Ik geloof in jou!

Invloed van verwachtingen
Jij kent vast wel het nummer van Andre Hazes ‘Zij gelooft in mij’, waarin hij zingt over zijn vrouw die ondanks alles in hem bleef geloven. Dit lied gaat over onvoorwaardelijke liefde en hoe krachtig geloof en verwachtingen kunnen zijn.

Hij heeft het hier onbewust over het Pygmalion effect, een Griekse mythische term die voor ons ook heel belangrijk is om te snappen: Als jij hoge verwachtingen hebt naar je kind, gaat dit leiden tot betere prestaties.  Geef jij je kind steeds het gevoel dat hij/zij dingen niet kan, of dat sommige dingen niet voor hen weggelegd zijn, ga je ook gelijk krijgen omdat kinderen zich gaan gedragen naar jouw overtuigingen.


Het Pygmalion effect
In essentie houdt het Pygmalion-effect in dat wij, soms zonder dat we ons daar van bewust zijn, bepaalde verwachtingen hebben ten aanzien van onze kinderen, en dat deze verwachtingen een krachtige invloed hebben hun prestaties. Deze invloed kan positief óf negatief zijn, waarbij hoge verwachtingen leiden tot betere prestaties en negatieve tot lagere prestaties. De negatieve invloeden vanuit deze verwachtingen noem je het ‘Golem-effect’. Positieve verwachtingen van ouders, leerkrachten en professionals zijn dus essentieel om het beste in onze kinderen naar boven te halen. 

Rosenthal-effect 
Dit Pygmalion-effect is onderzocht bij kinderen maar ook bij volwassenen in diverse sectoren waaronder onderwijs, sport, het leger, bedrijfsleven en psychologie. Het blijkt dat dit effect op al deze terreinen op vergelijkbare wijze functioneert.

In 1968 publiceerde hoogleraar Robert Rosenthal het boek ‘Pygmalion in de klas’ waarin hij de effecten van de verwachtingen die leerkrachten hebben op hun leerlingen en hun prestaties beschreef.

Het onderzoek van Rosenthal benadrukt hoe krachtig de impact van de verwachtingen zijn, niet alleen in het onderwijs en bij leerlingen maar ook in ons dagelijks even.

Griekse mythe
De oorsprong van het Pygmalion-effect vind je in een van de Griekse mythische verhalen, waarin prins Pygmalion besloot zijn ideale vrouw, Galatea, uit marmer te beeldhouden omdat hij vond dat vrouwen in zijn tijd niet de verfijning hadden die hij zocht in een vrouw. Hij werd verliefd op de schoonheid van zijn creatie, maar het marmer bleef koud en onbeweeglijk. Tijdens een feest ter ere van godin Aphrodite bad hij voor een volmaakte vrouw. Bij zijn terugkeer kust hij Galatea op haar mond en tot zijn grote verbazing kwam zij tot leven. Deze Griekse mythe geeft de boodschap dat mensen kunnen veranderen als anderen met toewijding en geloof blijven investeren in de ander, of anders gezegd, datgene waar je aandacht aanbesteed kan tot bloei komen. 



Ik geloof in jou!
Deze mythe benadrukt de kracht van liefde, toewijding en geloof en dat wij als volwassenen in staat zijn om de harten van onze kinderen te helen zodat zij tot volle potentie kunnen komen. 'Ik geloof in jou' is een van de meest krachtige uitspraken die je aan een ander kunt geven. Fluister het elke ochtend in het oor van je kind voordat het naar school gaat of aan een nieuwe dag begint, het kan zomaar een enorm verschil maken.