Praten met andere ouders helpt!

Dat wisten wij bij Als Hechten Niet Vanzelf Gaat allang, maar het is nu ook wetenschappelijk onderzocht dat dit daadwerkelijk ook zo is.

Als ouders praten met lotgenoten over wat ze meemaken met hun kinderen gaan zij zich beter voelen. Onderzoeker Pien van de Ven promoveerde op dit onderzoek en vertelt over de bevindingen en ervaringen in De Nieuws BV van 21 april.

Bijzonder toch, dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar iets waar allang uit blijkt dat het werkt. Ik ben blij dat het onderzoek er nu is. Want dit kan betekenen dat zorgverzekeraars, zorgverleners, gemeenten en andere instellingen nu het belang gaan zien dat deze groepen waardevol zijn. En dat zij op de lange termijn veel geld kunnen besparen in de zorg door deze groepen als onderdeel te zien van een helingsproces.

In mijn onlinetraining Healing Hearts in Huis, waarin ouders een jaar lang samen op hechtingsavontuur gaan sluiten we altijd af met:

 • Wat is het inzicht wat je meeneemt van deze sessie?
 • Waar ben je dankbaar voor?

Bijna alle ouders hebben altijd hetzelfde antwoord:

Dat het zo fijn is om met anderen in contact te zijn en naar elkaars verhalen te luisteren.

We wisten het al van de verslavingsgroepen dat deze helpend en steunend kunnen zijn in het overwinnen van verslavingen. Kijk maar naar de AA en NA.

Toen ik in mijn donkere jaren zat met mijn dochter waren deze groepen niet toegestaan. Ik heb meerde malen gevraagd bij de instelling van mijn dochter of er geen koffie ochtend georganiseerd kon worden omdat ik mij zo eenzaam voelde in mijn opvoeding van mijn kind. Dat vonden ze een slecht idee, in verband met de privacy was het argument toen. Ik dacht toen: privacy, die snap ik niet. Ik wil mij juist verbinden met ouders die snappen waar ik doorheen ga.

Uiteindelijk ben ik zelf de lotgenoten groep gaan bouwen die ik zelf graag had gehad in mijn moeilijke jaren. Deze community is nu uitgegroeid tot een fantastische groep waar we elkaar helpen, steunen en bemoedigen in onze hechtings-avontuur.

In deze groep:

 • Kun je dingen delen die anderen niet snappen.
 • Vind je herkenning en erkenning.
 • Heb je het gevoel dat je er niet alleen voorstaat.
 • Weet je dat je niet de enige bent die hier doorheen gaat
 • Kom je erachter dat het niet gek is wat jij denkt of voelt.
 • Hoor jij dat anderen allemaal tegen dezelfde dagelijkse uitdagingen aanlopen.
 • Ervaar je dat er naast de heftigheid ook nog genoeg te lachen valt over bepaalde situaties.
 • Voel je dat het een fijn en veilige plek is waar jij jezelf mag en kan zijn.
 • Voel jij dat anderen echt naar je luisteren en je niet zomaar ongevraagd advies geven die meestal toch niet helpt.

Ben jij benieuwd naar deze community voor ouders en professionals van kinderen met hechtingsproblemen? Neem gerust een kijkje in deze groep om te voelen of het iets voor je is. Ik kijk er naar uit om je daar online te verwelkomen! Meld je aan met deze link: https://www.facebook.com/groups/alshechtennietvanzelfgaat

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>