Zoals je misschien wel weet ben ik met het schrijven van mijn tweede boek bezig, nu moet ik eerlijk bekennen dat het voor geen meter opschiet. Op een of andere manier heb ik een enorme blokkade. Om je toch niet de waardevolle methoden, tips, tools en informatie te onthouden heb ik besloten om de hoofdstukken die ik wel al klaar heb met je te delen. Wat ik natuurlijk super zou vinden als je aan de hand van de hoofdstukken feedback zou kunnen geven op het onderwerp, of misschien heb je zelf nog wel een veel betere tip bij bepaalde onderwerpen. Wat ook super zou zijn als jij voorbeelden hebt in jullie leven waarin het onderwerp een rol speelt. Misschien kan ik deze aan het hoofdstuk toevoegen als het ooit zover is. Natuurlijk nooit zonder eerste toestemming aan jou te vragen. Het eerste onderwerp wat zeker in mijn boek gaat komen is schelden. Dit is hoe wij bij ons thuis omgaan met schelden. Enjoy reading!!
Ik haat je! Drie woorden die als messen door hart en ziel heen snijden. Drie woorden die je rechtstreeks naar je eigen kwetsbare deel brengen. Je weet dat het niet persoonlijk is. Je weet dat het een uiting is van de innerlijke pijn van je kind. Je weet dat het een schreeuw om hulp is en niet een aanval op jou.
Ik haat je! Je eerste reactie is om gelijk terug te schreeuwen: ‘Zo praat jij niet tegen je moeder!!’ Maar je weet dat dit een reactie is, omdat jij inmiddels ook in je overlevingsmodus staat. Je weet ook dat je hiermee de situatie alleen nog maar erger maakt.
Ik haat je! Je voelt tranen opkomen, tranen van moedeloosheid, machteloosheid, frustratie en verdriet. Maar vooral ook tranen van moeheid omdat je al zo lang strijdt tegen het hechtingsmonster van je kind. Soms wordt deze strijd je gewoon even te veel. Je wilt deze tranen niet aan je kind laten zien en dus bijt je op je lip.
Ik haat je, jij bent echt de stomste moeder van de hele wereld, ga weg!! Je voelt je afgewezen, verdrietig en zo ontzettend eenzaam. Is dit nou het moederschap waar ik zo naar heb verlangd?
Manieren die je mindset kunnen veranderen op moeilijk momenten 
Als je kind zegt:
Ik haat je! - Haal dan een aantal keer diep adem. Dit is een manier om weer in het mensenbrein te komen vanuit het reptielenbrein.
- En vertaal IK HAAT JEin: IK HEB JE NODIG. Dat is namelijk eigenlijk wat je kind je eigenlijk wil zeggen.
- Als we de behoefte achter het gedrag van onze kinderen gaan zien, dan hebben wij veel minder de behoefte dit gedrag te bestraffen of te veranderen.
Gedrag is communicatie. Je kind probeert met zijn of haar gedrag een behoefte kenbaar te maken. Onze kinderen hebben daar onhandig gedrag voor uitgekozen. Als wij ‘de taal’ van hun gedrag op de juiste manier weten te vertalen, dan valt er veel pijn en frustratie weg. Je neemt het gedrag minder persoonlijk en daardoor raakt het je een stuk minder. Dat heeft weer als gevolg dat je beter kunt reageren op de situatie, omdat je zelf niet in overlevingsmodus (reptielenbrein) bent geschoten. Als de behoefte duidelijk is en je deze kunt bevredigen dan verdwijnt het gedrag vanzelf. Als we realiseren dat gedrag het puntje van de ijsberg is van de behoefte en verlangens van onze kinderen dan gaan we onze kinderen veel beter begrijpen. Een goede metafoor om dit te onthouden: gedrag van je kind is als het spelletje ‘Hints’. Hints is een spelletje waarbij niet gesproken mag worden. En iemand moet aan de rest van zijn team duidelijk maken welk woord of gezegde hij of zij uitbeeldt zonder erbij te spreken. Als je het op deze manier bekijkt kun je er zelfs op sommige momenten de humor ervan inzien. Onze kinderen hebben niet de juiste emotionele en sociale skills om goed met ons te communiceren over hun gevoelens en emoties. Zij kunnen niet met woorden duidelijk maken wat zij van binnen voelen en ervaren. Het gedrag letterlijk nemen en bestraffen werkt niet. Het gedrag proberen te overheersen werkt net zo min. Dus volgende keer als je kind zegt:
Ik haat je! 
Haal je een paar keer diep adem en denkt:
ik heb je nodig! En fluister: ‘Ik weet dat jij je zo voelt en ik hou van jou’. Verwacht niet gelijk een wonder of magical moment, dat zou fantastisch zijn maar niet realistisch.
Ik haat je, ga weg! Jij denkt:
ik heb je nodig! En fluister: ‘Ik weet dat jij nu boos bent, maar ik hou van je en ben er voor je’. En ook hier, verwacht geen wonderen. Maar alleen al omdat jij nu anders tegen de situatie aankijkt zal het anders aanvoelen. Je zult iets meer grip op jezelf en de situatie krijgen. Pas als je kind weer terugkomt in zijn of haar mensenbrein, kun je een gesprek over de situatie beginnen, doe dit nooit op het moment zelf. Op een later moment kun je delen hoe het voor jou voelt als je kind deze woorden tegen je zegt. Dan is er ook ruimte voor je kind om te voelen en te ervaren.
Ik heb je nodig! Onthoud: houden van een kind met vroegkinderlijk trauma is topsport. Het is een marathon voor jou en je kind. Het is een uitdaging die niet in één of twee keer gewonnen is. Weet ook dat je niet alleen bent in deze strijd.
Ben jij ouder van een kind met HP en heb jij behoefde aan meer informatie over dit onderwerp? Houd dan mijn social media en website goed in de gaten. Ik ben een aantal super coole dingen aan het organiseren waarover ik binnenkort meer kan vertellen. Kan je niet wachten en wil je snel antwoord op al jouw 101 vragen over dit onderwerp? Ik ben elke vrijdag om 10.00 te vinden op Facebook. Ik beantwoord dan een uur lang al jouw vragen over vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblemen. Ik kijk er naar uit om je deze vrijdag om 10.00 'te ontmoeten' tijdens mijn Friday Facebook Live Sessie. Ben jij een ouder van een kind met HP en voel jij je soms ook zo eenzaam en alleen door het opvoeden van jouw kwetsbare kind? Sluit je dan aan bij een van mijn community's op Facebook. Ik kijk er naar uit om je daar te ontmoeten. Samen kunnen we een verschil maken! Hechte groet, Esther
Annemarie
op 10 Apr 2018Esther
op 10 Apr 2018Bert
op 10 Apr 2018Esther
op 10 Apr 2018Lisette
op 10 Apr 2018Esther
op 10 Apr 2018Ilonka
op 10 Apr 2018Esther
op 11 Apr 2018Monique
op 11 Apr 2018Esther
op 11 Apr 2018Mark ten Seldam
op 17 Apr 2018Sara
op 29 May 2018Esther
op 29 May 2018Anoniem
op 08 Oct 2018Esther
op 09 Oct 2018richard
op 31 Dec 2018Esther
op 15 Feb 2019Mirella Klaasse
op 15 Oct 2019Esther
op 21 Oct 2019E Rollema
op 29 Apr 2021