Help, die Sint en Piet komen weer langs!!
Nog een paar dagen en dan is het zover: pakjesavond! Jammer genoeg zijn mijn kinderen geen ‘believers’ meer. Toch hebben ze voor de zekerheid een verlanglijstje gemaakt, je weet tenslotte maar nooit… Voor kinderen met hechtingsproblemen zijn de feestdagen een onrustige tijd. Dit merk ik nu al aan mijn dochter. Hoewel ze al 15 is, blijft het lastig om de verhoogde stress die deze periode met zich mee brengt goed te reguleren. Hier 12 tips die ik met je wil delen om de Sint dagen zo goed mogelijk door te komen:
 1. Prop de feestdagen niet helemaal vol door van de ene naar de andere afspraak te vliegen. Dat is zeker een recept voor een ‘meltdown’ van je kind.
 1. Probeer zoveel mogelijk je agenda leeg te houden en zoveel mogelijk van te voren regelen. Dat geeft voor jezelf, en dus ook je kind, weer een hoop rust.
 1. Maak een duidelijke planning van de feestperiode en noteer deze op een plek waar je kind er steeds naar kan kijken voor houvast. Probeer je ook zoveel mogelijk aan deze afspraken te houden.
 1. Wat ook een leuk en handig idee is om de Sint een planning te laten maken en deze in de schoen van je kind te doen. Maak de planning visueel met het aantal dagen dat je kind een schoen mag zetten en hoeveel nachtjes dat het nog moet slapen voordat het pakjes avond is. Maak er desnoods een mooie aftelkalender van. Met een Sint sticker voor elke avond dat je kind nog moet slapen voordat het zover is.
 1. Probeer de hoeveelheid prikkels zo laag mogelijk te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door zo weinig mogelijk over de Sint te praten. Laat het onderwerp alleen ter sprake komen als je kind er zelf over begint. Het is misschien ook een idee om de Sint folders te verzamelen en pas voor dat de Sint echt jarig is te laten lezen door je kind. Zet ook niet te lang van de voren die Sint CD’s en DVD’s op. Het brengt onbewust toch een opbouw van spanning met zich mee als je kind daar gevoelig voor is.
 1. Houd de spanning zo laag mogelijk als dat kan: Toen mijn dochter klein was en ik zag dat de spanning van de Sint periode te groot was voor haar was, heb ik besloten om samen met haar de cadeautjes te kopen en in te pakken. Op deze manier heeft je kind nog een beetje het gevoel dat het controle heeft over de situatie. Wat ik bij mijn dochter zag, was dat als de cadeautjes werden uitgepakt zij toch even goed blij was en dat juist het voorspelbare daarvan iets van rust kon brengen.
 1. Houd je kind goed in de gaten. Sommige, vooral kleine, kinderen kunnen niet goed aangeven wanneer de spanning te groot is. Ze kunnen in een ‘active freeze’ terecht komen. Dan lijkt het alsof ze het prima naar hun zin hebben maar in werkelijkheid zitten ze aan hun ‘max’ en gaan op slot. Dan lijkt het net alsof ze het leuk vinden om bij de Sint op schoot te zitten. Maar als je hun hartslag en stresshormonen zou meten zouden ze hoge mate van stress laten zien. Zelf heb ik deze fout vaak gemaakt toen mijn dochter klein was omdat ik niet beter wist.
 1. Als je ziet dat je kind eigenlijk iets anders wilt gaan doen. Laat het dan lekker zijn gang gaan. Misschien voelt het kind juist goed aan wat zijn behoefte zijn en niet de verwachtingen van het feest. En dit is juist een positieve ontwikkeling. We willen toch juist dat onze kinderen leren naar hun lichaam te luisteren. Het is ten slotte ook hun feestje en dit mogen zij vieren op hun manier.
 1. Koop niet te veel cadeaus. Een groot cadeau en wat kleine cadeautjes is genoeg. Anders wordt het te overweldigend voor onze kinderen.
 1. Geef je kind op pakjes avond een taak wat alleen voor hem of haar bedoelt is. Bijvoorbeeld de ‘drink-piet’ of de ‘hapjes-piet’. Op deze manier kun jij je kind extra gezien en gehoord laten voelen. En als je op pakjes avond een Sint laat langs komen, laat dan vooral de Sint weten dat jouw kind op deze speciale avond een belangrijke taak heeft. Zo kun jij je kind op een avond als deze een enorme ‘trots-boost’ geven.
 1. Als het feest voorbij is en alles weer tot rust is gekomen. Probeer er dan nog een bewust-rust-moment aan toe te voegen. Bijvoorbeeld nog even in bad. Of als je kind in bed ligt even lekker masseren, al is het alleen maar de voeten. Het is belangrijk dat je kind een manier kan vinden om weer meer in zijn lijf te komen na een avond vol spanning.
 1. Bereid jezelf voor op een moeilijkere periode. En vergeef jezelf als je even uit je slof schiet. Het is tenslotte ook voor jou een drukke periode!
Heb jij ook nog handige tips om de Sintperiode door te komen? Deel ze dan met mij in onderstaande reactie box! Ik kijk uit naar jullie reacties!
Over de schrijver
Mirjam
Door

Mirjam

op 30 Nov 2015

Sinterklaasstress. Hoe herkenbaar. Ik geef nu al aan dat de kinderen elk 5 pakjes krijgen. Dan weten ze waar ze aan toe zijn en kunnen ze tijdens de pakjesavond zien hoeveel er nog komen gaat. Ze kopen zelf ook iets voor elkaar (voor 5 euro). Zijn dit allemaal kleine dingetjes zoals pen, potlood gum e.d. dat laat ik alles bij elkaar inpakken zodat ze elk toch 5 pakjes krijgen.

Esther Groenewegen
Door

Esther Groenewegen

op 08 Dec 2015

Hoi Mirjam, Dank je wel voor je reactie op mijn Sint blog. Wat een goeie tip, die ga ik aan mijn Sint blog voor volgend jaar toevoegen. Hoe meer duidelijkheid hoe beter voor onze kinderen!Hechte groet, Esther

Katrien Vantieghem
Door

Katrien Vantieghem

op 01 Dec 2015

Nog een tip voor ouders van kinderen met een (zware) reactieve hechtingstoornis: verwacht niet dat je kind zal reageren op de cadeautjes zoals "gewone" kinderen. Het is goed mogelijk dat ze het speelgoed eerst niet eens bekijken, alsof het hen niet interesseert. Uiteindelijk gaan ze er wel mee spelen, als ze er klaar voor zijn.

Esther
Door

Esther

op 14 Dec 2015

Maar dat kan ook precies andersom! Onze (pleeg)dochter reageert ongelofelijk blij op ALLES wat ze krijgt (erg leuk voor de gever :-)) maar doet er vervolgens nooit wat mee.

Esther Groenewegen
Door

Esther Groenewegen

op 16 Dec 2015

Hoi Esther,Dank je wel voor je reactie op mijn Sint blog. Dat kan natuurlijk ook, in de eerste instantie blij reageren om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Bij met deze toevoeging. Door aanvullingen zoals die van jouw zie je dat hechtingsproblemen allerlei uitingsvormen hebben.Hechte groet, Esther

Reactie plaatsen