervention, CPI US

- Regent ’s University London: Bessel van der Kolk, Trauma and the Brain

- Bruce Perry, Early Childhood Trauma

- Therapeutic Attachment Training: Orlando FL USA

- Regent ’s University London: Gabor Mate, After Trauma

- Cell Care Academy: PNEI Advanced, Hersen-gerelateerde aandoeningen

- Neufeld Instituut: Hechting en Ontwikkeling

- Kerstin Uvnas training: Oxytocine en Trauma

- Deb Dana: Polyvagaal Theorie

- Cell Care Academy: Functionele Neurobiologie

- Gehechtheid, interactieve diagnostiek en behandeling, Prof. L. Eurlings-Bontekoe & Martin Appelo

- Camp Attach Camp Florida, Colorado, Quebec

- Camp Attach Advisoryboard

- University of Life, al 23 jaar lang 24/7 leven met het de diagnose in ons gezin