Laat een reactie achter
12 comments
Hi Esther, op deze zondag ontvang ik je e-mail en natuurlijk even verder klikken.
Ik heb de 10 symptomen gelezen en eigenlijk had mijn kind juist de hechting die nodig is, maar is deze hechting verstoord op latere leeftijd door verschillende omstandigheden. Wel blijkt ze ook op latere leeftijd vastgesteld, licht verstandelijk beperking te hebben, welke wel vanaf geboorte aanwezig moest zijn, eigenlijk pas in groep 3 is te zien dat ze langzamer was met leren/lezen dan haar klasgenoten.
Nu is ze 18 jaar, haar soc/emo ontwikkeling is blijven hangen op 6/7 jarige leeftijd, lerend vermogen zit op 9/10 jaar, daarnaast de vermoedens van reactieve hechtingsstoornis wat al aan het ontwikkelen is tot persoonlijkheidsstoornis.
In haar hoofd heeft zij een eigen systeem ontwikkeld, waar ze elke keer naar terug gaat als spanning/ stress veel te hoog ligt.
Ook ik had gewild dat iemand haar moeilijkheden had gezien net als ik ze zag. Helaas pas een halfjaar geleden de vermoedelijke diagnose op papier gekregen. Dat deze vermoedelijke diagnose bij 5 verschillende gedragswetenschappers onder ogen is gekomen en 5x is benoemd dat deze diagnose in de goede hoek zit. De kanttekening van haar eigen gedragswetenschapper dat ik nooit mijn dochter in huis mag laten, dat al mijn vermoedens juist blijken te zijn van de afgelopen 10 jaar.
Onze kinderen zijn speciale complexe personen waarvan ik hoop dat ze ooit gelukkig mogen zijn.
ReplyDank je wel voor je reactie en het delen van jullie persoonlijk verhaal.
Helaas is het vaak zo dat diagnoses te laat worden gesteld. Zo ook bij jouw dochter. Na het lezen van jouw reactie wil ik met je delen dat het misschien fijn voor je is als je het werk van Dr. Daniel Amen onderzoekt. Hij zegt dat er altijd hoop is om het brein te helen ook als onze kinderen volwassen zijn geworden. Er is altijd verbetering in het brein mogelijk. De boeken van dr. Amen kunnen je daarbij helpen.
Verdrietig om te lezen dat jij als moeder allang wist wat er aan de hand was en dat de hulpverlening pas nu met de antwoorden komt, helaas hoor ik dit vaak in mijn werk met getraumatiseerde kinderen en hun ouders.
Als ik je met iets kan helpen doe ik dit uiteraard heel graag, ik sta open voor een kort telefonisch gesprek als dit iets voor je is. Lijkt jou dit wat neem dan contact met ons op via info@alshechtennietvanzelfgaat.nl zodat we een bel afspraak kunnen plannen.
Hechte groet,
Esther
Onze dochter was 21 maanden toen ze bij ons kwam wonen. Van haar baytijd weten wij niets.
Het meest opvallende achteraf is dat ze inderdaad zo gemakkelijk was. Ze ging echt met iedereen mee. Extreme driftbuien kreeg zij alleen bij mij. Constant zocht zij bevestiging dat ik haar toch zeker op zou halen van bv oma, of peuterspeelzaal en later van school. Op school het makkelijkste kind, bijna onzichtbaar. Thuis ontplofte ze dan door alle ingehoude emoties.
Eigenlijk vielen veel dingen pas op zijn plek toen wij een pleegzoon in huis kregen.
Na een intensief traject bij Basic Trust ging het een stuk beter, vooral omdat het mij leerde om positief voor te leven en vooral zo rustig mogelijk te blijven bij de kinderen. Onze pleegzoon kon ik helaas niet zelf helpen, hij had zoveel meer schade en daarom meer hulp nodig. Onze dochter is ondertussen een prachtige tiener van 15, die het super doet op de middelbare. Gelukkig wel met puberbuien, die zijn nu eenmaal nodig om haar grenzen te leren kennen.
Dank je wel voor jouw reactie op mijn blog.
Wat fijn om te lezen dat jullie dochter nu een prachtige tiener is en het super doet op voortgezet onderwijs.
Ook goed om te lezen dat ze puberbuien heeft, ondanks dat je daar soms gek van wordt of dat het je best raakt hoort dat gedrag met het los maken.
Maar ik weet natuurlijk ook dat zij veel heeft bereikt omdat zij het geluk heeft gehad om in een gezin zoals die van jullie te komen.
Een stabiele, begrip- en liefdevolle omgeving is essentieel bij het helen van een getraumatiseerd brein en vroegkinderlijk trauma.
Hechte groet,
Esther
Ik weet niet wat voor symptomen mijn stiefdochter had, want ik was er niet bij.
Zij was in het buitenland bij haar moeder en familie.
Zij is beslist een huilbaby geweest, moeder werd er gek van.
Nee, ik heb haar geen geluidjes horen maken als ik daar was.
Ze was altijd ‘vreemd’.
Ja, knuffelen met vreemden, nog steeds en ouders negeren.
Acteert naar de buitenwereld lachen en huilen.
Heeft geen inleving in dat anderen pijn hebben.
Verdriet meeleven leert ze beetje bij beetje.
Geen sexuele grenzen.
Onderzoek zegt ze heeft niet genoeg symptomen, maar ik weet wel beter.
Resultaat is: geen behandeling of begeleiding.
Zij is de 2e dag na geboorte 3 weken in een couveuse geweest in levensgevaar en werd alleen aangeraakt bij borstvoeding, niet geknuffeld.
In een ruimte apart van de moeder.
Dank je wel voor jouw reactie op mijn blog en het delen van jouw persoonlijk verhaal.
Alles wat je omschrijft maakt dat ik denk dat een onveilige gehechtheid zeker onderzocht moet gaat worden.
Afschuwelijk om te lezen dat het onderzoek zegt dat er niet genoeg symptomen zijn, die zijn er genoeg.
Ik wens jou heel veel sterkte.
Als ik iets voor je kan betekenen doe ik dit graag.
Je kunt contact met mij opnemen via info@alshechtennietvanzelfgaat.nl
Hechte groet,
Esther
Hoi, buiten het graag naar vreemden gaan kon ik wel alles aanvinken.
Ondertussen is mijn dochter bijna 10 en werd er add vastgesteld maar toch heb ik zelf het idee dat er iets anders aan de hand is.
Wel gek om dit te lezen, alsof je over haar schrijft.
Maar vooral het feit onveilig gehecht geeft me een gevoel alsof het aan mij ligt.
Dank je wel voor je reactie.
Ik weet als geen ander hoe het voelt om deze diagnose voor je kind te krijgen.
Weet nog dat ik zo boos werd toen wij deze diagnose eigenlijk kregen na 6 hele zware jaren.
Aan de ene kant een opluchting: professionals zien wat wij al jarenlang doormaken.
Aan de andere kant: zo boos, gaan ze mij nu vertellen dat het mijn schuld is?
Ik heb zo hard gestreden voor dit kind en voor onze veiligheid.
De vader mijn dochter terroriseerde mijn hele familie en had mij een belofte gemaakt:
Voordat ze 1 jaar is zal ze bij mijn familie zijn, dat was in India.
Ik wist als dat gebeurd zie ik haar nooit meer terug.
Ik heb jarenlang met een pepperspray in mijn zak met de kinderwagen rond gelopen.
Zo bang dat er onderweg een busje zou stoppen die de kinderwagen met dochter van mij zou afpakken.
Ik zou je als ouder willen zeggen, het is nooit jou schuld, als je beter had geweten had je beter gedaan.
En onder de omstandigheden heb jij je uiterste best gedaan voor jou en je kind.
Hechte groet,
Esther
Veel dingen zijn erg herkenbaar, vooral het knuffelen met vreemden… Ik kon wel janken dat mn dochter van 4 of 5 na dd narcose vd amandelen op de uitslaapkamer vanaf mijn schoot bij 1 vd verpleegkundigen op schoot wilde om te knuffelen… Dit doet nog steeds pijn maar ik herken wel steeds meer dingen nu ik je site en de info hierop ken…
Bedankt!
Het is zo belangrijk dat anderen gaan snappen hoe pijnlijk het is als je kind niet jouw nabijheid kan verdragen en voor knuffels naar vreemden gaat. Ik weet uit eigen ervaring hoe afschuwelijk dit is. Heel veel sterkte. Dit hoeft overigens niet zo te blijven met de juiste therapie en benadering is mijn dochter nu een hele grote knuffelbeer geworden.
Hechte groet,
Esther
Is er een duidelijk overzicht van signalen die duiden op HP per leeftijdscategorie? Een handzaam schema ben ik nog niet tegengekomen. Het zou erg handig zijn om ouders en hulpverlening gericht te laten observeren of te laten reflecteren op verleden. Merk dat er erg vaak de plank wordt misgeslagen. Met een verborgen nex is het bijzonder hoe weinig kennis en kunde de hulpverlening in huis heeft. Zelfs al geef ik aan dat er zeer waarschijnlijk een onveilige hechting is dan nog gaan ze doodleuk de ASS richting op en gooien het in de grote ton. Extra trauma voor het kind.
ReplyIk heb nog geen overzicht gemaakt per leeftijdscategorie. Maar ik heb wel een gratis e-boek geschreven ‘Wat is er met mijn kind aan de hand?’. Daarin heb ik een overzicht gemaakt van de meest voorkomende symptomen bij hechtingsproblematiek. Als je gaat naar de homepage van mijn website kun je dit e-boek daar downloaden.
Reply