HELP, het is bijna zomervakantie!
Nog een paar weekjes en dan is het zo ver: zomervakantie!! Jippie zou je zeggen toch? Nou nee, niet voor ouders van kinderen met hechtingsproblemen! Mijn dochter vond vakanties vroeger vreselijk. Dan moet ze weer mee met die reislustige ouders van haar. Als het aan haar lag bleef ze lekker altijd thuis. Of ging ze logeren bij opa maar verder niets. Tsja, wat moet je daar nu mee? Nu hebben wij in de loop van de jaren deze oplossingen verzameld die ik graag met jou wil delen. En gelukkig hebben wij nu een dochter die het nu ook fijn vindt om te reizen.   14 tips voor vakanties met kinderen en hun hechtingsproblemen:
 1. Laat je reizen organiseren door professionele mensen die oog hebben voor de ‘special needs’ van je kind
Een aantal jaren hebben wij onze reizen altijd laten organiseren door Dynamic Travel. Een onafhankelijke reisorganisatie van twee geweldige dames. Toen zij voor de eerste keer een reis voor ons gingen samenstellen zijn zij eerst een avond bij ons thuis geweest. Tijdens deze avond hebben wij uitgebreid verteld waar wij tegenaan lopen met Yasmine, maar ook kenbaar gemaakt waar Yasmine erg blij van wordt. Paardrijden bijvoorbeeld. Met al deze informatie zijn de dames toen aan de slag gegaan en hebben sindsdien de meest fantastische reizen in elkaar gezet zodat iedereen in ons gezin een fijne vakantie heeft, inclusief Yasmine.
 1. Neem een oppas mee op vakantie
Voordat wij de dames van Dynamic Travel hadden ontmoet zaten wij onze eerste vakanties aardig met onze handen in het haar. Het was simpelweg niet te doen om met Yasmine op vakantie te gaan. Toen kregen wij het idee om onze oppas mee te nemen. Dit was een schot in de roos. Door onze oppas mee te nemen konden wij de zorg over meerdere mensen verdelen zodat iedereen ook momenten van rust kon ervaren. Echt een aanrader!
 1. Neem opa en oma mee op vakantie
Opa en oma mee nemen op vakantie is natuurlijk ook een optie en wordt dan ook zeer gewaardeerd door Yasmine! En door ons natuurlijk ook!
 1. Maak een persoonlijk vakantieboek voor je kind
Ik maak al een aantal jaren een persoonlijk vakantieboek voor Yasmine als wij op reis gaan. Tijdens onze reizen is dit boek echt een houvast voor haar. Ik maak de boeken bij Albelli, maar elk ander programma is natuurlijk ook goed. Ik neem de softcover L met de maten 21x28 cm. Dit formaat is praktisch om mee te nemen in de koffer en minder zwaar dan de hardcover. In het boek probeer ik Yasmine zo goed mogelijk per dag voor te bereiden. Ik maak voor elke dag op twee pagina’s een dagindeling voorzien van plaatjes van de activiteiten. De plaatjes haal ik van internet dus dat is makkelijk. Als ik tijd genoeg heb verzin ik ook spelletjes of vragen over de plek waar we zijn. Yasmine vindt het geweldig. Voor elke dag is er ook plek voor haar om iets te schrijven. Een soort interactief persoonlijk dagboek dus. Erg veel werk. Maar ook erg leuk om te doen als je tijd hebt. En wetende dat Yasmine er veel aan heeft op vakantie maakt het elk jaar weer een mooi geschenk. Nu zijn deze boeken hele mooie herinneringen.
 1. Bereid je reis goed voor
Dit klinkt misschien erg saai en is ook zeker niet hoe ik vroeger zelf reisde. Maar ik had gemerkt dat hoe duidelijker de dag voor Yasmine was, hoe rustiger zij eronder kan blijven. En daar hadden wij allemaal dan weer profijt van. Dus bekijk per bestemming thuis al wat er allemaal aan mogelijke activiteiten te doen is. Soms maakte ik zelfs al reserveringen voor de activiteiten zodat we niet voor verassingen komen te staan.
 1. Neem persoonlijk belangrijke items mee voor je kind
Kinderen met hechtingsproblemen hebben het moeilijk op vakantie. Alles is anders en dit is lastig voor ze. Neem daarom items mee zodat zij zich thuis voelen. Bijvoorbeeld een knuffel, een eigen kussen of favoriete deken. Vergeet de items niet te voorzien van een telefoonnummer met watervaste stift. Op deze manier kan het item weer bij je terugkomen als het ergens per ongeluk wordt achter gelaten.
 1. Breng een extra set kleding mee waar je direct bij kunt
Uit eigen ervaring weet ik dat deze tip erg handig is. Te vaak heb ik een kind gehad dat door de spanning dingen over zich heen morste. Of nog erger: van het reizen moest overgeven. Wat een toestanden zijn dat dan. Maar met een extra set kleding binnen handbereik is de situatie al weer snel onder controle.
 1. Bereid je voor op moeilijke momenten
Ga ervan uit dat er op verschillende momenten moeilijke situaties zullen zijn. Probeer deze moeilijke momenten ruimte te geven. Ik wist gewoon dat er verschillende momenten waren op vakantie dat Yasmine in de knoop zat en dat ons schema voor die dag aangepast moet worden. Even een dagje helemaal niets bijvoorbeeld. Even een dagje op de hotelkamer filmpjes kijken. Of een dagje zwembad bij het hotel.
 1. Zorg dat je altijd gezonde snacks binnen handbereik hebt
Ik neem altijd doosjes Ziplock zakjes mee op reis. Zo kan ik een aantal zakjes samenstellen met gezonde snacks voor onderweg. Snacks zijn goed voor de afleiding, maar zorgen er ook voor dat de bloedsuikerspiegel van je kind niet te veel daalt.
 1. Ziplock zakjes
De ziplock zakjes wil ik ook nog even apart vermelden zo ideaal vind ik ze voor op reis. Ik neem ze mee naar de ontbijtzaal van het hotel en stop er snacks in voor onderweg. *Ik heb altijd een grote ziplockzak binnen handbereid tijdens het reizen voor als er iemand moet overgeven. In deze zak heb ik dan al een natte doek of andere doekjes gestopt. Dit samen met een klein flesje water maakt dat je de boel snel weer onder controle hebt. *De zakjes zijn ook ideaal voor het verzamelen van allerlei kunstschatten zoals schelpen, takjes en ander natuurschoon. *Ik gebruik de zakjes ook voor in mijn toilettas.Ik vind niets vervelender als aankomen op mijn bestemming om erachter te komen dat alle crèmes of shampoo flesjes zijn opengegaan en door de hele toilettas zijn heen gelopen. Nu stop ik al mijn flesjes in ziplockzakjes. Als de flesjes zijn opengegaan is de schade beperkt tot het ziplockzakje. Ideaal! *Als je de zakjes uit het doosje haalt, nemen ze bijna geen ruimte in de koffer in, dus je kunt gerust een aantal doosjes meenemen. *Ik heb zelfs een klein zakje in mijn handtasmet daarin mijn nagelknippertje, oordopjes voor in het vliegtuig, aspirines, damesartikelen enz, enz. *Ik heb ook een aparte grote ziplockzak voor alle snoeren en batterijenvan onze apparaten. Op deze manier houd ik alles goed bij elkaar. Omdat je door de zak heen kunt kijken is een snoer of batterij snel gevonden.
 1. Stel een ‘travelkit’ samen
In mijn survival kit zitten de volgende items: *natte doekjes voor de grote boodschap* *desinfecterende doekjes voor je weer maar nooit *een pincet *pleisters *flesje water *een formulier met alle belangrijke telefoonnummers *een kleine oude handdoek of washandje *elastiekjes *ziplockzakjes
 1. iPpod/iPad/iPhone/laptop
Op vakantie gelden andere regels voor de apparaten. Thuis hebben wij strikte regels maar op vakantie ben ik maar wat blij met deze uitvindingen. Wat scheelt dat een hoop geruzie en stress. Tijdens het reizen kijken de kinderen heerlijk naar filmpjes op de iPad of laptop. Zorg dus wel dat je alle apparaten elke avond goed oplaadt. Check als je naar het buitenland op reis gaat of er misschien andere stekkers nodig zijn.
 1. Ander entertainment
De ‘ouderwetse’ luister CD’s waren vroeger ook nog steeds een handige afleiding voor onderweg. Onze favorieten uit die tijd: Meester Paardepoep en Sjakie en de Chocolade fabriek. De CD’s van Kidz-DJ en Kinderkoor Prettig weekend zijn ook al overal met ons mee op reis geweest.
 1. Kaartspel en reisspelletjes en galgje
Nu onze kinderen wat ouder zijn vinden zij het ouderwetse kaartspel leuk. Dat komt goed uit want onze kinderen mogen in een restaurant niet met een apparaat aan tafel zitten. Dit vinden wij zo ongezellig. Maar wachten op het eten kan een uitdaging zijn voor kinderen met hechtingsproblemen. Vooral als het net iets te lang duurt. Kaartspelletjes en reisspelletjes kunnen dan een mooie oplossing bieden. Maar ook ons favoriete spelletje galgje is een fijn tijdverdrijf en bovendien nog leerzaam ook! Ik hoop dat ik jou met deze tips kan helpen om de vakantieperiode goed door te komen. Ik wens jou een heerlijke, ontspannen, stress-vrije vakantie toe!   Heb jij ook handige tips voor de zomervakantie? Plaats deze dan in onderstaande reactie box en wie weet maak jij kans om met jouw handige tips een gratis consult te winnen en met jouw tip in mijn volgende e-boek te komen: Monsters mee op vakantie! Ik kijk er naar uit om jouw tips in onderstaande reactie box te lezen!   Vakantietip:

Meer leren over vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblemen?

Ga dan naar mijn Youtubekanaal daar staat inmiddels meer dan 15 uur aan luistermateriaal over dit onderwerp.

Nooit meer een aflevering of nieuwe post op Youtubekanaal missen?

Abonneer je dan op mijn kanaal.

Over de schrijver
Claudia Lammertink-Gulikers
Door

Claudia Lammertink-Gulikers

op 09 Jul 2018

Ten eerste dank voor de tips! Wat voor ons ook goed helpt zijn van de "activiteiten" (uitjes maar ook bijv wc/tandenpoetsen maar ook personen) foto-picto's te maken, en deze meenemen op reis, en dan per dagdeel in een bepaalde volgorde leggen. zodat er een schema ontstaan van foto's met evt wie ze/hij dat gaat doen. gewoon kleine kaartjes die we overal mee naar toe kan nemen. Mocht de planning veranderen dan leg ik de kaartjes anders, zodat er overzicht blijft... of als iets later op de dag bebeurt , ze wel weten dat het echt nog gaat komen alleen wat later. Afhankelijk vd leeftijd vh kind kunt het het per dagdeel neerleggen of zelfs een hele dag. Mvg!

Esther
Door

Esther

op 10 Jul 2018

Dank je wel voor je reactie! Wat een goeie tips! Zeker voor kleinere kinderen zou dit heel goed kunnen helpen. Hechte groet, Esther

Mireille
Door

Mireille

op 09 Jul 2018

Wij hebben een planbord mee op vakantie. Daar schrijven we de avond ervoor op wat we de volgende dag gaan doen. Eerst deden we dat met tijden. Daar zijn we vanaf gestapt. Als iets uitloopt zit je klem. Wel de volgorde van wat we gaan doen. Tegenwoordig zetten we er alleen nog maar op of we gaan wandelen, zwemmen of iets bezoeken. Daarnaast heb ik een bakje met keuze plaatjes. Voor als ze even niet meer weten wat ze moeten doen. Dan kies ik er 3 of 4 uit waaruit zij dan weer kunnen kiezen. En dan heb ik daar ook altijd een paar blanco van. Stel dat er iets leuks is om te doen op de camping. Kan ik die er zo bij makken

Esther
Door

Esther

op 10 Jul 2018

Dank je wel voor je reactie! Dat is helemaal een goeie tip zeg! Ik weet nog dat mijn dochter het ook zo fijn vond om op een planbord te kijken. Ook thuis hing er zo'n bord voor haar op de kast. Dat was ik bijna al weer vergeten... Hechte groet, Esther

Mirjam
Door

Mirjam

op 09 Jul 2018

Wij namen, toen de kinderen jonger waren gewoon onze picto's mee naar de camping. We spanden een lijntje in de tent om de picto's met de dagindeling op te hangen. Wat een rust gaf dat!

Esther
Door

Esther

op 10 Jul 2018

Dank je wel voor je reactie! Ook weer een goede tip voor op vakantie, hangt er nog eens iets anders aan de waslijn dan zwembroeken en bikini's! Hechte groet, Esther

Hedwig
Door

Hedwig

op 09 Jul 2018

Wat super! Ook handig voor kids die geen hechtings problemen! Maar vooral ook voor mij, als hsp snel overprikkelde moeder, zijn dit heel handige tips! Dank! Ga meteen ziplocks op mn lijst zetten :-D

Esther
Door

Esther

op 10 Jul 2018

Dank je wel voor je reactie! Zeker waar, ook handig voor andere kids, en helemaal voor de mama's. Ik weet nog zo goed dat ik zelf ook zo aan het overleven was tijdens de vakanties. De spanning die mijn dochter veroorzaakte had natuurlijk zijn weer slag op iedereen in het gezin. De ziplocks zijn nog steeds ideaal. Alleen zou ik er nu wel bij moeten vermelden probeer de zakken zoveel mogelijk te hergebruiken in verband met de plastic-soup die we nu in onze oceanen hebben. Maar dit kan ook gelukkig met deze zakjes, ze gaan best lang mee. Heel veel plezier deze vakantie! Hechte groet, Esther

Anouk
Door

Anouk

op 09 Jul 2018

Heel gek maar mijn dochter vind vakantie heerlijk. Onze problemen beginnen juist weer als we thuis zijn. Ze geniet van de vrijheid van een camping. Wel bereiden we haar goed voor en heeft ze altijd haar beer bij haar. Het helpt ook dat ze bij haar zus slaapt.

Esther
Door

Esther

op 10 Jul 2018

Dank je wel voor je reactie! Wat fijn om te lezen dat jouw dochter deze spanningen niet ervaart tijdens vakanties. Een knuffel kan zeker voor veel houvast zorgen en heerlijk slapen bij je zus klinkt als een feestje. Hechte groet, Esther

Esther
Door

Esther

op 10 Jul 2018

Bij ons en ook bij de gezinnen die we kennen, is dag 3 ( inclusief de reisdag) altijd een moeilijke dag. Dit is de dag waarop we rust inbouwen en niets plannen. Onze kinderen hebben altijd veel aan de reiskalender die we samen maken. Een verticale strook verdeeld in de vakantie dagen, iedere dag knippen we er een dag vanaf, zo zien we de vakantie korter worden.

Esther
Door

Esther

op 10 Jul 2018

Dank je wel voor je reactie. Dat is ook een goed idee, de planning in een stook weergeven zodat je deze steeds iets korter ziet worden. Wat opvallend is om te zien dat alle tips gaan over de plannen en inzichtelijk maken van de vakantie. Dat blijkt dan ook wel dat daar onze kinderen heel veel baat bij hebben. Hechte groet, Esther

Reactie plaatsen