Over Esther

Levenswerk met hoofd en hart

Esther, specialist in trauma en hechting, vertaalt essentiële wetenschappelijke kennis over hechtingsproblematiek naar praktische methoden. De kern: trauma-sensitief opvoeden. Honderden ouders en professionals hebben inmiddels haar trainingen en opleidingen gevolgd.  

Het is een nachtmerrie voor elke ouder: een kind dat jouw liefde steeds afwijst 

Daar weet Esther alles van. 

In haar lange zoektocht naar hulp voor haar dochter ontdekt ze dat de de Canadese- en Amerikaanse wetenschap vooroploopt in hechtingsproblematiek.
Ze reist af naar Amerika, om alles te leren over de relatie tussen trauma, hechting en trauma-sensitief opvoeden. 

Hechting als levenswerk 

Esther volgt tientallen internationale trainingen en opleidingen op het gebied van trauma, neurobiologie, Brain Based Interventions en neuroplasticiteit, zoals:

 • Trauma and the brain [Dr. Bessel van der Kolk; Regent’s University London]
 • Early childhood trauma [Dr. Bruce Perry]
 • After trauma [Dr. Gabor Mate; Regent’s University London]
 • Hechting en ontwikkeling [Neufeld Institute Nederland]
 • Gehechtheid, interactieve diagnostiek en behandeling [Prof. L. Eurlings-Bontekoe & Martin Appelo]
 • Functionele neurobiologie [Cell Care Academy]
 • Oxytocine en hechting [Kerstin Uvnäs Moberg]
 • Families by design [Therapeutic Attachment Training Orlando, Florida]
 • Non Violent Physical Crisis Intervention [Crisis Prevention Institute]
 • Practical Tools for Traumatized Clients [Janine Fisher]
 • Polyvagaal Theory [Deb Dana]
 • en verschillende opleidingen op het gebied van complementaire geneeswijzen, orthomoleculaire voedingsleer en persoonlijke ontwikkeling


Daarnaast is ze Europese lid van The Attach Advisory Board: een internationaal samenwerkingsverband, met vooraanstaande trauma-experts vanuit de hele wereld die de nieuwste ontwikkelingen monitoren op het gebied van hechting, trauma, neurobiologie en gedrag.

A real change

Esther’s work is very important. She educates the public and her peers with the right trauma informed care they need to make a real change in the lives of traumatized children.


dr. Bruce D. Perry

kinder- en jeugdpsychiater en oprichter van de ChildTrauma Academy in Houston

Gebeten, geslagen, bespuugd en aangevallen

Esthers succes zit ‘m in het samenbrengen van wetenschappelijke inzichten, haar onvermoeibare pionieren en haar werkervaring in de keiharde praktijk. 

Jaarlijks duikt ze meerdere malen diep in de modder zoals ze het noemt, als begeleider van internationale Therapeutic Attachment retreats: Dit zijn intensieve therapeutische programma’s, voor gezinnen met zwaar getraumatiseerde kinderen. Ze is gebeten, geslagen, bespuugd en aangevallen. “Maar”, zegt ze, “ondanks alle rottigheid ben ik verknocht aan deze kinderen. En juist omdát ik feeling houd met de realiteit, kan ik ouders en professionals helpen.”

Naast hechtingsexpert en trauma-begeleider is Esther ook een inspirerende docent, spreker en auteur 

 • Ze traint ouders en leidt professionals op (inclusief SKJ-geaccrediteerde leergang)
 • Ze verzorgt keynotes en gastcolleges
 • Ze werkt incompany bij zorginstellingen, gemeenten, vluchtelingenorganisaties, politie en ziekenhuizen
 • Ze schreef de boeken Hechtingsmonster in de klas en Als hechten niet vanzelf gaat 
 • Ze interviewt ervaringsdeskundigen, collega-specialisten en experts in haar podcast Baas over eigen Brein

Daarnaast organiseert ze meerdaagse programma’s, zoals Hopeful Horizons Nederland (het therapeutisch programma voor gezinnen) en Healing Hearts Portugal (de welzijnsweek voor moeders). 

Alleen maar boos... 

Een jaar geleden stonden wij er slecht voor. Ik zei dingen tegen mijn kind die ik niet wilde omdat mijn zoon alleen maar boos was. We zijn toen de Hechting in Huis training gaan doen. Deze training heeft zoveel geholpen. Er zat zoveel verdriet onder zijn boosheid. Dat begrijp ik nu zo veel beter.


Esther heeft het tijdens de training over het hechtingsmonster, dat werkt zo verhelderend voor ons en voor onze zoon. Door Esther haar uitleg over wat er in zijn hoofd gebeurd heb ik steeds meer begrip voor hem gekregen. Alles gaat zo veel fijner nu. Als je beter gaat begrijpen wat er in onze kids met grote trauma’s omgaat zal het je ook beter lukken om er anders mee om te gaan.


Dankzij de training van Esther kan ik nu zoveel beter met onze zoon praten.

als-hechten-niet-vanzelf-gaat
Piet

VADER EN LEERKRACHT 

Ik was eerst sceptisch...

Afgelopen jaar heb ik samen met mijn vrouw de training Hechting in Huis gevolgd. In aanvang was ik sceptisch maar gaande weg begon ik te begrijpen hoeveel 'knoppen' ik in mijzelf had om aan te draaien in de relatie met mijn zoon.


Het is ons gelukt om een aantal de geleerde inzichten tot kunst te verheffen, met name het OM-opvoeden en humor slaan bij ons aan. Uiteraard gaat niet alles vanzelf, maar daar kunnen we elkaar af en hoe aan herinneren om weer uit de valkuil te klimmen en het weer opnieuw te proberen. Continue strijd en onbegrip is inmiddels veranderd in harmonie, dialoog en gezelligheid.


Zelden een training gevolgd die mij zoveel over mijzelf leerde! Jammer dat deze training niet eerder op ons pad is gekomen.  


Edward 

VADER 

In de media

Als pionier valt Esther op. Journalisten weten haar te vinden. Ze werd geïnterviewd voor diverse media zoals RTL Nieuws, 1Vandaag en AvroTros, ze verscheen in populair wetenschappelijke tijdschriften zoals Psychologie Magazine en het periodieke magazine voor pleegouders Pleegnieuws, en ze deelde haar verhaal in bladen zoals Linda, Margriet en J/M Ouders. 

null

Als Hechten Niet Vanzelf Gaat is dé plek voor ouders en professionals die worstelen met trauma-verstoord gedrag

Je kunt hier terecht voor scholing, training, voorlichting en advies. Het aanbod is laagdrempelig en evidence based, en gebaseerd op meer dan 20 jaar doorlopende studie, verdieping en praktijkervaring.

De hartwarme aandacht van Esther is altijd inclusief. En soms krijg je een stevig duwtje in de rug.  

Als een herder met schaapjes... 

Sinds Esther op ons pad is gekomen besef ik mij dat de stenen die ik op mijn pad tegenkwam geen rotsblokken hoeven te worden. Haar training geeft mij ook de boodschap dat ik geen probleem ouder met probleem kinderen ben.

Door het vroegkinderlijk trauma wat over gegeven is van generatie op generatie besef ik mij dat het niet mijn schuld is dat sommige dingen lastig voor mij zijn. Anderen bevatten niet waar wij allemaal tegenaan lopen, jij gelukkig wel. We zijn nu bezig met heling en hoeven dit niet alleen te doen.


Er is hoop, en dat is wat Esther voor mij betekent. Ik ben blij dat jij ons uit deze duisternis wilt leiden om het licht te kunnen zien. Soms heb ik het binnenpretje als ik ervaar dat ik jou zie als een herder die de schaapjes op het juiste pad probeert te bewegen. Soms lief, soms streng, maar altijd vanuit liefdevol leiderschap. Dank je wel dat jij er bent! 


als-hechten-niet-vanzelf-gaat
Sharlette 

OUDER

Eternally grateful! 
Ik heb al jarenlang veel steun aan Esther. Dankzij haar weet ik zoveel meer en kan ik zoveel meer. Eternally grateful fort this journey! 


Esther, ik weet dat jij gelovig bent, dus deze wisest quote wil ik met je delen: “God often uses our deepest pain as the launching pad or our greatest calling”.


We are blessed to have you and your experience of 20 years! Keep up the extraordinary work your’re doing!

Marjon Mari

PLEEGOUDER