Wil jij weten hoe het voelt om niet veilig gehecht te zijn?

Wil jij weten hoe het voelt om niet veilig gehecht te zijn?

Laat mij je niet voor de gek houden met mijn gezicht. Want ik draag een masker. Een masker, dat ik niet durf af te zetten. ‘Doen alsof’ is mijn tweede natuur. Maar laat mij je alsjeblieft niet voor de gek houden. Ik geef de indruk dat ik zelfverzekerd ben. Dat alles zonnig is, zowel binnen als van buiten. Dat ik niemand nodig heb. Maar alsjeblieft geloof mij niet! Aan mijn uiterlijk zie je niets. Maar daaronder voel ik verwarring en angst. Ik voel eenzaamheid en pijn. Maar dat verberg ik, want ik wil niet dat iemand dit ziet Mijn zwakte veroorzaakt paniek in mij. Ik ben bang dat ze mijn angst en pijn kunnen zien. En daarom draag ik mijn masker. Ik heb hulp nodig van mensen zoals jij. Mensen die genoeg van mij houden om te blijven helpen. Hulp en zorg is wat ik nodig heb. Maar dat vertel ik je niet. Want dat durf ik niet. Ik ben bang dat je mij dan minder waard zult vinden. Ik ben zo bang dat ik niets ben, dat ik slecht ben. En dat jij dat dan zal zien en mij gaat afwijzen. Net als toen. Dus ik speel mijn spel, mijn wanhopige spel. Ik hou niet van verstoppen of van oppervlakkigheid. Ik wil ook liever gewoon lief zijn Maar daar moet jij mij bij helpen. Ik kan dit niet alleen. Jij moet een hand naar mij uitsteken, ook al lijkt dit het laatste wat ik wil. Jij alleen kunt mijn leegte en mijn pijn wegnemen. Je helpt me elke keer als je liefdevol naar mij bent. Jij bent de enige die de muren om mij heen kan afbreken. De muren waarachter ik angstig woon. Jij bent de enige die mijn masker kan afnemen. Mij kan redden uit de schaduwwereld van onzekerheid en angst. Ik zal niet gemakkelijk voor je zijn. Een lang gevoel van waardeloosheid bouwt dikke muren. Hoe dichterbij je komt, hoe meer ik je zal afwijzen. Ik weet het. Het is niet logisch, ik snap er zelf nog het minste van. Ik vecht tegen het gene waar ik zo naar verlang. Gelukkig zijn liefde en geduld sterker dan de hoogste muren. Want achter die muren ligt mijn hoop Alsjeblieft breek deze muren af met jouw kracht, geduld en onvoorwaardelijke liefde. Want het kind in mij is beschadigd en erg alleen. Heb mij lief. Ook als ik niet lief kan zijn. Heb mij lief. Ook als ik je alleen maar afwijs. Laat mij niet alleen. Ook niet als anderen jou laten vallen om wie jij bent voor mij. Laat het kind in mij niet verdrinken in deze eenzaamheid, verdriet en angst. Help mij deze muren af te breken, zodat wij elkaar mogen ontmoeten in rust en vertrouwen. In eenheid en liefde. Gewoon zoals het zou moeten zijn. Zonder als die angst en die pijn. Eens heb ik geleerd dat liefde alleen maar pijn kan zijn. Leer mij alsjeblieft dat liefde fijn mag zijn. Mama, help mij! En voor anderen, help mijn mama! Uit het Engels, naar Charles c. Finn, vertaald en uitgebreid door Kees de Vries. Verspreiden is toegestaan. 2008 Kees de Vries Ik ben heel benieuwd wat dit gedicht met je doet en zie graag jouw reactie in onderstaande reactie box!  
Over de schrijver
Simone de Waal
Door

Simone de Waal

op 17 Apr 2017

Brok in mijn keel. Ik weet dat mijn dochters het niet expres doen en ik het met liefde en geduld moet recht zien te houden maar wat is dat sons ongelofelijk lastig en zwaar. Maar we blijven doorgaan. Tot ze mijn liefde voelt.

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Simone, Dank je wel voor je reactie! Ik weet het, het is zo super lastig!! Maar ik weet zeker dat jij het kunt!! En er komt een moment waarvan je zegt: kijk en daar hebben wij het nou allemaal voor gedaan!! Ik wens je heel veel sterke! En als ik je ergens mee kan helpen dan hoor ik het graag! Hechte groet, Esther

George van Rest
Door

George van Rest

op 17 Apr 2017

Zeer Indrukwekkend gedicht. Over Eindeloos geduld en onvoorwaardelike liefde van moeder en kind en vader.

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Dank je wel George! Dit gedicht is zo prachtig en pakkend, elke keer weer tranen in mijn ogen als ik het weer lees!! Lieve groet, Esther

Jeanet
Door

Jeanet

op 17 Apr 2017

Lieve Jij, Laat ik je een geheimpje verklappen. Heel veel kinderen maar ook volwassenen dragen vaak maskers. Ze denken vaak dat alles je alles wel kunt weg lachen. Dus laat je niet voor de gek houden dat je de enige bent. Niets is wat het lijkt De meeste mensen die er heel zelfverkekerd uit zien en een zonnige buitenkant hebben, voelen ook deze strijd. Geloof dus niet dat zij niemand nodig zijn. Ieder mens voelt pijn, eenzaamheid en verwarring. Maar weet je , vaak kan je zwakte later je grootste kracht zijn. Kun je andere mensen hier mee helpen. Weet dat er altijd mensen zijn die je willen helpen en van je houden. Zij durven ook vaak niet te zeggen : Ik zie je, je bent mooi om wie je bent. Je hoeft het niet alleen te doen. Liefde is zoiets moois en kan vele muren afbreken zolang jij de stenen aan de kant gooit. Samen je mooie huis bouwt waar jij veilig en warm kunt wonen. Jou huis met liefde die angst en onzekerheid altijd weer overwint. Het is oke om je soms onzeker en bang te voelen. Jij bent jij en dat is oke. Als je je bang of onzeker voelt, kruip dan in jou liefdevolle huis met jou eigen keuzes. Het is jouw speciale huis en buiten is onvoorwaardelijke liefde. Voor jou, want jij bent jij. Ik heb je lief om wie jij bent en niet om wat je doet.Vergeet dat nooit. Ook al voel je je soms nog zo bang en klein. Geloof het niet want jij bent groots en mag er zijn. Er is altikd die hand met onvoorwaardelijkr liefde die je overal brengt waar jij wilt zijn. Liefde is alles. Liefde dat ben JIJ ❤

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Janet, I am speechless.. Prachtig!! Dank je wel voor het delen! Hechte groet, Esther

Bert
Door

Bert

op 17 Apr 2017

2 betonblokken kunnen niet huilen Kunnen elkaar niet omarmen Kunnen niet boos zijn Niet verdrietig Geen emotie tonen Het is slechts uiterlijke schijn Want als je betonblokken aan het huilen krijgt Dan kunnen ze eindelijk beginnen met de verwerking van hun pijn Als je de liefde voor het beton aan de betonblokken kunt laten voelen Als je niet weg rent voor hun angst Als je beseft dat boosheid machteloosheid is Als je weet dat machteloosheid pure angst is En het recept daarvoor liefde is Liefde met haar begrip Haar aandacht Het luisterende oor Dan weet het betonblok dat jij er voor hem bent Dat je hem waardering geeft Dat hij zichzelf mag zijn Dat je hem begrijpt en accepteert zoals hij zelf is Dan kan het betonblok zichzelf helen Dan kan het betonblok veranderen in een mens Een mens die hij ooit was Een mens die er mag zijn Een mens van wie gehouden wordt En een mens die anderen kan liefhebben maar bovenal zichzelf lief heeft ! Ik wens iedereen veel liefde toe !

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Bert, Dank je wel voor dit prachtige gedicht!! Hechte groet, Esther

Hilde Lambooij
Door

Hilde Lambooij

op 18 Apr 2017

Een prachtig gedicht en zo herkenbaar. Onze dochter heeft ook een hechtingstoornis. Een super lieve meid waar aan je ook in eerste instantie niets merkt. Het is heel erg moeilijk om uit te leggen aan andere ook hulpverleners hoeveel problemen en ekstra uitdagingen zij heeft. Onze dochter ziet en helpt anderen maar zij kan zich zelf niet zien en helpen. Het gaat op dit moment goed met haar en ze wordt beter met het aanvoelen dat ze gestresst is en dan wat rusiger aan te doen. Ze groeit nog steeds. Sterkte en fijn dat je hechtingsproblemen op de kaart zet.

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Hilde, Dank je wel voor je reactie! Kinderen met HP hoeven niet perse kinderen te zijn die de hele dat stoelen voor de kamer heen gooien. Mijn dochter is ook op het eerst gezicht een normaal kind, ze kan zich redelijk redden in een eerste contact. De twee gezichten is voor veel mensen niet bekend daarom denken zij dan ook, wat een lief, charmant kind. Thuis laat ze een heel ander beeld zien wat vreemden nog nooit hebben gezien, dat maakt het voor ons als ouder zo lastig. En wat je zegt over de zelf redzaamheid, dat is bij onze ook een belangrijk stuggel punt, ze is lief, attend en spontaan. Maar haar zelfredzaamheid is zo laag, ik hou daarom ook mijn hart vast en mijn grootste angst is ook: Wat gaat er gebeuren als ik er niet meer ben? Ik ben de enige die haar echt snapt en helpt. Pfff, sommige dingen moet je maar niet aan denken... Ik wens je heel veel sterke Hilde!!

Antonie Klaare
Door

Antonie Klaare

op 18 Apr 2017

Een indrukwekkend gedicht en precies zoals mijn dochter zich voelt.Dit is precies wat ik nodig heb als ik het zoals nu even niet meer zie zitten.Ik weet waar ze mee worsteld maar het is zo ontzettend moeilijk om daar goed mee om te gaan omdat ze je telkens afstoot en dat maakt me zo verdrietig en machteloos.

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Antonie, Ik zou bijna willen zeggen: lieve Antonie, ik weet wat jij meemaakt, het is zwaar, soms zelfs gewoon te zwaar en toch ga je door omdat je weet dat diep onder al die ellende je zo ontzettend veel van je dochter houd. Het gevoel dat je keer op keer steeds wordt afgewezen is onverdraaglijk en toch gaan we verder, we moeten wel. Ik gun jou de juiste hulp en steun voor jou en je dochter! Als ik je ergens mee kan helpen laat je mij dit dan weten? Hechte groet, Esther

Dimitry van Rie
Door

Dimitry van Rie

op 18 Apr 2017

Het raakt me diep, om dat het zo herkenbaar is. En tevens zo moeilijk om mee om te gaan. Ook wij hebben 3 pleegkids met dit masker op. We hebben echt Gods liefde en geduld nodig. Zonder Zijn kracht, zouden we dit nooit kunnen.

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Dimitry, Dank je wel voor je reactie! Het gedicht is echt geweldig omdat het zo to the piont is hoe onze kinderen zich voelen! Wat fijn dat jij God in je leven hebt om dit samen mee te dragen! Hechte groet, Esther

Francisca
Door

Francisca

op 18 Apr 2017

Wauw! Alsof ik mijn eigen denken,doen en gevoelens verwoord zijn.

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Francisca, Dank je wel voor je reactie! Inderdaad een geweldig gedicht! Het is zo ongelofelijk goed verwoord, zo was ik ook in mijn jeugd!! Wat een eenzaamheid he? Hechte groet, Esther

Johanna
Door

Johanna

op 19 Apr 2017

Wow. Ik moet hier even over na denken. Dit gaat denk ik over mij. Ik moet huilen, dat ik 50 jaar moet worden om te ontdekken wat er mis is met me . :(

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Johanna, Dank je wel voor je reactie! Ik wil bijna zeggen: lieve Johanna, er is niets mis met je, je hebt alleen vroegkinderlijk trauma meegemaakt en hebt hulp nodig om dit een plek te geven. Ik zal altijd er is altijd hoop, het maakt niet uit hoe ernstig het is of hoe oud de gene is, het is nooit te laat om sommige dingen nog uit te werken en een plek te geven! Hugs & Hechte groet, Esther

Petra
Door

Petra

op 19 Apr 2017

Het is herkenbaar en zo mooi verwoord. Het helpt mij weer te herinneren hoe angstig en eenzaam het is. Hoe er gehoopt word en dat iemand .....in godsnaam iemand moet het toch begrijpen?! De moeite wil/moet nemen om lief te hebben.....toch? Dit gedicht brengt mij beslist weer in herinnering en dichterbij ons pleegkind. Bedankt.

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Petra, Dank je wel voor je reactie! Wat komt dit gedicht binnen he? Fijn dat dit gedicht jou weer dichterbij je pleegkind heeft gebracht! Hechte groet, Esther

Marieke
Door

Marieke

op 20 Apr 2017

Prachtig geen woorden voor..ik heb twee zoons waarvan de oudste deze problematiek heeft en de jongste precies het tegenovergestelde is...

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Marieke, Dank je wel je reactie! Dit gedicht is inderdaad prachtig he?

mariska
Door

mariska

op 23 Apr 2017

Als ik dit gedicht lees word ik erg verdrietig. Het is zoals ik me voel als kind met vroeg kinderlijk trauma. Keihard werk ik om ook een "normaal" leven te kunnen ben mogen leiden met iemand die van me houd. Ik vind het geweldig dat jij je zo inzet voor iedereen met hechtingsproblemen en dat je het meer in de bekendheid brengt en nog meer wil brengen. Zeer waardevol lijkt mij. In mijn werk in de jeugdzorg zie ik het ook zoveel.... Ik herken het vanwege mijn eigen stuk, maar voel ook vaak de onmacht, omdat ik weet hoeveel last deze kinderen kunnen gaan hebben en hoe hardnekkig je overlevingspatronen kunnen zijn...

Esther
Door

Esther

op 24 Apr 2017

Hoi Mariska, Dank je wel voor je reactie! Wat fijn dat jij werkt in de jeugdzorg en ècht begrijpt wat onze kinderen doormaken, elke dag weer. Hechte groet, Esther

Cindy
Door

Cindy

op 24 Apr 2017

Eindelijk Erkenning

Esther
Door

Esther

op 24 Apr 2017

Hoi Cindy, Kort maar krachtig!! Dank je wel! Esther

Ester Smeele
Door

Ester Smeele

op 25 Apr 2017

Wat dit gedicht met mij doet? De tranen lopen over mijn wangen bij het lezen ervan. We zijn met mijn zoon al ruim 2 jaar bezig om eruit te krijgen wat er nou precies aan de hand is. De muren, het afwijzende gedrag, het zich afsluiten, 2 gezichten hebben... zijn het dan echt 'alleen maar' hechtingsproblemen?

Esther
Door

Esther

op 26 Apr 2017

Hoi Esther, Dank je wel voor je reactie! Ach jeetje wat een gevecht vanuit jullie maar ook voor je zoon. Ik noem het niet voor niets het hechtingsmonster wat je huis binnensluipt als je kind niet veilig gehecht is... HP is een van de meest heftige diagnoses, daarom heb ik het ook mijn missie gemaakt om deze beter bekend te maken! Voor ouders zoals jij met kinderen zoals je zoon... Was in Maart in Orlando, daar heb ik een week lang op een kamp als team gewerkt voor ouders van kinderen met hele ernstige HP. Maar ook voor deze kinderen is er hoop, er is altijd hoop! Ik wens je heel veel sterkte! Hechte groet, Esther

Patrice
Door

Patrice

op 04 May 2017

Dag Esther, Ik ben enorm geraakt door wat jij schrijft. Zelf ben ik ook moeder van een dochter en zoon en worstel nog steeds met Eva, onze dochter van 15. Twee maanden geleden zijn mijn man en ik na 26 jaar uit elkaar gegaan, de zorgen werden te groot. Ik sta er nu alleen voor met Eva en weet soms niet meer wat ik moet doen om harmonie in mijn gezin te krijgen. Zelf heb ik de pedagogisch academie gedaan en mijn master special needs, maar ik voel mij zo machteloos in de opvoeding. Hoe zou je ons kunnen helpen? Lieve groet, Patrice

Esther
Door

Esther

op 11 May 2017

Hoi Patrice, Dank je wel voor je reactie. Wat verschrikkelijk van jullie na 26 jaar uit elkaar zijn gegaan. Maar begrijpelijk is het wel. Ons huwelijk heeft ook hele moeilijke jaren gehad. Maar om er nu alleen voor te staan lijkt mij helemaal een lastig opgave. Ik leef met je mee. Ik hoor wel vaker dat juist mensen in de zorg en dus een achtergrond hebben in special needs toch niet weten om te gaan met hechtingsproblematiek. We zouden een keer met elkaar kunnen bellen om te kijken of ik iets voor je zou kunnen betekenen? Hechte groet, Esther

Faranaaz
Door

Faranaaz

op 09 May 2017

Het is alsof er een spiegel voor me gehouden wordt. Dit gedicht beschrijft exact hoe ik me voel en wat ik denk, ook al zou ik het nooit zo prachtig kunnen verwoorden. Al sinds ik mij kan heugen verschuil ik mezelf achter maskers. Altijd vrolijk met een lach op mijn gezicht, niemand weet hoe ik me werkelijk voel. Maar omdat ik inmiddels zoveel rollen heb gespeeld weet ik zelf niet meer wie ik ben. Deze angsten kan ik met niemand delen, want de angst om mijn 'ware ik' te onthullen is veel groter. De personen die te dichtbij komen, duw ik steeds verder weg, bang dat ik ze zal teleurstellen. Niemand die het begrijpt, niemand om me heen die blijft. Maar ondanks alles ben ik dankbaar om moeder te mogen zijn van een geweldige zoon! Zijn onvoorwaardelijke liefde geeft mij onwijs veel kracht! In zijn aanwezigheid vergeet ik de persoon die ik niet zou willen zijn! Helaas zijn z'n vader en ik niet meer bij elkaar, hij is ook een van 'mijn slachtoffers' die ik weggeduwd heb. Ik hoop dat ik mijn zoon kan meegeven dat het belangrijk is om van jezelf te houden, ongeacht wat anderen van je denken en dat het oké is om jezelf te zijn! Zolang hij gelukkig is, ervaar ik dat gevoel ook!

Esther
Door

Esther

op 11 May 2017

Hoi Faranaaz, Dank je wel voor je reactie op het gedicht. Het gedicht is inderdaad prachtig! Elke als ik het lees raakt het mij weer... Ik wens je heel veel sterkte en geluk! Hechte groet, Esther

Lucero
Door

Lucero

op 12 Jun 2017

En dan zie ik mezelf bijna tegen de 40. Volwassen en moeder van twee geweldige kinderen. Wat een herkenning in dit gedicht. Ik lees grotendeels hoe ik ben opgegroeid. Ik kan wel hechten ondertussen maar met veel vallen en opstaan. HOOP doet leven is altijd al mijn levensmotto geweest. Het ontzettend graag willen hechten maar volop afgewezen te zijn al op zeer jonge leeftijd. Dit heeft ervoor gezorgd dat er snel maskers opgedaan zijn en dan ga je een dubbel leven leiden. Precies omschreven als het gedicht. Nu sinds de laatste paar jaren is er een nieuwe wereld open gegaan. Mensen die er onvoorwaardelijk er voor me zijn. En net als in het gedicht wijs ik hun liefde ombewust af. En o wat is dat eenzaam als je precies andersom wilt doen. En toch zijn juist zij die niet opgeven! En wel vaak genoeg herhalen dat ik er mag zijn en het waard ben en geliefd mag voelen. Heel langzaam gaat dit masker af! Symbolisch draag ik het nog vaker in mijn hand voor het geval dat. En toch is die hoop er dat het masker ook weggegooid mag worden. En dat kan alleen met loslaten, accepteren, geduld, liefde, warmte, liefde, liefde, liefde..... Nu pas na 10 jaar besefte ik ook hoe ik best een goede moeder ben. Wel geweten dat zij de liefde kregen die ze verdienen alleen wist ik niet goed hun onvoorwaardelijke liefde naar mij toe goed te ontvangen. Door veel te verbloemen hebben zij hier weinig van gemerkt. Zo diep zit het litteken dus van afwijzing. Maar ik kan wel hechten...want er is altijd HOOP!

Esther
Door

Esther

op 13 Jun 2017

Hoi Lucero, Dank je wel voor je reactie! Wat fijn dat jij jouw levensmotto ER IS ALTIJD HOOP hebt gemaakt! Er is namelijk altijd hoop!! Dat hou ik mijzelf namelijk ook altijd voor. Hechte groet, Esther

Natasja
Door

Natasja

op 20 Jun 2017

Tranen in mijn ogen! Zo belangrijk dat een kind die éne volwassene(n) heeft die onvoorwaardelijk zorgen voor het vangnet ondanks alle afwijzende gedragingen.

Esther
Door

Esther

op 20 Jun 2017

Hoi Natasja, Dank je wel voor je reactie! Het kan een verschil zijn tussen overleven of leven...

Ian
Door

Ian

op 17 Jul 2017

Mooi verwoord, dit komt écht binnen! Mijn vriendin stuurde me dit bericht om me nogmaals duidelijk te maken hoe ze zich voelt. Ik was al niet van plan om me af te laten schrikken door haar vervelende ervaringen en de gedragingen die daar een gevolg van kunnen zijn. Ik heb haar lief en zal er onvoorwaardelijk voor haar zijn. Dit gedicht is een bevestiging dat we samen op de goede weg zijn. Dankjewel daarvoor!

Esther
Door

Esther

op 18 Jul 2017

Hoi Ian, Dank je wel voor je reactie! Je woorden raken mij, wat fijn dat jij op deze manier van je vriendin kunt houden. Ik zou iedereen met vroegkinderlijk trauma een persoon als jij in hun leven gunnen, iemand die zich niet laat afschrikken, iemand die onvoorwaardelijk van ons kan houden ondanks al onze eigenaardigheden. Heel veel geluk samen! Hechte groet, Esther

Anoniem
Door

Anoniem

op 17 Jul 2017

Precies zoals ik me als kind voelde....

Esther
Door

Esther

op 18 Jul 2017

Dank je wel voor je reactie! Sterkte! Hechte groet, Esther

Lizzy
Door

Lizzy

op 18 Jul 2017

De tranen stromen over mijn wangen als ik dit gedicht lees. Op dit moment ligt er een meisje van 15 jaar boven in bed. Een deken over haar hoofd, ze weigert uit bed te komen voor de ambulant hulpverlening die elk moment voor de deur kan staan. Soms weet ik het niet meer. Dan grijp ik terug op dit gedicht en dan kan ik weer verder. Dank je wel voor je blog het helpt me. XxxLizzy

Esther
Door

Esther

op 21 Jul 2017

Hoi Lizzy, Wat fijn dat dit gedicht jou kan helpen op moeilijke momenten! En wat geweldig dat jij haar op deze manier kunt en wil helpen. Ik wens je heel veel sterkte! Hechte groet, Esther

Nicole
Door

Nicole

op 12 Aug 2017

Dit gedicht legt zoo goed uit wat ik niet onder woorden kan brengen. Maar wat zo voelt.. en nu nog durf ik het bijna niet toe te geven..dat het zo in mij werkt

Esther
Door

Esther

op 18 Aug 2017

Hoi Nicole, Het gedicht is prachtig hè?

Fien Vlasblom
Door

Fien Vlasblom

op 29 Aug 2017

Vanmorgen op de radio al zoveel herkenning en tranen,inmiddels in mijn dochter bijna 30 en hoop dat ik haar nu kan gaan begrijpen ☺

Esther
Door

Esther

op 29 Aug 2017

Hoi Fien, Dank je wel voor je reactie. Ik hoop echt dat mijn website en blogs jou meer inzichten kunnen geven om jouw dochter beter te kunnen begrijpen. Als je het fijn vindt is er op FB ook een community van ouders die allemaal hetzelfde meemaken als wij, dat kan een hele fijne plek zijn om even het gevoel te hebben dat je er niet alleen voorstaat. Heel veel sterkte! Hechte groet, Esther

KERSTIN
Door

KERSTIN

op 15 Sep 2017

Wou, uit mijn leven gegrepen. Ben al jaren in therapie, sinds 1 jaar psychotherapie, kind en jeugdtrauma , begin mee steeds meer te begrijpen en wat voor invloed het op mijn leven heeft gehad, absolut bizarre. Ben 50 getrouwd en twee jongens van 20 en 17, mijn ervaringen hebben een absolute stempel op mijn relatie gedrukt, was beina alles kwijt wat me dierbaar is, als eerste mezelf. Ben zelf af en toe wat gedichten op het papier aan het zetten voor mijn eigen verwerking, het komt gewoon af en toe in me op en is dan zo bevrijdend en mezelf begrijpend. Zo als: Een klap en slag boven op je lijf doet er pijn, maar in je ziel dat is nooit meer fijn-als je ziel en de geest is beschadigd, dan is het echt niet meer aardig. Moeders ik zal je zeggen wat er is aan de hand, wij hebben een heel"special"verstoorde band. Samen door een deur dat zal misschien nog lukken en meer?denk niet want ook ik heb mijn nukken. Wat ik als kind wel ééns dacht-wat zal er gebeuren als ik niet thuis kom van nacht!? Maar wat was thuis!? Thuis was een kussen en een deken en een bed om te slapen, meer was er niet als "apen gapen". Eten en drinken dat zat er ook nog in, ik was een beschadig kind als jij maar kreeg je zin. Dacht dit achter te kunnen laten toen ik 28 jaar geleden mijn man leerde kennen en van oostduitsland naar Nederland verhuisde, ik was de koning te rijk, maar de geschiedenis had me in gehaald, heb door een diep dal moeten gaan en ben het nog aan het verwerken....maar...ik ben weer gelukkig en tevreden met dat wat ik heb....mezelf, mijn drie mannen, lieve mensen om me heen, een prachtige vader, broer en halfzus. Mijn broer zij vorig jaar nog "wat jij te kort bent gekomen heb ik teveel gehad". Mijn broer heeft pas sinds 3/4 jaar weer contact met mijn vader, ik vindt dit zo ontzettend fijn

mariska
Door

mariska

op 26 Sep 2017

Heel herkenbaar heb zelf ook een hechtingsprobleem..

Carla
Door

Carla

op 03 Dec 2017

Las het gedicht voor het eerst tijdens de opname (in totaal 3 maanden) van mij en mijn jongste zoon op de intensieve gezinstraumabehandeling afgelopen zomer. Tijdens mijn diepste dal en grootste angst hem niet bij me te kunnen houden. Het raakte me diep (net als het boek slapende honden wakker maken!). Ik voelde zoveel pijn en verdriet voor mijn zoon en een boost voor nog meer vechtlust voor mijn zwaar beschadigde zoon! Nog meer er in vastbijten en weten dat ik hem nooit los zal laten. Mijn lieve zoons (waarvan in elk geval 2 hechtingsproblemen hebben, ik ban bang zelfs alle 3) ik laat jullie nooit los wat jullie ook doen en zeggen. Ik zal er altijd voor jullie zijn en voor jullie zorgen.

Petra
Door

Petra

op 10 Dec 2017

Ontzettend herkenbaar, de hele tekst! Zelf ben ik al jaren bezig met het herstellen van mijn verstoorde hechting. Na tien jaar therapie voel ik pas sinds een paar maanden echt liefde en dat voelt mooi/pijnlijk en alles tegelijk! Momenteel is het nog een aan en uit knop maar heb er vertrouwen in dat hij ooit helemaal aan kan staan!

Cindy Wielders
Door

Cindy Wielders

op 23 Feb 2018

Wat een mooi gedicht en wat ik zag was anders wat je schetste , ik zie namelijk een heel bewust kind die haar innerlijke waarheid kent maar zich niet begrepen voelt . Die onvoorwaardelijke liefde voelt naar dat niet krijgt . In haar ogen zie ik een afwachtende blik ... als een arendsoog . Wat word er van mij verwacht , vragend onzeker mooi kwetsbaar.... ik was op mijn hurken gaan zitten en had je gezegd , nou meisje wouw wat een mooie bloemen heb jij in je haar net zo mooi als jij .., je had niets gezegd zegt mijn gevoel ... je bent nog aan het ' screenen ' wat de omgeving van je verlangt . Je bent een gever en je wilt gezien worden maar dat doen ze niet of althans je maakt wel 100 tekeningen en verwacht de ultieme reactie maar de volwassenen pakken aan zeggen ' wat leuk ' en keuvelen verder met elkaar .... het enige wat je wil is gezien worden ... een glimlach een aai over je bol om eraan te wennen om gezien te worden . Je mag blij zijn zonder tegenstand je mag dansen zonder dat je moet stoppen omdat een volwassenen vind dat je teveel kabaal maakt ... waarom leren zoveel ouders je niet om van jezelf te houden !? Waarom hebben jouw ouders dat nagelaten !? Vergeef ze ... ze kunnen je niet geven wat ze zelf gemist hebben ????Nu jij je innerlijke kind voorzichtig helpt kun je ze vergeven en heb jezelf lief kijk eens hoe waardevol je bent ... als een zonnetje ... vergeet me nietje

Esther
Door

Esther

op 23 Feb 2018

Prachtig!!!

anneke
Door

anneke

op 23 Oct 2018

Zooooo herkenbaar!!

its me
Door

its me

op 28 Mar 2018

Zeeeer herkenbaar

Karlien
Door

Karlien

op 31 Mar 2018

Goh dit raakt me zeg. Ik zit midden in het uitzoeken van wat er nou toch met mijn dochter aan de hand is. Als ik dit zo lees is het zo herkenbaar. Men denkt aan posttraumatische stress, maar als ik dit lees dan zou dit er ook mee te maken kunnen hebben. Wat een struggle is dit.

Esther
Door

Esther

op 02 Apr 2018

Dank je wel voor je reactie, Het kan ook heel goed dat posttraumatische stress en hechtingsproblemen beide aanwezig zijn bij je dochter. Heb je vragen over vroegkinderlijk trauma of hechtingsproblemen? Ik ben elke vrijdag om 10.00 te vinden op Facebook Live waar je een uur lang al je vragen kunt stellen over deze onderwerpen. Zie ik je aanstaande vrijdag? Hechte groet, Esther

Anoniem
Door

Anoniem

op 04 Apr 2018

Slik, ineens na al die jaren lijkt daar ineens een antwoord te zijn op die eeuwige vraag. Jarenlange therapie. Jarenlange eetstoornis maar het gevoel dat er iets over het hoofd wordt gezien. Een klap in mijn gezicht, gebroken van binnen. Heb ik het al die tijd dan toch wel bij het juiste eind? Er klopt iets niet in mij. Er is meer, meer gebeurd in mijn leven, ondanks dat ik het niet (precies) meer weet. Maar ik weet het, ik voel het door heel mijn lijf. Zoekende naar antwoorden. En ik kan het niet, leven. Zoveel vragen, waarom? Heb ik het dan toch juist? Is er meer gebeurd dan ik me herinner. In ieder geval nu, nav dit gedicht. Herkenning en verdomme wat doet het pijn. Bedankt, bedsnkt voor het delen.

Esther
Door

Esther

op 05 Apr 2018

Dank je wel voor je reactie. Ik herken je gevoel van, er is iets mis, maar wat? Ik voel je struggels, ik noem dit altijd mijn levenspijn. Het kan heel goed dat jij veel mee hebt gemaakt zonder je dit te herinneren. Je hebt twee soorten herinneringen: Hoofd herinneringen en lijf herinneringen. Lijf herinneringen zijn onder andere herinneringen die je hebt van een tijd dat je brein deze herinneringen nog niet kon omzetten in herinneringen met een verhaal of beeld. Dit maakt het soms ook zo lastig om uit te vinden wat er aan de hand is. Ik zou je het liefst een hele dikke knuffel komen geven! Dank je wel voor het delen van jou openhartig gevoel en verhaal! Hechte groet, Esther

Wilma
Door

Wilma

op 24 Jul 2018

Wat prachtig verwoord en om te lezen hoe het voor die ander is, ik heb jarenlang een relatie gehad met een man met hechtingsproblemen, hij stootte mij steeds vaker van zich af . Nu ik dit lees krijg ik tranen in mijn ogen omdat hij totaal geen enkele band heeft met zijn ouders. Als baby maanden in de couveuse gelegen en op twee jarige leeftijd in een tehuis geplaatst. Zijn ouders hadden issues met drank en feesten. En hij werd aan zijn lot over gelaten. Hij ging zwerven over straat en werdt seksueel misbruikt jarenlang. En in zijn tienerjaren raakte hij verslaafd aan verdovende middelen. Nu ik dit zo schrijf vind ik het echt heel heftig dit zou geen enkel kind mee mogen maken. Onze relatie ligt steeds onder vuur omdat ik te dichtbij kom en hij mij weer afwijst wat mij weer heel veel pijn geeft vanuit mijn afwijzing uit mijn jeugd. Ik zou hem zo graag willen helpen maar ik weet echt niet meer hoe.

Esther
Door

Esther

op 27 Jul 2018

Dank je wel voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat geen enkel kind dit mee mag maken en toch maken te veel kinderen dit dagelijks mee. En te vaak weet de hulpverlening niet dat het lastige gedrag op latere leeftijd voortkomt vanuit vroegkinderlijk trauma. En dit is een gemiste kans. Hoe ouder iemand met vroegkinderlijk trauma wordt hoe lastiger het is om het trauma te herstellen. Maar onmogelijk is het niet. Er is altijd hoop, ook bij volwassenen met hechtingsproblemen. Hechte groet, Esther

Inge
Door

Inge

op 03 Jan 2022

Zo herkenbaar Wilma, zie mijn reactie op deze pagina ( 3 januari 2022)

Nicole
Door

Nicole

op 03 Sep 2018

Heel herkenbaar, mijn moeder heeft nooit liefde mogen ontvangen van haar moeder, mijn oma had een narsistische persoonlijkheid. Ik voel de pijn en heb soms last van angst/paniek aanvallen kan dit komen omdat mijn moeder het onbewust aan mij heeft doorgegeven?

Esther
Door

Esther

op 22 Sep 2018

Dank je wel voor je reactie. Ik vind het lastig om dit zo via deze weg te beantwoorden. Maar wat ik je wel zou willen zeggen dat het wel heel goed zou kunnen zijn om dit met een professional te gaan uitzoeken. Maar ga dan wel opzoek naar een professional die op de hoogte is van vroegkinderlijk trauma zodat je echt met de juiste inzichten en tools jouw proces door kan gaan. Hechte groet, Esther

Anoniem
Door

Anoniem

op 21 Sep 2018

Wat raakt me dit...zo herkenbaar, eenzaamheid, onveiligheid, liefde en warmte zoekend, hunkerend naar...en nu als volwassenen van 52 komt alles boven...heb gelukkig hulp nadat ik vasgelopen ben in mijn werk en privé door altijd maar te vechten..wegduwen en doorgaan ...situatie als kind:. (mijn moeder ziek toen ik 3 was en gestorven toen ik 5 was, daarna als kind ben ik van hot naar haar geslingerd, bij 7 gezinnen, geplaatst en daarna kindertehuizen, ziek geworden, opnames, revalidatiecenta en ziekenhuizen. Nu herken ik mijn hunkering naar veiligheid, warmte, controle, enz..... herkennen erkennen en acepteren. Doorgaan.... komt goed Mooie blog Esther, ben dankbaar voor de herkenning en andere reacties

Esther
Door

Esther

op 22 Sep 2018

Dank je wel voor je het delen van jouw verhaal! Helaas zullen velen zich in jouw verhaal herkennen daarom vind ik het zo dapper dat je het online durft te delen. Dit is ook een van de redenen dat ik ook mijn verhaal ben gaan delen zodat dit onderwerp uit de taboe sfeer komt. Ik heb mij ook mijn hele leven anders of soms gek gevoeld maar had geen kader waarbinnen ik deze gevoelens kon plaatsen. Pas toen ik opzoek was naar oplossingen voor mijn dochter kwam ik erachter dat ikzelf ook niet veilig ben gehecht aan mijn moeder. Door deze ontdekking vielen heel veel dingen op zijn plek waardoor ik nu veel milder naar mijzelf ben gaan kijken. Dank je wel voor je complimenten over het blog. Hechte groet, Esther

Adriana
Door

Adriana

op 22 Sep 2018

Hallo Esther, ik had een reactie achter gelaten op je gedicht Zou je mijn naam ( Adriana) weg willen halen? En anoniem ervan willen maken. Dankjewel alvast

Esther
Door

Esther

op 23 Sep 2018

Dank je wel voor je reactie. Dit gedicht raakt je recht in je hart telkens weer omdat het zo goed omschrijft waar onze kinderen dagelijks mee worstelen. Hechte groet, Esther

Sofie
Door

Sofie

op 30 Sep 2018

Zo mooi en verdrietig. Zo heel herkenbaar

Esther
Door

Esther

op 02 Oct 2018

Dank je wel voor je reactie. Het gedicht is voor zoveel van ons herkenbaar... Helaas.... Hechte groet, Esther

Skyverian
Door

Skyverian

op 05 Oct 2018

Tranen over mijn wangen zo herkenbaar. Altijd bang goede vrienden te verliezen, altijd bang dat men erachter komt dat je niets waard bent. Altijd bang iets fout te doen, op eieren lopen, hopen dat men er niet doorheen prikt. En tegelijktijd hunkeren naar een knuffel, iemand die je de moeite waard vind en die er wel doorheen prikt. Die eeuwige angst, af en toe wint die het en zit ik in de put van eenzaamheid. Andere momenten gaat het beter, maar altijd onder de oppervlakte angst.

Esther
Door

Esther

op 09 Oct 2018

Dank je wel voor je reactie! Wat dapper dat je met je eigen beleving reageert op dit gedicht. Ik herken mijzelf in jouw woorden. Je gevoelens met anderen delen die dit echt kunnen ontvangen is een dappere stap! Hechte groet, Esther

Escovan
Door

Escovan

op 04 Dec 2018

Janken! Nu lukt het ineens wel. Ik voel me net een wijf.

Esther
Door

Esther

op 06 Dec 2018

Dank je wel voor je reactie, ik zou je willen zeggen: Jij voelt je net een mens, het is oké om te huilen, ook als man. Wellicht hebben de woorden uit dit gedicht jouw pijnlijke plek aanraakt door te omschrijven waar jij al veel te lang alleen mee rond loopt. Je hoeft het niet alleen te dragen, je hoeft het niet alleen te doen... Hechte groet, Esther

Monique De groot
Door

Monique De groot

op 14 Feb 2020

Ik ben zelf zo'n kind mens. De problemen waar ik mijn hele leven al mee deal zijn heftig en zwaar. Inmiddels heeft iedereen mij en ik hun verlaten dus nog meer bevestigingen van. Ik zoek nu naar iets om zowel mijn brein als ikzelf kan helen. Heb de weg nog niet gevonden. Een gebroken kind maakt je een gebroken mens. Echter hoe heel je deze? 30 ggz heeft niets opgeleverd of niet wat ik hoopte. Nog steeds snel getriggert terugvallen en ga maar zo door. Altijd een gespannen lijf. En altijd vrolijk naar buiten toe. Je totaal afsluiten als het niet meer lukt. Heb je tips en of ideeën hoe ik dit kan oplossen? Want heb al heel veel gedaan. Toch lukt het me nog steeds niet genoeg om een volwaardig mens te zijn te voelen en te ervaren. Ben nu bijna 53 en wil leven en een leven hebben. Ik zit vast in een volwassen lijf met een emotioneel kind in mijn hoofd. Vreselijk.

Esther
Door

Esther

op 15 Feb 2020

Dank je wel voor het delen van jouw openhartig verhaal. Helaas worden onveilig gehechte kinderen zonder behandeling volwassenen met onveilige gehechtheid. Maar er is altijd hoop. Ik kan al in jouw reactie lezen dat je dingen cognitief zou kunnen onderzoeken. Daarin ligt vaak de sleutel om dingen van jezelf beter te begrijpen, jezelf misschien te vergeven en door de inzichten over de diagnose wellicht de dingen in een ander daglicht kunnen gaan zien. Daarnaast zijn er ook voor volwassen trauma therapieën die helpen bij een onveilige gehechtheid op volwassen leeftijd. Als ik je daarbij een stukje mag helpen neem dan contact met mij op. We zouden een online coaching gesprek kunnen plannen om te kijken of er een match is. Is er een wederzijdse math? Dan kunnen we een online traject opzetten om je op weg te helpen naar de juiste informatie, inzichten, benadering en wellicht een stukje heling. Hechte groet, Esther

Diane
Door

Diane

op 25 May 2021

Dat meisje, dat zit nog steeds in mij. Ik ben nu 38 jaar. Mijn hele leven, gepest en getraumatiseerd. En toch houdt ik andere op afstand. Gewoon bang, om te hechten. Nog banger om gedumpt te worden. Terwijl ik zo mijn best deed. Ik ben vast telkens de verkeerde mensen tegengekomen. Liefs van een eenzaam verdrietig pony meisje. Ik houdt het meest van mijn pony.

Esther
Door

Esther

op 25 May 2021

Lief eenzaam en verdrietig pony meisje, Wat dapper dat je dit met mij deelt. Ook in mij zit een eenzaam en verdrietig meisje. Ook ik heb te veel verkeerde mensen, vriendjes en collega's op mijn pad gehad. Maar weet dat er ook fijne mensen zijn, mensen die er voor je zijn als je ze nodig hebt, die blijven als het allemaal niet zo rooskleurig is. Ze bestaan echt. Als ik je ergens bij kan helpen dqn mag je mij mailen op esther@alshechtennietvanzelfgaat.nl Hechte groet, Esther

Inge
Door

Inge

op 03 Jan 2022

herkenbaar, want dit is mijn partner. Na heel veel gedoe zijn we eindelijk bij een goede therapeut die in no time zag dat hij ernstig lijdt onder hechtingsproblematiek. Ook ik als partner lijd daaronder, want keer op keer wordt mijn uitgestoken hand weggeslagen, word ik afgewezen. is er voor mij geen plek. Ook isoleert hij mij van anderen. Hoe lang houd ik dit nog vol. Alles staat of valt met de stappen die met de therapeut gezet kunnen worden, terwijl op dit moment nog veel rondom ons wordt afgebroken door zijn blik op de wereld. Kan hij dit wel aan? Hij is 67 en nu pas geconfronteerd met de oude pijnen...

Malou van de Kerkhof
Door

Malou van de Kerkhof

op 16 Mar 2022

Herkenbaar mijn ouders denken dat ik dit ben opgelopen met mijn geboorte want ik ben te vroeg geboren.

Reactie plaatsen