Mooiste Meisje & Hechtingsproblemen
Waarschijnlijk weet je dit natuurlijk allang maar voor degene die niet zo met social media bezig zijn: Ik ben gevraagd om mee te doen aan een aflevering van het Mooiste Meisje van de Klas.

Maandag avond, 17 april om 22.00 op de NPO!

Eerst had ik hier grote bedenkingen over, ik zat niet zo te wachten om met mijn levensverhaal op tv te komen. Helemaal niet nu mijn vader recent is overleden. Maar toen ik in gesprek was met de redactie van het Mooiste Meisje van de Klas bleek dat er ook ruimte was voor het delen van mijn missie. ‘Ik wil dat hechtingsproblemen net zo bekend worden als Autisme en ADHD’ Toen ik dat hoorde heb ik geen moment meer getwijfeld en heb ik ja gezegd tegen dit bijzondere avontuur. Het is niet makkelijk geweest zo vlak na de dood van mijn vader weer naar mijn geboortedorp terug te keren om mijn lagere school te bezoeken. Daarna door naar Alkmaar om daar mijn eerste appartement te bekijken, de woning die mijn vader helemaal voor mij heeft geregeld. De opname dagen in Nederland waren echt een rollercoaster van emoties. Tussen de opnames door zat ik steeds huilend in de auto op naar de volgende opnamelocatie. Het gemis van mijn vader was tijdens deze dagen heel erg groot. Maar het team van het Mooiste Meisje van de Klas was geweldig en heeft mij ontzettend goed geholpen. Hoe moeilijk het ook was, ik wist waar ik het voor deed: voor alle ouders die zo aan het strijden zijn tegen het hechtingsmonster wat hun huis is binnengeslopen en waar in de media op dit moment bijna geen aandacht voor is. Na de opname dagen in Nederland mocht ik terug naar New York, de stad waar ik bijna 10 jaar heb gewoond voor mijn werk, het was fantastisch om daar weer te zijn, helemaal met alle verassingen die het programma voor mij had geregeld. Dat was natuurlijk wel een heel speciaal cadeautje! Maar ook weer zo dubbel, ik kon dit niet delen met mijn grootste vriend, held en fan, mijn vader die er niet meer is… De laatste minuten van het programma zijn voor mij het meest belangrijk, dan deel ik waar ik nu bezig ben. Ik hoop dat ik mijn missie goed heb weten over te brengen. Het was namelijk zo koud tijdens deze opnames dat ik moeite had om mijn mond goed stil te houden, en volgens mij zijn mijn lippen blauw van de kou. Eigenlijk wel mooi symbolisch voor wat veel ouders van kinderen met hechtings problemen meemaken: zij staan regelmatig ‘in de kou’ omdat vaak niet de juiste hulp beschikbaar is voor hun kinderen! Ik hoop natuurlijk dat je gaat kijken en dat ik op deze manier de diagnose beter bekend heb gemaakt door mijn verhaal op tv te delen. Ik hoop dat het een inspirerende uitzending gaat worden en dat mijn missie goed duidelijk naar voren komt tijdens de uitzending! Laat je mij weten wat jij van de uitzending vond in onderstaande reactie box? Dat zou ik fijn vinden, deze post delen op social media waardeer ik ook heel erg!! Mij succes wensen in deze reactie box zou ik natuurlijk ook heel leuk vinden want eerlijk gezegd begin ik het nu best wel een beetje spannend te vinden!
Over de schrijver
Suzanne
Door

Suzanne

op 16 Apr 2017

Zo herkenbaar: je wilt niet dat het over jou gaat, maar als het helpt bij je missie, dan is dat het waard... en vervolgens de zenuwen krijgen en hopen dat de aandacht gaat naar de inhoud en niet naar de verpakking. Je missie spreekt me aan en ik ga zeker kijken. Ik wens je sterkte in de aanloop (het is morgenavond, toch?) en veel plezier. Neem op tijd een advocaatje ???? Liefs, Suzanne

Esther
Door

Esther

op 16 Apr 2017

Dank je wel voor je reactie Suzanne, Dat heb je mooi verwoord, zo is het voor ons en voornamelijk voor mij. Inderdaad het is morgenavond, maar mis je de uitzending dan is hij terug te kijken op uitzending gemist. En inderdaad hoop ik dat de aandacht gaat naar mijn missie en niet naar de verpakking, de redactie van het Mooiste Meisje van de Klas heeft daar volgens mij echt hun best voor gedaan. Maar ik ben er allang al achter dat iedereen er met zijn of haar filter naar kijkt en dit mag, al mag het soms best een toontje lager. Neem jij lekker een advocaatje, schenk ik een wijntje in! Je moet tenslotte de mooie dingen in het leven vieren! Hechte groet, Esther

Saskia Henken
Door

Saskia Henken

op 16 Apr 2017

Ik werk met kinderen met hechtingsproblematiek en we zijn steeds op zoek naar de juiste begeleiding. En soms denk je het gevonden te hebben en komt dan toch weer die afwijzing van het kind . Ik ga je boek downloaden en ga je volgen. Dank je voor je indrukwekkende verhaal

Esther
Door

Esther

op 16 Apr 2017

Dank je wel voor je reactie! Fijn dat je mijn boek hebt gedownload! Deel het gerust weer met anderen, daar heb ik het tenslotte voor gemaakt om het met zoveel mogelijk mensen te delen! Hechte groet, Esther

Patricia
Door

Patricia

op 16 Apr 2017

Ik ga morgenavond kijken Esther! Zo bijzonder dat je via deze weg hechtingsproblematiek onder de aandacht kunt brengen.Zoveel mensen die niet in de gaten hebben hoe gecompliceerd het is als je er als ouder mee te maken hebt en hoe zwaar het voor het kind zelf is.

Esther
Door

Esther

op 16 Apr 2017

Dank je wel voor je reactie Patricia! Leuk dat je morgen ook gaat kijken! Ik hoop dat het morgen duidelijk wordt wat HP inhoud en hoe intens deze onzichtbare diagnose is! Hechte groet, Esther

Lesley Bek-Rook
Door

Lesley Bek-Rook

op 16 Apr 2017

Lieve Esther, wat goed gedaan! Ik was al zo blij met je maar nu je hier nog meer ruchtbaarheid aan hebt kunnen geven wordt het nog beter. Wij hebben 2 van deze "monsters" in huis waarvan onze oudste (bijna 11) sinds dit weekend deeltijd is gaan wonen op een mooie woongroep omdat we het niet redden met zijn RHS, FAS en LVB. Fijn dat mijn schoonmoeder jouw interview in het AD zag! En ik zal meer mensen hierop wijzen.

Esther
Door

Esther

op 16 Apr 2017

Dank je wel voor je reactie Lesley, Met de monsters in huis bedoel ik natuurlijk niet onze kinderen zelf, ik zal zelf nooit zo over mijn dochter en onze kinderen praten. De Monsters zijn de Hechtingsmonsters die ons huis zijn binnen geslopen om het hele gezin overhoop te halen. Deze term; Hechtingsmonster komt uit onze tijd toen wij met de differentiatie- en fasetherapie bezig waren bij Ilse Prins. [www.prinsvanhaarlem.nl] In deze periode noemde wij het gedrag van Yasmine het Hechtingsmonster. Dit vond Yasmine heel fijn omdat ze zelf toen ook niet snapte waarom ze deed zoals ze deed... Wat fijn dat jullie een plek hebben gevonden voor jullie dochter voor de weekenden, dat hebben wij ook jarenlang gehad toen mijn vader nog leefde, toen ging Yasmine ook bijna elk weekend naar Alkmaar en ook alle vakanties was zij daar te vinden. Echt heel belangrijk om hulp om je heen te verzamelen anders val je als gezin helemaal om. Ik vind het heel leuk dat je gaat kijken mogen en wens je heel veel sterkte en succes met je gezin! Hechte groet, Esther

Natascha
Door

Natascha

op 16 Apr 2017

Lieve Esther, Wat mooi beschreven en ik heb het met kippenvel zitten lezen. Zoveel herkenbare dingen. Het grote gemis. Xxx Natas

Esther
Door

Esther

op 16 Apr 2017

Dank je wel Natascha, Ja, ik weet het jij leeft ook met dit verlies... Het is echt vreselijk! Maar ik ga door uit zijn naam en onvoorwaardelijke liefde voor mij, mijn dochter en mijn gezin. Meer kun je niet doen, maar de bijzondere dingen worden nu nog wel overschaduwd door huilbuien omdat ik dit zo ontzettend graag met hem had willen delen. Hoe trots was hij geweest, zijn kleine meisje met zo'n belangrijke missie bezig!! Zijn oogappeltje Yasmine wat zo'n inspiratie is voor andere ouders en hun kinderen met HP. Hechte groet & Hugs, Esther

Esther
Door

Esther

op 17 Apr 2017

Hoi Natascha, Dank je wel voor je reactie! Hechte groet, Esther

Annelies Nijenhuis
Door

Annelies Nijenhuis

op 16 Apr 2017

Hoi Esther, Wanneer is deze aflevering? Veel ???? Super interessant. Liefs, Annelies

Esther
Door

Esther

op 16 Apr 2017

Dank je wel voor je reactie Annelies, De uitzending is morgen om 22.00 bij de NPO. Ga je ook kijken naar deze aflevering? Hechte groet, Esther

Yvonne van de Roer
Door

Yvonne van de Roer

op 16 Apr 2017

Beste Esther, Ik kijk bijna nooit tv, wordt daar moe van. Maar heb je artikel gelezen, en deel dit zo af en toe met ouders waarvan ik denk en herken dat hun kind moeite heeft met hechten (ben leerkracht bij kleuters). Eerste reactie is vaak "ik was er wel hoor, nee, dat kan niet bij ons, klinkt wel heel erg hoor....." Later komt, na een paar gesprekken, wel herkenning. Succes met al je artikelen en blog/vlog.

Esther
Door

Esther

op 16 Apr 2017

Dank je wel voor je reactie Yvonne, Deze diagnose is nooit leuk om te horen als ouder natuurlijk, ik heb er zelf jarenlang over gedaan om deze diagnose te accepteren. Ik wilde zo graag dat het Autisme of pddnos was dan was het in ieder geval niet mijn schuld. Maar met de kennis dit ik nu over dit onderwerp heb weet ik zeker dat mijn dochter niet veilig is gehecht. Dit is toch belangrijk om te weten omdat je dan de juiste tools, tips en inzichten kunt gaan verzamelen en gebruiken! Keep up the good work! Hechte groet, Esther

Carina van Keulen
Door

Carina van Keulen

op 16 Apr 2017

Beste Esther, gisteren las ik jouw verhaal in het AD. Fijn dat jij hier aandacht voor vraagt!! In mijn jaren in het speciaal basisonderwijs ben ik deze kinderen ook regelmatig tegen gekomen en nu in m'n praktijk voor hypnotherapie en integratieve kindertherapie ook. Een paar jaar geleden kwam ik de hechtingstherapie van Anthony Madrid tegen en heb ik een nascholing daarin gevolgd. Ben je bekend daarmee? In deze therapie wordt met de moeder gewerkt om alle (onverwerkte) emoties en belastende ervaringen rondom de zwangerschap en bevalling en de eerste jaren te verwerken en helen. Dit is niet alleen voor de moeder bevrijdend, ze voelen zich vaak verlicht van een zware last, het heeft ook een positief effect op het kind en de onderlinge relatie! Op mijn website staat er een stukje over. En wanneer je Tony Madrid googelt kom je vanzelf meer tegen. Misschien kan deze methode jou ook nog verder helpen. Ik bewonder je openheid en heb respect voor je. Ik wens jou en je dochter alle goeds. Hartelijke groet, Carina van Keulen.

Esther
Door

Esther

op 16 Apr 2017

Hoi Carina, Dank je wel voor je reactie! Ik heb Tony Madrid gelijk opgezocht en ga het lezen! Wat je zegt is heel belangrijk. Als je een veilige hechting tot stand wil laten komen is dit niet alleen de taak van het kind alleen. Heel vaak is er ook 'werk aan de winkel' voor ouders. Tijdens mijn zoektocht naar oplossingen voor mijn dochter kwam ik erachter dat ik zelf ook niet veilig ben gehecht. Ik heb toen met EMDR oude trauma's opgeruimd samen met een fantastische therapeut Mirjam van der Maarel. Als ik toen Madrid had gekend was ik daar zeker ook naar opzoek gegaan!! Hechte groet, Esther

Nuhaila Malki
Door

Nuhaila Malki

op 16 Apr 2017

Beste, Mijn naam is nuhaila malki, 22 jaar oud en ik volg de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Ik zit in mijn afstudeerjaar en ben momenteel bezig met mijm scriptie over hechtingsproblematiek bij kinderen. Nu was mijn vraag of ik eventueel een intervieuw zou mogen doorsturen met een aantal vragen. Met vriendelijke groet, Nuhaila malki

Rensje
Door

Rensje

op 16 Apr 2017

wat een geweldige missie. Ik wens je succes met het kijken naar de uitzending op 17 april om 22.00 uur. Wij hebben een pleegdochter met een verstandelijke beperking. Ze woont nu 2 jaar bij ons en zo zijn wij ook veel te weten gekomen over hechting. Ook dat het door psychiaters en psychologen niet gezien en onderkend wordt. Onze pleegdochter was aan de ritalin en resperdal om, wat nu blijkt, de symptomen van stress door trauma te onderdrukken. Deze symptomen lijken heel veel op autisme en adhd. Mocht je ooit hulp bij iets nodig hebben dan mag je altijd contact met mij opnemen. Groet Rensje Plantinga

Esther
Door

Esther

op 17 Apr 2017

Hoi Rensje, Dank je wel voor je reactie! Er is inderdaad nog veel te doen! Dank je wel voor je aanbod! Hechte groet, Esther

Saskia van de Riet
Door

Saskia van de Riet

op 16 Apr 2017

Lieve Esther, ik maak een diepe buiging voor jou. Wat een mooie en moedige beslissing heb je genomen. Ik ga de uitzending zeker bekijken. Je dochter boft met zo'n moeder en ik gun je het cadeau dat je samen met je dochter zoveel mensen in hun hart kunt raken, ze moed kunt geven en ze de weg wijzen, weg van de strijd. xxx Saskia

Esther
Door

Esther

op 17 Apr 2017

Hoi Saskia, Dank je wel voor je reactie! Het was natuurlijk niet makkelijk om deze beslissing te nemen, je weet tenslotte nooit hoe het dan vervolgens gaat lopen. Maar gelukkig heb ik fijne mensen om mij heen die mij er doorheen slepen op moeilijke momenten. Ik weet diep van binnen dat je offers moet maken wil je echt een verschil maken in het leven. En deze offers zijn wij bereid te nemen als gezin omdat wij daar nu sterk genoeg voor zijn. Laat ons als gezin maar de stem zijn voor alle andere ouders en kinderen die daar nog niet klaar voor zijn! Dank je wel lieve Saskia!! Hechte groet, Esther

Gerdine Gouw
Door

Gerdine Gouw

op 16 Apr 2017

Wij gaan zeker kijken, morgenavond!!

Esther
Door

Esther

op 17 Apr 2017

Hoi Gerdine, Leuk dat jullie ook gaan kijken!! Hechte groet, Esther

Zeliha
Door

Zeliha

op 16 Apr 2017

Ik vind ook dat er best wel vaak verkeerde diagnoses worden gesteld bij afwijkende gedragingen. Maar buiten dat; Diep respect voor je moed!

Esther
Door

Esther

op 17 Apr 2017

Hoi Zeliha, Dank je wel voor je reactie! Je hebt zeker gelijk dat er vaak verkeerde diagnoses worden gesteld. Daarom is het ook zo belangrijk dat er uitgebreide anamneses worden afgenomen. Hechte groet, Esther

Margreet
Door

Margreet

op 16 Apr 2017

Wat een bijzonder verhaal. Je raakt mij met je blog. Zo kwetsbaar en toch zo krachtig. Ik ga de opname instellen voor morgen, omdat ik dan een afspraak heb. Ik moest een paar tranen wegpinken. Liefs Margreet

Esther
Door

Esther

op 17 Apr 2017

Hoi Margreet, Dank je wel voor je reactie! Leuk dat je ook naar de uitzending gaat kijken! Ik hoop echt dat ik mijn uitzending hechtingsproblemen beter bekend kan maken! Hechte groet, Esther

Carlita
Door

Carlita

op 16 Apr 2017

Beste Esther Wat ontzettend moedig om jou ervaring met anderen te delen. Ik ben moeder van een pleegkind en drie eigen kinderen en ben blij dat er meer bekendheid komt over hechtingsproblemen. Voor zowel ouders als het kind zelf is het enorm belangrijk. Maar ook om meer aandacht te krijgen voor de eerste levensfase van het jongen kind. Ik denk dat er veel behoefte aan is. Ik heb ook jou artikel in de krant gelezen en heb jou boek gedowlood en met veel interesse gelezen. Ik blijf graag op de hoogte want voor mijn werk is dit een enorme aanvulling . Ga er mee door en mijn steun heb je. Ik weet zeker dat jou missie een belangrijke aanvulling is voor veel mensen. Succes Carlita

Esther
Door

Esther

op 17 Apr 2017

Hoi Carlita, Dank je wel voor je reactie! Wat ben jij een powermoeder zeg, 4 kinderen!! Het is zeker belangrijk dat er meer informatie komt bij zwangere- en nieuwe moeders over deze diagnose! Daarom pleit ik ook voor een folder op consultatiebureau's, huisartsenpraktijken en ziekenhuizen. Had ik toen maar een folder gevonden toen mijn dochter pas geboren was. Dan had het allemaal niet zo uit de hand hoeven lopen. Misschien dat mijn dochter dan wel niet in dagbehandeling gehoeven, dus financieel gezien is het voor de overheid ook belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Ik weet zeker dat als hechtingsproblemen hoog op de agenda stond bij regeringsleiders er niet zoveel problemen waren onder kinderen, jongeren, onder jong volwassenen. Een onveilige gehechtheid is vaak de hoofdoorzaak van de andere diagnoses. Wordt het vroegkinderlijk trauma niet ontdekt dan kan het voor veel andere problemen zorgen. Als je hier meer over wilt weten kun je mijn blogs lezen over het ACE onderzoek in Amerika. Het gekke is, de onderzoeken zijn gedaan, de uitslagen zijn er, maar er wordt gewoon niets mee gedaan. Als we de kennis van de onderzoeken zouden gebruiken zou er zo veel leed voorkomen kunnen worden en daar naast zoveel geld bespaard kunnen worden. Nou, wie weet gaat er vanavond ook een minsister van justitie of onderwijs kijken en die na de uitzending deze post gaat lezen! Deze minister zou ik echt willen uitnodigen om eens met mij te komen praten over HP of RAD [in het Amerikaans]. Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen, ha,ha,ha!! Laten we eerst naar de uitzending van vanavond gaan kijken. Leuk dat je mij blijft volgen! Ik heb nog hele leuke en spannende dingen op de agenda staan! Hechte groet, Esther

Karin
Door

Karin

op 16 Apr 2017

Hoi Esther, Fijn dat je dit via de mail gedeeld hebt. Omdat mijn leven in een rollercoaster zit, heb ik weinig tijd om de multimedia bij te houden, dus goed om dit dan zo onder ogen te komen. Sinds begin jan. dit jaar zit ik samen met mijn zoon (hij wordt deze wk 11 jr.) in een gezinspsych. Kliniek. Dit omdat ik hem fysiek niet langer meer tegen kon houden in zijn woede aanvallen. Het is een heftige en zware tijd, waarin we het beiden niet makkelijk hebben. Ik ging er zelf even aan onder door en hij ging van 3 naar 15 boze buien per week. Dit vraagt heel veel van jezelf, van hem zelf! Maar tegelijkertijd is het ook goed om daar te zijn. Daar, ondanks alles, toch de veiligheid te voelen door de medewerkers om je heen, die er voor je zijn, een steun in de rug... in principe even NIET alleen! We zijn er nog lang niet, er zal nog hard gesleuteld moeten worden aan zoon lief en zolang hij nog leerbaar is, doordat hij soc.emot. nog jong is, blijf ik er op hopen dat dit ooit nog goed gaat komen. Het is vele offers brengen, maar dat doe je voor je kind.... Maar ook je kind zelf heeft nog heel wat meer offers te brengen dan alleen zijn angsten te overwinnen! Ik hoop zeker morgenavond te gaan kijken naar het mooiste meisje van de klas. Ik wens jou zelf veel sterkte toe en zoals je volgens mij al ergens zelf zei, het zal verschillend worden ontvangen, maar de gene die in het zelfde schuitje zitten, zullen het herkennen wat je te zeggen hebt. Met een liefdevolle groet Karin Lanser

Esther
Door

Esther

op 17 Apr 2017

Hoi Karin, Dank je wel voor het delen van jouw verhaal! Wat heftig zeg! Maar wat goed dat jij hulp hebt gezocht, gevonden en hebt aangepakt! Ik begrijp je gevoel dat het fijn is om niet meer alleen te zijn met het 'hechtingsmonster', en daar bedoel ik niet je kind meer maar de diagnose, dat kan ik mij ook nog herinneren van toen mijn dochter in dagbehandeling zat. Er zijn professionals waar je op terug kunt vallen en die snappen dat jij en je kind geholpen moeten worden. Ik wens je heel veel sterkte met jullie gevecht met het HP-monster en ik hoop dat er snel licht is aan het einde van de tunnel! Hechte groet, Esther

Danielle
Door

Danielle

op 16 Apr 2017

Like I said, heel trots op je! Ik ga zeker kijken, het staat al in mijn agenda :) Ik blijf het toch bijzonder vinden allemaal, ook als ik dan jou Alkmaar, Heerhugowaard ed lees. Hoe kan het toch, dat ik woon waar jou roots liggen (en de mijne), we het hier HP dus kennen als de beste. Geniet morgen van jou uitzending! Dat ga ik ook doen. Als er iets is, als ik je kan helpen of iets anders...........you know where to find me ten alle tijde. See you soon x

Esther
Door

Esther

op 17 Apr 2017

Hoi Danielle, Dank je wel voor je reactie! Leuk dat je ook naar de uitzending van het Mooiste Meisje van de Klas gaat kijken! Ik vind het ook bijzonder dat onze wegen door de strijd met het hechtingsmonster zich hebben gekruist. Ik weet zeker dat wij elkaar nog heel veel gaan zien. En daar kijk ik nu al naar uit. In contact komen met andere ouders van kinderen met HP is zo bijzonder helemaal als er daarnaast ook nog een klick is en we nog met elkaar kunnen lachen. Jij wil je ook gaan inzetten voor deze diagnose, ik ben mij al aan het inzetten voor deze problematiek en we komen allebei uit Noord Holland, dit contact kan gewoon niet meer stuk!! Heel veel plezier met het bekijken van mijn uitzending en ik zie je snel!! Hechte groet, Esther

Carolien Leusink
Door

Carolien Leusink

op 17 Apr 2017

Beste Esther, Dank voor je bericht! ik ga zeker kijken! Ook ik ben al een half leven bezig met hechtingsproblematiek als therapeut! En ook ik hoop dat mensen in gaan zien en vooral ook de vakmensen dat hechtingstekorten voor erg veel problematiek het begin zijn van de scheefgroei! Je hoort van me na de uitzending. En ik weet zeker dat je verhaal goed overkomt, want je hebt een mooie taalvaardigheid! Geniet ervan en laat het aan de grote vader over, alhoewel je ook mag geloven dat je eigen vader je ook zal helpen met je missie! Geniet ervan vanavond! Hartelijke groet, Carolien Leusink

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Carolien, Dank je wel voor je reactie! Ook dank voor je compliment over mijn taalvaardigheid, dat heb ik nog niet eerder gehoord. Maar fijn om te horen als iemand die zo dyslectisch is, alleluja voor de spellingstoets! Langzamerhand kan ik voelen dat ik vanuit de onvoorwaardelijke liefde van mijn vader die hij voor ons had mijn missie voortzet... Nog steeds is de pijn te heftig om naar toe te gaan, ongelofelijk hoe je iemand kunt missen!! Dank je wel voor je lieve woorden Carolien! Hechte groet, Esther

Willemijn Roozendaal
Door

Willemijn Roozendaal

op 17 Apr 2017

Dag Esther, Ik ben een dorpsgenootje van vroeger uit Hensbroek, het dorp kijkt vermoedelijk massaal vanavond.. Wat een moedige stap om je te laten zien met alle ups en downs. Veel succes met je missie, je bent er zo te zien krachtig uit gekomen. dag, Willemijn (zus van Renate).

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Willemijn, Wauw, wat geweldig om van jou te horen!! Dank voor je lieve woorden! Ik heb nog zo vaak aan jouw zus en onze vriendschap gedacht! Ik hoop dat het goed met jullie gaat! Warme groet voor jou en je familie!! Esther

Suus
Door

Suus

op 17 Apr 2017

Hoi Esther, Ik heb net de uitzending bekeken, heel mooi en integer gemaakt! Het stukje wat gaat over je dochter en hechtingsproblemen gaf me een brok in mijn keel. En wat een prachtige kinderen heb je!! Heel goed dat er meer aandacht voor deze diagnose komt! Heel veel succes met je missie en ik blijf je volgen. Liefs suus

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Suus, Dank je wel voor je reactie! Ben ook zo super trots op mijn kinderen!! Het is voor beide niet makkelijk geweest, ik ben niet makkelijk voor ze geweest en om dan te horen dat ik de beste moeder ben is natuurlijk het mooiste geschenk wat een moeder kan krijgen!! Liefs Esther

Aline
Door

Aline

op 17 Apr 2017

Het waren ook de laatste 10 minuten van de uitzending dat ik met volle aandacht ging kijken. Toen dacht ik verrek daar ken ik je gezicht van en niet omdat je -inderdaad- op Kim Bassinger lijkt. Jouw verhaal is voor mij een belangrijk bewijs dat dit generatie-op-generatie ding doorbroken moet worden voor ons nageslacht omdat we het waard zijn.

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Aline, Waren de eerste 40 minuten niet zo interessant? LOL!!! Waar ken je mij dan van? Van mijn community Als Hechten niet vanzelf gaat bedoel je? Wat je zegt is zo belangrijk, als hechtingsproblemen niet bekend worden is er een grote kans dat dit van generatie op generatie wordt door gegeven, daar ben ik zelf een voorbeeld van. Lieve groet, Esther

Ilse
Door

Ilse

op 17 Apr 2017

Lieve Esther, Ik heb met bewondering en tranen in mijn ogen gekeken naar de uitzending! Ik herkende ook het e.e.a. Bedankt voor het delen van je levensverhaal. Het heeft mij en waarschijnlijk ook vele anderen echt geraakt. Heel veel succes met je praktijk. Er is inderdaad nog veel te weinig aandacht voor hechtingsproblematiek. Ik wens je het allerbeste! Liefs, Ilse

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Ilse, Dank je wel voor je reactie en lieve woorden!! Lieve groet, Esther

Alex
Door

Alex

op 18 Apr 2017

Dat je in de kou stond was niet te zien mijn hart werd warm van de laatste minuten. Je passie straalde als de zon wat mij raakte omdat ik ook altijd al hechtingsproblemen heb en wat mij ook een traantje heeft doen laten. (ik ben weliswaar een knappe jonge man haha) Bedankt voor je mooie levensverhaal en missie en top dat je het hebt gedaan!

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Alex, Nou gelukkig maar, dan zijn die jaren modellen ervaring niet voor niets geweest, LOL!! Misschien een idee voor een volgend progamma: Mooiste Jongen van de klas!! Lieve groet, Esther

Yolanda
Door

Yolanda

op 18 Apr 2017

We keken samen, Niels (mavo klasgenoot van jou) naar de uitzending. We begonnen met naar jouw verhaal te kijken over het verleden en we eindigden met het kijken naar een bijna 1 op 1 kopie te kijken van mijn leven met mijn dochter. Alsof ik naar baby foto's van mijn eigen dochter keek, qua uiterlijk. En alsof je mijn verhaal zat te vertellen op de beeldbuis. Voor mij persoonlijk heel goed.. Echt top wat je doet...! Ik heb slecht geslapen vannacht maar dan van blijheid. Zo goed van je dat je van deze gelegenheid gebruik hebt gemaakt om het op de buis te knallen zo rechtstreeks de huiskamers in. Ik zal je zeker gaan volgen in wat je hierin doet en/of nog gaat doen. De wereld mag het horen! Mijn hoop is het gaat bijdragen & daardoor de wegen naar een diagnose opener zullen worden en in een vroeger stadium gesteld kunnen worden, waardoor de nu nog "toekomst kinderen" niet verloren raken, maar gezien worden in al hun bijzondere zijn, kunnen en mogelijkheden. We hebben voor mijn dochter het juiste paadje voor voorlopig "nu" gevonden.. Dankjewel voor de mooie afsluiting van het programma! En ja... je hebt gelijk in wat je zei...als jij & jouw kind welkom zijn in het leven van je partner dit bijzonderwaardig te noemen is. Dat realiseer ook ik mij elke dag weer.... Want elke dag begint het verhaal opnieuw voor "haar"... Groeten Yolanda

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Yolanda, Dank je wel voor het delen van jou openhartig verhaal! Ik heb mij natuurlijk helemaal niet beseft dat ik dit voor anderen kon gaan betekenen door het delen van mijn verhaal. Maar ik vind het bijzonder om dit te lezen, dus super bedankt daarvoor! Fijn om te lezen jij en je dochter nu ook aan een nieuw hoofdstuk zijn begonnen met een papa die wel veilig en vertrouwd voor jou en haar kan zijn. Warme groet, Esther p.s. groetjes aan Niels! Als jullie het leuk vinden zijn jullie van harte uitgenodigd om de MMVDK reünie die ik heb georganiseerd op 17 juni van 3 - 6 in Grand Cafe Koekenbier!! Zou het leuk vinden om je daar te ontmoeten!

Dinaida
Door

Dinaida

op 18 Apr 2017

Haai Esther, Ik heb met ontroering naar het programma gekeken. Je kwam over zoals je ook was tijdens de training. Strijdbaar, oprecht en met een verhaal. Voor mij heeft mijn deelname aan jouw workshop betekent dat ik inzie dat stressende factoren (zelfs tijdens een zwangerschap) een enorme impact hebben op een kind. Fijn om met je kennis gemaakt te hebben! Ik wens je heel veel succes toe en bekendheid met deze strijd. Lieve groet, Dinaida

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Dinaida, Dank je wel voor je reactie en lieve woorden! Fijn dat ik met de workshop dit aan je mee heb kunnen geven. Dit was een mooie opstap naar het bereiken van mijn missie! Lieve groet, Esther

Geke
Door

Geke

op 18 Apr 2017

Prachtige uitzending! Ik vond dat je heel warm en kwetsbaar, dus heeeeeel menselijk, overkwam. Ik steun je missie en hoop dat je je doelen er mee bereikt! Sterkte met alles! Groet, Geke

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Geke, Dank je wel voor je reactie en lieve woorden! Dit is een hele mooie stap richting mijn missie! Liefs, Esther

ANGELA
Door

ANGELA

op 18 Apr 2017

jammer genoeg zo herkenbaar, ik dacht dat ik de enige moeder was van een kind met hechtingstoornis, het doet pijn heel veel pijn

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Angela, Dank je wel voor je reactie! Dat gevoel dat je de enige moeder bent van een kind met HP zou toch niet moeten in Nederland!! Ik ben net als jij zoveel jaren met dit gevoel rond gelopen, ik ben de enige moeder op deze wereld die een kind heeft gekregen wat niet van haar moeder houd. Een afschuwelijk gevoel en het stomme is wij zijn dus niet de enige moeders die met dit gevoel rond lopen. En daar wilde ik dus verandering in brengen door met ons verhaal naar buiten te komen, hoe spannend dit ook is. Het doet heel veel pijn, maar er is ook altijd hoop! En dat is ook de boodschap die ik wil overbrengen!

Jan Butterman
Door

Jan Butterman

op 18 Apr 2017

Beste Esther, je verhaal gezien en gehoord. De boodschap die jij met name wilde overbrengen is volgens ons prima overgekomen. Wat je omschreef als een "nog niet erkende ziekte" want je ziet toch niks...... Het trof ons want dat is wel zoals het ook door ons wordt beleefd. Wat wij hebben geleerd : hou een lijntje open wat er ook gebeurt en blijf laten voelen dat je van hem of haar houdt. Soms niet om wat het kind doet maar steeds wel om wie het kind is ! Het is meer dan de moeite waard! Groet, Jan en Greetje Butterman - Scheltinga

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Jan, Dank je wel voor je reactie! Mooi woorden Jan! Wij hebben de moed nooit opgegeven en na ruim tien jaar konden wij daar eindelijk de vruchten van plukken, er is altijd hoop!! En houden van je kind om wat hij is in plaats van wat hij doet of kan is een mooi mantra om te herhalen op moeilijke momenten. Warme groet, Esther

Nadia Norbatelian
Door

Nadia Norbatelian

op 18 Apr 2017

Wauw Esther.. Tranen over mijn wangen, in en in respect voor jou. Mooie aflevering .. sterkte vrouw met een prachtig hart. Ga zo door.. je verdient het goede. liefs

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Nadia, Dank je wel voor je reactie en je lieve woorden! Ik heb mijn verhaal gedeeld voor al die kinderen met HP die niet de juiste hulp en steun krijgen!! Hechte groet, Esther

Janny van der Woude
Door

Janny van der Woude

op 18 Apr 2017

Wat fijn dat jij nu ook kunt zijn wie je bent, jezelf kunt accepteren en dat doorgeeft aan anderen. Mooie uitzending van een levenspad.

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Janny, Dank je wel voor je reactie! Jahaaa, nu weet iedereen mijn levensverhaal, dat is best gek hoor Janny!! Maar ik weet waar ik het voor heb gedaan! Voor al onze kinderen met hechtingsproblemen en mijn missie om deze diagnose beter bekend te maken, en volgens mij is dit een mooie stap in de juiste richting! Maar we zijn er nog lang niet natuurlijk!! Ik zou zo graag met minsisters om de tafel willen zitten om aan hen het belang van een veilige hechting uit te leggen. Ik denk dat als ik aan ze kan uitleggen hoe het werkt zij zo veel geld kunnen besparen om speciaal onderwijs, jeugd delinquenten, ziekte verzuim, verslavingen en ga zo maar door!! Maar nu draaf ik een beetje door misschien, eerst maar stapje voor stapje zo verder gaan met het bekend maken... Hechte groet, Esther

Katrien Lombaert
Door

Katrien Lombaert

op 18 Apr 2017

Hallo Esther, net mooiste meisje gekeken. Meestal kijk ik achteraf. Nog gecondoleerd met her verlies van jouw lieve vader. Heel goed waar je mee bezig ben. De aanleiding is natuurlijk minder leuk. Moest toen ik hoorde over als hechten niet vanzelf gaat, moest ik traantjes laten. De situatie is te ingewikkeld om hier neer te pennen. Het triggerde iets van vroeger nl. mijn stiefdochter die ik sinds 2015 niet meer zie (is nu 22 jaar). Heb mijn altijd enorm schuldig gevoeld waarom het tussen ons niet klikte. Mijn eigen zoon van een eerdere relatie (23 jaar) zie ik nog en zij elkaar onderling ook. Coach jij ook stiefgezinnen? Tot op zekere hoogte is het quasi normaal als stiefkinderen zich niet hechten aan de nieuwe vriendin van vader maar dit was echt heel moeilijk. Moeder was niet meer in beeld en kinderen hadden veel met haar meegemaakt. Vroeg het mij gewoon af. Sterkte en succes!!

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Katrien, Dank je wel voor je reactie! Als de gezinnen samengesteld gaan worden, wordt het voor kinderen helemaal ingewikkeld. Op zich maakt het niet of het gezin biologische-, adoptie-, pleeg- of stiefkinderen heeft. Het gaat om de hechting tussen de ouders, als die verstoord is kan deze met bepaalde inzichten, tools, tips en methoden hersteld worden. Hoe eerder dit proces in gang gezet kan worden hoe beter. Als de kinderen al in de pubertijd gaan gaat er voor deze een volgende fase aankomen, dat van het los komen van de ouders. Dan wordt het lastiger om de hechting te herstellen maar dit is niet onmogelijk.

Connie
Door

Connie

op 18 Apr 2017

Mooie uitzending, en heel herkenbaar. Wij hebben een pleegkind met een hechtingstoornis en wij ervaren heel vaak dat mensen hier erg weinig of helemaal niks over weten. Dus er belangrijk dat er mensen zijn als jij, die dit onder de aandacht brengen. Veel sucses. Connie

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Conny, Dank je wel voor je reactie! Inderdaad, HP is bij de meeste mensen niet bekend, dat wil ik veranderen omdat ik als ouder weet hoe verschrikkelijk het voelt als iemand snapt wat jouw kind heeft en daar wij als ouder door heen gaan. Hechtingsproblemen is een onzichtbare diagnose voor de buitenwereld. Daarom krijg je als ouder niet de credits die je zo verdient en waar je zo naar verlangt. Dank je wel Conny! Hechte groet, Esther

Felix
Door

Felix

op 18 Apr 2017

Met bewondering naar de aflevering gekeken. De laatste minuten kwamen ff binnen, aangezien ik een autistische zoon heb die een hechtingsprobleem heeft met zijn moeder. We zijn gescheiden toen hij 18 maanden oud was en sinds een jaar heeft hij geen enkel contact meer met zijn moeder. Ik merk dat hij er moeite mee heeft, maar hij kan het geen plaats geven en wil er liever niet over praten. Ik ga je boek lezen en hoop zo weer een stap verder te komen. Want uiteindelijk moet hij er toch over kunnen praten en het fatsoenlijk een plek kunnen geven. Het liefst ook weer contact, maar ik ben bang dat dat nog wel even gaat duren.

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Felix, Dank je wel voor je reactie. Wat moet dat moeilijk zijn voor jou en je zoon maar uiteindelijk voor zijn moeder. Ik zou je willen uitnodigen om ook naar andere therapieën te gaan kijken anders dan cognitieve therapieën. Want met alleen praten over trauma kom je er vaak niet. En kinderen willen vaak niet praten over wat er is gebeurd. EMDR, Neurofeedback, Creatieve therapie werken vaak veel beter bij trauma. Ik wens je heel veel sterkte in je zoektocht! Als ik je ergens mee kan helpen dan hoor het ik graag! Hechte groet, Esther

Nancy
Door

Nancy

op 18 Apr 2017

Toevallig keek ik naar de uitzending. Ik ga mij erin verdiepen want ik vindt het ook heel moeilijk te leven met het negatieve gedrag van mijn vijfjarige dochter. Maar toch is het anders. Buitenshuis is ze juist heel erg verlegen en vind iedereen haar een lief kind. En bij de mensen die ze goed kent is ze juist heel stout eist ze alle aandacht op. Als we thuis zijn kan ik niets doen want ze wil de hele tijd boven op mijn lip zitten. Als ik een telefoontje moet plegen schreeuwt ze er doorheen. Ik kan niet met iemand anders praten of ze gilt er door heen. Ja het is heel veel en lastig duidelijk te omschrijven. En dan twijfel ik er ook aan of ze niet gewoon een verwend kind is......

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Nancy, Dank je wel voor je reactie. Wat jij hier nu zo omschrijft lijkt zeer zeker op een verstoorde hechting maar voor een juiste diagnose is meer nodig. Om te beginnen een uitgebreide diagnose. En inderdaad onze kinderen lijken vaak verwend en onhandelbaar maar wat ze eigenlijk nodig hebben is hulp bij het reguleren van hun emoties en hun brein. Ik zou je zeker willen uitnodigen om mijn blogs te lezen en mijn video's op Youtube te bekijken. Ik ben recent naar Orlando gegaan om daar deel te nemen als vrijwilliger aan een Healing Hearts Camp. Daar heb ik ook alweer zo veel geleerd over HP wat ik je deel in mijn video's over mijn reis. Hechte groet, Esther

Monique Houben
Door

Monique Houben

op 19 Apr 2017

Super mooie uitzending en wat ontzettend dapper van jou om jezelf zo bloot te geven voor her grote publiek! Wat mij betreft is jouw missie heel goed overgekomen. Chapeau! Ik wens je heel veel succes in het verder verspreiden van je missie!! Gr. Monique Houben, mama van een zoon met bijzondere en speciale behoeften.

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Monique, Dank je wel voor je reactie! Hopelijk is dit het begin van het beter bekend maken van deze diagnose! Maar dit is best geslaagd als zeg ik het zelf... 1,2 miljoen mensen hebben er maandag gekeken!! Best trots op!! Hechte groet, Esther

Nicole Merk
Door

Nicole Merk

op 19 Apr 2017

Hallo Esther, Met heel veel interesse heb ik gekeken naar de uitzending. Ik ben zelf al jaren bezig met hechtingsproblematiek. Ik heb er twee scripties over geschreven en ga in september bij Stichting Kinderleven een training doen voor hechtingstherapeut/adviseur. Ik heb moeten huilen toen je iets over de moeilijke relatie met je moeder vertelde, dat triggerde mijn eigen pijn. Helaas kreeg je te weinig tijd om meer te vertellen, ik had zo graag meer van je gehoord! Verder was het toeval dat ik uit Heerhugowaard kom en niet bij Huigenwaard maar Han Fortmann op school zat in die tijd en dus ook uitging bij 'Heilig', dat was een beetje jeugdsentiment. Ik wens je alle goeds, misschien ontmoeten we elkaar nog eens, Liefs, Nicole

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Nicole, Dank je wel voor je reactie! Inderdaad had ik veel meer over de relatie met mijn moeder gedeeld, maar helaas is dit het gene wat de uitzending heeft gehaald. Nu komt het best kil over maar ik heb in deze uitzending echt nog maar de milde versie van het verhaal gedeeld en zelfs dat komt al heftig over. Ik snap daarom ook wel dat niet iedereen het eens is dat ik deze informatie deel op tv. Maar ik vond het belangrijk om te delen omdat ik ook voor andere moeders een voorbeeld wil zijn. Ook al is je jeugd nog zo lastig geweest het is nooit een excuus om er later niet iets moois van te maken. Dit is mij niet aan komen waaien, daar heb ik keihard voor gewerkt. Ik zal nooit die onbezonnen vrouw worden die zorgeloos door het leven gaat. Maar ik ben trots op mijzelf en als ik dan zie wat mijn kinderen over mij zeggen op tv dan weet ik; ik heb het goed gedaan. Ondanks dat ik nu nog steeds ook het gevoel heb dat ik een waardeloze moeder ben... Wat leuk dat jij ook in HHW op school zat en dat je Heilig jou ook bekend is. Als je het leuk vind ben je van harte welkom op het Mooiste Meisje van de klas Reünie op zaterdag 17 juni in Koekenbier in Alkmaar. Kijk maar of het lukt om te komen. Hechte groet, Esther

Margareth Meulmeester
Door

Margareth Meulmeester

op 19 Apr 2017

Dag Esther, zojuist heb ik gekeken naar Het mooiste meisje van de klas...uitzending gemist ...en heb genoten van jouw schoonheid, met name die van jouw Zijn. Prachtig om van een probleem een parel te maken. Er is een spontane behoefte om jou middels deze mail in kennis te stellen van dat wat mijn parel is geworden: artchild Foundation. Als beeldend kunstenaar heb ik een schilder methode ontwikkelt die kinderen vanuit hun gevoel creatief laat zijn. Deze methode ontwikkelt de authenticiteit van jonge kinderen waardoor het zelfvertrouwen ook toeneemt: "Schilder je eigen wereld" Dit draagt bij aan het veilig voelen bij je zelf, dat er weer voor zorgt dat wij in staat zijn om open verbindingen aan te gaan zonder angst. Op dit moment geeft artchild workshops aan Syrische vluchtelingenkinderen. Reacties van Nederlandse kinderen zijn dat zij het zo prettig vinden dat ze zich zelf kunnen zijn tijdens de workshops. artchild heeft ervaring met kinderen met autisme storing en verstandelijke beperking. Mocht je op de één of andere manier interesse hebben of meer willen weten.... Van harte wens ik dat je werk groter... groots wordt! Wat een geluk om zo vanuit je hart een zonnestraal te zijn en balans te creëren. Succes!! Margareth Meulmeester

Esther
Door

Esther

op 20 Apr 2017

Hoi Margareth, Dank je wel voor je reactie! Na het lezen van jou reactie werd ik gelijk helemaal enthousiast!! Creatieve therapie is een van de meest heelende therapieën bij vroegkinderlijk trauma. Werkt vaak nog veel beter dan cognitieve therapie. Ik ga in mei naar London om daar les te krijgen van Bessel van der Kolk en Gabor Mathe. Zij zijn beide trauma expert en pleiten beide dat alternatieve therapieën zoals EMDR, Neurofeedback, Creatieve therapie en toneel spelen veel beter werken dan de reguliere opties die nu vaak als enige beschikbaar zijn. Gelukkig zie ik nu wel langzaam aan verandering komen, gelukkig!! Ik zou het super vinden als wij het daar over zouden kunnen hebben. Een telefoon of sykpe zou ik geweldig vinden! Ik kijk er naar uit om je te spreken! Hechte groet, Esther

Petra
Door

Petra

op 20 Apr 2017

Heel mooi bijzonder en allemaal zo herkenbaar. Eerlijk open en puur persoon is wat ik zie. Inspirerend voor anderen. Het gedicht over hechting is ook om stil van te worden. Ontroerend. Maar geeft ook moed. Lief hebben. Tot de eeuwigheid, kinderen maar ook zeker volwassenen die ook hier nog steeds mee te dealen hebben. Succes Esther! Liefs

Esther
Door

Esther

op 23 Apr 2017

Hoi Petra, Dank je wel voor je reactie!! Het gedicht is inderdaad prachtig en raakt mij ook nog iedere keer weer. Er is altijd hoop!! Esther

Krista Schaeffer-van Leeuwen
Door

Krista Schaeffer-van Leeuwen

op 20 Apr 2017

Hallo Esther, Zojuist de uitzending bekeken. Wat ik heel bijzonder vindt, is dat je heel respectvol praat over mensen, die belangrijk zoor je waren, maar die niet betrouwbaar zijn gebleken (en wel hadden moeten zijn). Je draait niet om de feiten heen, maar laat ze wel in hun waarde. Het is heel herkenbaar wat jouw ervaringen met jou gedaan hebben en ik vind dat dat op een mooie manier is weergegeven. Er zijn gevolgen vanwege je geschiedenis, maar je bent geen slachtoffer/zielig persoon. Je durft te kijken naar je geschiedenis en hoe die je heeft gevormd en je gaat ermee aan de slag en laat daarmee ook zien dat er mogelijkheden zijn. Je hebt twee hele mooie kinderen en ze boffen met jou als moeder, omdat je ook durft te erkennen, waar je (misschien) in tekort geschoten bent. Dat het verlies van jouw vader voor je dochter (en voor jou ook) een enorme impact heeft, snap ik heel goed en ik wens dat het vertrouwen in vanzelfsprekende beschikbaarheid van anderen daarmee niet teveel geschaad is. De foto van je dochter (die ook bij het gedicht staat), zegt mij veel over haar pijn vanbinnen en ik wens jullie toe dat het gedeelde verdriet de band wellicht zou kunnen verstevigen. Waar het in het begin van je 'carrière' vooral ging om een mooie buitenkant, mag je nu trots zijn op je binnenkant en wat je door deze uitzending voor andere menen kunt betekenen. Vind je het goed als wij deze uitzending actief gaan gebruiken voor onze cliënten en bij het aanbieden van deskundigheidsbevordering? Ik verwacht dat je dit eigenlijk wel vanzelfsprekend vindt, maar zelf vind ik het toch belangrijk om je toestemming te hebben, omdat het om zoveel persoonlijke informatie gaat. Met vriendelijke groet, Krista Schaeffer (Melody PsyCare GGZ)

Esther
Door

Esther

op 23 Apr 2017

Hoi Krista, Dank je wel voor je reactie! Wat een prachtige woorden! Ik wilde zeker niemand in een kwaad daglicht zetten, ik ben van mening dat iedereen, ook mijn moeder, haar stinkende best heeft gedaan om er iets moois van de maken. Maar wat je zelf niet hebt gekregen is heel lastig om aan anderen door te geven. Wat natuurlijk jammer was dat er nog veel meer gezegd is over de relatie met mijn moeder maar dat dit niet uitgezonden is, daar was geen ruimte voor. In 'het restmateriaal' heb ik het ook gezegd dat ik haar niets kwalijk neem. Dat ik vind dat ik geen oordeel kan hebben over haar rol als moeder omdat ik niet weet hoe het is om haar gezin opgegroeid te zijn. Dat ik haar zelfs dankbaar ben, ik lijk namelijk heel erg op mijn moeder. Door mijn schoonheid ben ik ver gekomen, dat heb ik aan haar te danken. Ze heeft er ook voor gezorgd dat wij niet in armoede zijn opgegroeid zoals zij heeft gedaan. Ook daar ben ik haar heel erg dankbaar voor. Dat ik op deze manier over mijn moeder kan denken en praten heeft natuurlijk wel tijd en veel therapie gekost. Maar ik ben er trots op dat ik nu op deze manier naar mijn moeder kan kijken, het geeft ook rust. Daarom vind ik het wel heel jammer dat zij geen oma voor mijn kinderen kan zijn. Ik denk namelijk dat een 'onhandige' moeder wel een super oma voor kleinkinderen kan zijn. Natuurlijk mag je mijn uitzending gebruiken bij het helpen van je cliënten! Laat mijn uitzending vooral een inspiratie zijn voor andere ouders!! Ik hoop dat ik met mijn uitzending een document van hoop het gemaakt, ik zeg altijd in mijn trainingen: Er is altijd hoop!!! Hugs & Hechte groet, Esther

philip woltering
Door

philip woltering

op 22 Apr 2017

Helder wat ze met elkaar hebben . Heel bijzonder verhaal over sterke persoonlijkheid die er toch met hulp van geliefde mensen uit komt. Vast bijzonder om de laatste beelden waarin je dochter haar moeder neerzet te zien. Ik vind het een mooi cadeau ook al gaat het niet altijd over rozen ze weet wat je voor haar doet en waardeert het. Sterkte!!

Esther
Door

Esther

op 23 Apr 2017

Hoi Phillip, Dank je wel voor je reactie! De laatste beelden waren natuurlijk het mooiste cadeau wat een moeder kan krijgen! Was zo ontroerd! Vooral omdat ik mijzelf zo vaak niet een goede moeder vind. En inderdaad wilde in met deze uitzending hoop uitdragen, er is namelijk altijd hoop! Hechte groet, Esther

Marion
Door

Marion

op 02 May 2017

Hallo Esther, Wat een geweldige uitzending zeg, wat ben je een tof mens en wat een verdriet dat je vader (waar je een mooie band mee had) dit niet mee kan maken. Maar hij zal zeker enorm trots op je zijn. Een tijdje geleden heb ik je gemaild voor het boekje 'monster in de klas'. Dit in verband met mijn studie master sen. Ik ben werkzaam als leerkracht in het cluster vier onderwijs en werk nauw samen met jeugdzorg. Ik geniet dagelijks van mijn werk en juist de kinderen met hechtingsproblematiek vind ik het meest boeiend. Het is zeker niet makkelijk want het is voortdurend een kwestie van aantrekken/afstoten, maar ergens hoop ik toch net dat beetje verschil te kunnen maken. Ik doe daar in ieder geval heel erg mijn best voor. Het is belangrijk dat er veel meer bekend wordt over hechtingsproblematiek, zeker naar scholen toe. Een opdracht in mijn studie was een artikel schrijven over een gedragsprobleem, ik heb gekozen om dat te doen over hechting. En mede dankzij jouw boekje heb ik daar erg leuke reacties op ontvangen. Ik wil je daarom hartelijk danken en wens je het allerbeste toe.

Esther
Door

Esther

op 11 May 2017

Hoi Marion, Dank je wel voor je complimenten over de uitzending! Wat super om te lezen dat jij mijn boekje hebt gebruikt voor je opleiding. En helemaal super om te lezen dat jij een verschil wilt maken voor onze kinderen. Veel te vaak worden onze kinderen gezien als lastig of verwend terwijl zij dit niet zijn. Zij hebben een lastig brein dat maakt hun gedrag voor sommige mensen lastig. Daar moeten zij niet voor gestraft worden. Daar moeten zij bij geholpen worden. Wat fijn dat jij een leerkracht bent die dat snapt!! Hechte groet, Esther

Marc Luijk
Door

Marc Luijk

op 02 May 2017

Vandaag, 2 mei gekeken. Een indrukwekkend mooi getoond verhaal over je levensloop. Dank voor de aandacht die je vraagt voor hechtingsproblematiek en je inzet. Het helpt, geeft ons het gevoel dat we er niet alleen voor staan. Onze dochter had de uitzending al eerder gezien. Na de uitzending attendeerde ze ons, onder de indruk, hierop ( is dat die mevrouw van de site die jullie weleens lezen?) Het betekende voor ons een positief gedeeld begripvol moment met haar en maakte ook weer het bestaan van hechtingsproblematiek in andere families concreter voor haar. Ze vond het goed dat dit ook aandacht kreeg, Groeten en sterkte , Marc en Peter

Mirjam
Door

Mirjam

op 10 Feb 2018

Ik heb vandaag de aflevering terug gekeken op NPO en heb daarna even je website opgezocht wat me veel herkenning gaf. Erg goed dat je hier veel bekendheid aan geeft. Zelf ben ik ook niet veilig gehecht doordat mijn beide ouders helaas al voor mijn derde jaar, binnen 5 maanden na elkaar, zijn overleden. Gelukkig heeft mijn opgewektheid me altijd erg geholpen en leer ik nu met hulp van een psycholoog goed te begrijpen en te verwerken waar mijn angstige gevoel vandaan komt. Helemaal er vanaf komen dat zal niet lukken, maar ik kan er wel steeds beter mee omgaan :-)!

Esther
Door

Esther

op 17 Feb 2018

Dank je wel voor je reactie. Wat fijn dat mijn werk voor jou herkenning heeft gegeven. Dat is nou precies waarom ik het mijn missie heb gemaakt om dit beter bekend te maken. Wat fijn dat jij sterkt genoeg bent om er met de juiste hulp zo goed mogelijk uit te komen en het een plek te geven. Dank je wel voor je eerlijk- en openheid! Hechte groet, Esther

Reactie plaatsen