De 7 lessen van Cesar
Wil jij weten hoe jij van jouw ‘pitbull’ thuis een liefdevol schoothondje kan maken?
Kijk dan naar het programma van Cesar de hondenfluisteraar en lees mijn nieuwste blog.
Het is woensdagochtend en ik voel mij al een paar dagen niet zo lekker. Dit komt niet goed uit, mijn agenda staat bomvol, maar ik probeer zo goed mogelijk mijn afspraken door te komen al lukt dit maar voor een klein gedeelte. Voor de opnamen van mijn 4-delige video serie, die ik gisteren aan het opnemen was (een cadeautje wat ik speciaal aan het maken ben voor de kopers van mijn eerste boek wat nu bijna uitkomt) lukt het mij maar niet om mijn kennis ontspannen op beeld te krijgen. Gelukkig weet Christa [mijn regisseur] mij door de dag heen te slepen met de nodige pauzes en bemoedigende woorden. Vandaag heb ik even de tijd genomen om later op te starten en neem de luxe om met een kop koffie in bed te dag te beginnen. Ondertussen zet ik de televisie aan en kom al zappend uit op National Geographic waar het programma van Cesar Milan de “hondenfluisteraar”, bezig is. Ik bekijk dit programma eigenlijk nooit want ik heb geen hond, maar vanaf vandaag bekijk ik deze serie met hele andere ogen. Wat blijkt, Cesar leert eigenaren van honden met lastig gedrag hoe zij hier beter mee om kunnen gaan. De lessen die hij aan deze baasjes geeft lijken wel heel erg op de tools en methoden die ik aan ouders van kinderen met hechtingsproblemen leer.
Lessen die je kunt leren van Cesar de hondenfluisteraar:1. Honden kunnen agressief lijken terwijl de onderliggende emotie eigenlijk angst of onzekerheid is.
Dit is ook zo waar voor onze kinderen. Onze kinderen hebben op jonge leeftijd geleerd dat de wereld niet veilig voor ze is. Daarom hebben zij nu de attitude aangeleerd om zich te verdedigen, ook als dit helemaal niet nodig is. Ik zal jou pakken voordat je mij te pakken krijgt is hun motto. Maar onder dit heftige gedrag zit heel veel angst, verdriet en onzekerheid net als bij agressieve honden.
2. Als je het gedrag van je hond wil veranderen begint de verandering bij de eigenaren van de hond.
Bij alle baasjes begint Cesar met het coachen van de baasjes zelf. Zij moeten eerst door hun eigen persoonlijk proces heen. Zij moeten eerst zelf met hun eigen uitdagingen aan de slag. Dit is niet anders bij ouders van kinderen met trauma. Zeker als het gedrag van kinderen zich uit in agressie, dan hoor ik vaak van ouders dat ze steeds banger en onzekerder worden naar mate het gedrag van hun kind ook extremer wordt. De verandering in het gedrag van je kind begint bij de verandering van het gedrag van de ouders zelf.
3. Als je niet consequent bent gaat de nieuwe methode niet werken.
Ik hoor zo vaak “Dat hebben we al geprobeerd en het lukte niet”. Veel van wat ik ouders leer is anders dan wat ‘reguliere’ opvoedmethodes je leren. Het is daarom belangrijk dat je daar de tijd voor maakt en dit ook voor een langere periode blijft toepassen, zodat jij en je kind daar een nieuwe succesgewoonte van kunnen maken. Vaak haken ouders na een paar keer toepassen al af. Helemaal begrijpelijk, ouders zijn vaak moe en moedeloos omdat ze al jarenlang de verkeerde informatie krijgen. Daarnaast is het ook spannend om iets te gaan toepassen wat je niet van de reguliere hulpverleners te horen krijgt. Maar ook dat komt regelmatig voorbij in het programma van Cesar. Daar hebben de baasjes ook al verschillende andere pogingen gedaan om het gedrag van hun hond te veranderen. Pas als ze helemaal radeloos zijn gaan ze kijken of Cesar ze kan helpen. Dit is vaak ook bij mij het geval. Als het gedrag van de kinderen niet goed aangepakt wordt, wordt het in de loop van de jaren steeds heftiger en daarmee steeds lastiger om te herstellen. Vaak gaan ouders pas zoeken naar hulp die wel werkt als al het andere niet heeft gewerkt.
4. De hond wil harmonie creëren, als de eigenaren dit niet kunnen, gaat de hond het doen, maar dit gebeurt dan meestal niet op een juiste manier.
Kinderen reageren net als honden op de sfeer in huis. Als deze sfeer niet harmonieus is gaan zij daarop reageren met gedrag wat vaak niet wenselijk is. Dat is de reden waarom het zo belangrijk is dat baasjes of ouders de leiding nemen in de rol van een liefdevolle leider. Ik zie dan altijd een combi van Arnold Schwarzenegger en Misses Doubtfire voor me. Aan de ene kan een leider waar je van op aan kunt dat je veilig bent als er gevaar dreigt en aan de andere kant een liefdevolle oma die warm, liefdevol en veilig is.
5. Als je gedrag wilt veranderen start dan niet met het grote eindresultaat in gedachten. Begin met kleine tussen stapjes.
Dus als jij wilt dat de hond, bij het uitlaten, goed naast je gaat wandelen, begint dit proces al thuis bij de manier hoe jij je hond uitnodigt voor de wandeling. Wat Cesar de mensen leert is om de gedragsveranderingen in kleine stukjes te hakken. Begint je hond al uitgebreid tegen je op te springen nog voordat je aan de wandeling wilt beginnen dan is dat het begin waar de eerste verandering getraind moet worden. Pas als dat stapje goed geoefend is en je hond heeft een nieuwe succes gewoonte van gemaakt kun je door naar de volgende stap. Bijvoorbeeld de halsband omdoen. Als dat stapje goed verloopt kun je gaan oefenen hoe de hond de deur doorloopt om naar buiten te gaan. Zo leer ik het ouders ook. Als het bijvoorbeeld bijna onmogelijk is om met je kinderen boodschappen te doen start het al bij het moment dat je vertelt dat de kinderen hun jas aan moeten doen om naar de supermarkt te gaan. Gaat het bij de start al mis, ga dan geen boodschappen doen, maar oefen net zolang op totdat dit stukje zonder gedoe gaat. Pas daarna ga je door naar het volgende stukje, de volgende stap. Bijvoorbeeld de autorit naar de supermarkt toe, gaat dit met gedoe, dan ga je dit net zolang oefenen zodat dit stukje ook zonder problemen verloopt. Zo ga je alles stapje voor stapje oefenen net zolang tot dat je het eindresultaat hebt bereikt. Deze methoden leer ik ouders in mijn 5-daagse Intensive: Heel Het Hechtingsmonster in Huis.
6. Cesar verteld de hondeneigenaren dat ze niet te veel woorden moeten gebruiken. Kleine geluiden of lichaamssignalen maken is veel effectiever. Je ziet ook echt de honden veel beter reageren op deze boodschappen.
Ik was verbaasd toen ik Cesar dit hoorde zeggen. Ik vertel ouders ook altijd dat we veel te veel woorden gebruiken. Als onze kinderen in overlevingsmodus staan heeft het geen zin om woorden te gebruiken. Deze woorden komen niet binnen en als ze al binnen komen kunnen zij daar niet op een constructieve manier op reageren. Of ze geven geen antwoord omdat dit niet meer lukt of het is olie op het vuur gooien en de boel explodeert nog meer. Niet doen dus!
7. Het is belangrijk dat de honden zich veilig voelen, als zij zich niet veilig voelen hebben zij het gevoel dat zij hun roedel moeten beschermen.
Cesar legt de eigenaren uit hoe zij de hond een gevoel kunnen geven dat zij de leider zijn van de roedel. Vaak zijn de eigenaren bang van hun eigen hond en dit heeft een groot effect op het gedrag van de hond. Bang zijn voor je eigen kind is natuurlijk een taboe, daar praat je niet makkelijk over naar anderen. Toch is dit vaak een belangrijk onderdeel wat aandacht nodig heeft. Onze kinderen hebben feilloos door als je bang van ze bent. Bijna net als bij honden kunnen ze het ‘ruiken’ ook al probeer jij het nog zo goed te verbergen, maar als je leert om het gedrag van je kind op de juiste manier te interpreteren kun je deze angst leren loslaten. Daarbij zou kunnen helpen dat jij het agressie gedrag van je kind zou kunnen omdenken in “ik ben bang en ik heb hulp nodig”.